1. Domů
  2. Trampolíny
  3. Jak a jakou vybrat trampolínu?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat trampolínu?

Jak a jakou vybrat trampolínu?

Stěžejním kritériem pro výběr vhodné trampolíny by měla být její bezpečnost. Zaměřte se na kvalitu provedení a na výběr odolných materiálů. Bezpečnost trampolíny výrazně zvyšuje ochranná síť a další bezpečnostní doplňky. Spolehlivé modely disponují certifikáty potvrzující jejich bezpečnost (TÜV nebo ČS EN 1176). Zaplatíte za ně sice o něco více, riziko úrazu je ale mnohem nižší než u neautorizovaného výrobku.

Podstatné je, kdo bude trampolínu využívat a s jakým účelem. Venkovní trampolína pro malé děti bude mít totiž výrazně menší nosnost než profesionální model na jumping, který musí vydržet velkou zátěž. Dále si ujasněte, kam trampolínu umístíte a zda bude mít kolem sebe dostatek volného prostoru.

Co se týče technických parametrů, zaměřte se kromě výše zmiňované nosnosti na počet opěrných nohou, kvalitu pružin a velikost skákací plochy. Kromě základního příslušenství by měla být dobrá dostupnost náhradních dílů. Správně byste měli volit takové díly, které jsou kompatibilní s vybraným modelem trampolíny.

Jakou trampolínu vybrat stručně:

Kvalita a materiál – rám by měl být vyroben z pevného kovu. Dostatečný počet stojných nohou zajistí trampolíně potřebnou stabilitu. Skákací plocha musí být pevná a ochranná síť vybavena kvalitními spoji.

Rozměry a nosnost – čím větší trampolína, tím by měla mít robustnější konstrukci. Velikost trampolíny přizpůsobte velikosti člověka, který na ní bude skákat nejčastěji.

Záruka bezpečnosti – trampolína musí být především bezpečná. Volte výrobky splňující bezpečnostní evropské normy nebo disponující certifikáty TÜV a GS. Samozřejmostí by měly být bezpečnostní prvky (ochranná síť, kryty pružin).

Umístění a využití – rozmyslete si, kam trampolínu umístíte a kdo na ní bude skákat. Na trhu najdete vnitřní i venkovní modely.

Typy trampolín

Volba vhodného druhu trampolíny by se měla odvíjet od toho, kdo ji bude využívat a kde bude umístěna. Některé typy jsou určeny k usazení na zahradu, jiné se používají striktně v interiéru.

Venkovní trampolíny

Zahradní trampolíny se vyrábí z měkčích materiálů a mají citlivější pružiny. To znamená, že jsou naprosto ideální pro děti, kterým stačí na trampolíně jen lehce poskakovat, aby vyletěly do vzduchu. Průměr venkovní trampolíny by se měl pohybovat kolem 3 metrů. Postrádat by neměla vysokou ochrannou síť, která zajistí, že dítě během skákání nevypadne. Pružiny by se měly kvůli bezpečnosti nacházet ideálně až za ochrannou sítí.

Sice se tím vnitřní prostor trampolíny zmenší, ale z uživatelského hlediska je to daleko bezpečnější. Exteriérové modely obvykle stojí na pevných ocelových nohách. Existuje ale varianta venkovní trampolíny, která je zapuštěna přímo do země. Zapuštěné trampolíny disponují vyšší stabilitou a nenarušují vzhled zahrady. Musíte u nich ale počítat se složitější instalací, která si žádá vyhloubení jámy.

Trampolíny do interiéru

Trampolíny, které se umisťují do bytu, bývají zpravidla menší a skladnější. Některé mohou být i skládací. Jejich nosnost se pohybuje mezi 20 až 30 kg. Z toho důvodu jsou vhodné spíše pro děti. Častým problémem u nich bývá absence ochranné sítě. Děti si na nich proto nemohou hrát samotné, tím byste riskovali jejich možný úraz.

Nejmenší děti určitě potěšíte nafukovací trampolínou, která může být v létě i na zahradě. Protože nemá žádnou kovovou konstrukci, nemusíte se obávat, že by si na ní dítě ublížilo. Pořizovací cena je velmi nízká a k dostání jsou v nejrůznějších barvách s veselými motivy a obrázky.

Fitness trampolíny

Tento typ trampolíny je uzpůsoben pro provozování jumpingu. Jedná se o aerobní sport, při kterém střídáte poskoky s posilování a rychlým sprintem. Cvičení při hudbě přispívá k posílení zádových svalů a vede k lepšímu držení těla. Jumping trampolíny seženete v obchodech se sportovními potřebami. Poznáte je podle charakteristického madla, kterého se člověk při cvičení přidržuje.

Madlo bývá pro větší pohodlí výškově nastavitelné, některé modely ho mají i odnímatelné. Nosnost těchto trampolín může překračovat hranici 100 kg.

Typ trampolínyCharakteristikaPro koho je určena
VenkovníStabilní s robustní konstrukcí, umožní i vysoké skokyDěti i dospělí
VnitřníMenší průměr, na mírnější skákání, nutno skákat opatrněPro děti
FitnessSportovní modely s vysokou nosnostíPro ženy, muže i děti holdující jumpingu

Rozměry

Než se ke koupi trampolíny rozhodnete, změřte si prostor, kam ji máte v plánu umístit. Její rozměry by měly odpovídat vaší prostorové kapacitě. Trampolína by měla mít čistě z bezpečnostních důvodů aspoň jeden metr volného prostoru kolem sebe. U exteriérové trampolíny navíc musíte řešit i větve stromů a další překážky, které by do ní mohly zasahovat.

Co se týče velikosti trampolíny, charakterizují ji dva základní parametry:

  • Šířka (průměr),
  • Výška.

Průměr se u trampolín může pohybovat v širokém rozpětí od 90 do 500 cm. Tento parametr ale započítává i konstrukci. Skutečnou velikost skákací plochy zjistíte, když od tohoto údaje odečtete 30 cm. Nejčastější volbou bývají venkovní trampolíny s průměrem tří metrů. Čím je trampolína větší, tím lépe se na ní skáče. Vyrábí se v různých tvarech, ale nejpopulárnější jsou kruhové.

U odrazové plochy se nejčastěji setkáte s výškou do jednoho metru. Pokud zjistíte, že je na vás nebo vaše děti trampolína hodně vysoká, lze si zajistit pohodlný vstup pomocí schůdků. Neopomeňte ani rozměry ochranné sítě, která musí být dostatečně vysoká, aby dítě nemohlo vypadnout ven z trampolíny.

Obrázek zobrazuje schéma trampolíny
Popis trampolíny – ze zdroje: arecenze.cz

Nosnost

Maximální nosnost je certifikovaný parametr, který by měl být přesný. Dodržování maximální doporučené nosnosti vám zaručí delší životnost pružin i bezpečí skákajícího. Nikdy ji nepřekračujte, protože byste tak trampolínu mohli velmi snadno poškodit. U modelů pro děti se může pohybovat kolem 80 kg, jumping modely mívají kolem 100 kg. Velké trampolíny zvládnou i 150 kg.

Na velké trampolíně si tak může bez obav zaskákat i více dětí nebo dospělých najednou. Vždy ale berte v potaz jejich celkovou hmotnost a zohledněte i velikost skákací plochy.

Kvalita konstrukce a materiál

S bezpečností a životností trampolíny jde ruku v ruce materiál, ze kterého je vyrobena. Dejte přednost výrobkům z odolného materiálu, jehož zpracování byla na první pohled věnována důkladná péče.

Rám

Materiál konstrukce je snad ze všeho nejdůležitější, protože musí při skákání vydržet velkou zátěž. U levných modelů se můžete setkat s hliníkovým nebo plastovým rámem. Vždy byste měli dát přednost ocelové konstrukci – a vůbec nezáleží na tom, zda pořizujete venkovní trampolínu pro malé dítě nebo profesionální kousek na fitness. Hliník je naprosto nevhodný, neboť není příliš odolný a rychle podléhá korozi. Plastové díly se zase mohou snadno zlomit.

I u ocelové konstrukce se ale musíte mít na pozoru, protože musí být ošetřena speciální povrchovou úpravou. Díky tomu vydrží i nepřízeň počasí a nepokryje se časem rzí. U oceli se volí jeden ze dvou typů povrchových úprav:

  • Galvanické pokovování – při galvanizaci se ocel pokrývá další vrstvou ještě odolnějšího materiálu. Rám získá na estetičnosti a navíc je odolný proti oděru, brusu i korozi. Tento způsob ošetření lze aplikovat i na starší ocelové konstrukce.
  • Práškování černou barvou – tento způsob úpravy je zdravotně nezávadný a dokonce ekologický. Černá prášková barva je velice odolná a jen tak ji z povrchu neseškrábnete. Dokáže chránit ocel před rezavěním stejně dobře jako galvanizace.

Kromě kontroly druhu materiálu se u konstrukce zaměřte i na sváry jednotlivých trubek. Právě na těchto místech může dojít k popraskání, protože na místo spoje je vždy vyvíjen největší tlak. I levnější trampolíny mohou být vyrobeny z oceli, ale často se u nich setkáte s velmi tenkými trubkami, které vznikly jako odpad při výrobě jiných ocelových výrobků. Takovéto trubky nelze považovat za bezpečné.

Pokud si při kontrole spojů včas všimnete prasklin, máte nárok na kompenzaci.

Pružiny

Podobně jako rám, i pružiny by měly být vyrobeny z kvalitní oceli ošetřené proti korozi. Počítejte ale s tím, že i kvalitní pružiny se časem mohou vytáhnout a bude potřeba je obměňovat. Sehnat náhradní pružiny naštěstí není žádný problém. Pokud je budete pravidelně promazávat vazelínou, vydrží vám o něco déle.

Co se týče počtu pružin, měl by se odvíjet od velikosti trampolíny. U trampolíny s průměrem kolem tří metrů napočítáte přibližně 60 pružin. Lepší modely mívají třeba jenom 40 pružin, které se navíc rychle vytahají. Velké trampolíny s průměrem větším než čtyři metry mívají 100 a více pružin.

Nezapomeňte, že pružiny by měly být opatřeny ochranným krytem. Ochránní pružiny proti větru i dešti. Především ale slouží jako bezpečnostní prvek. Kryt zabrání poranění, kdyby vám náhodou propadla mezi pružinami končetina. Levné kryty se se vyrábí z polyethylenu (PE), který má velmi krátkou životnost. Kvalitní krycí sítě z polyvinylchloridu (PVC) jsou odolné proti protržení a poskytují mnohem spolehlivější ochranu.

Stojné nohy

Opěrné nohy na sobě nesou váhu celé konstrukce i lidí, kteří na ní skáčou. Musí být proto pevné a stabilní. Na stabilitu trampolíny má vliv i jejich počet. Na trhu se setkáte s výrobky disponujícími třemi až šesti nohami ve tvaru písmene U. Vyšší počet nohou vám obvykle zajistí podstatně lepší stabilitu a tím pádem i bezpečnost.

Ochranná síť

Ideální výška horní ochranné sítě činí dva metry. Je důležité, aby byla správně napnutá a připevněná ke konstrukci trampolíny. Síť bývá opatřena vstupem s klasickým zipem, který je potažen látkou. Na vnější straně by se měly nacházet bezpečnostní přezky, které zajistí, že při otevření zipu děti nevypadnou ven z trampolíny. Suchý zip není vhodným řešením, protože se může při větším tlaku snadno otevřít.

Spodní ochranná síť se nachází pod skákací plochou. Tato síť zabrání malým dětem nebo zvířatům, aby se dostala pod trampolínu, když na ní zrovna někdo skáče. Možná to člověka na první pohled nenapadne, ale tímto způsobem může snadno dojít ke zranění. Obě sítě by měly být vyrobeny z odolné síťoviny s kvalitními spoji.

Výplet (skákací plocha)

Při výběru vhodné odrazové plochy se zaměřte na to, aby byl její povrch hladký a příjemný. Speciální textilie z ne-abrazivního materiálu zaručí, že si při pádu neodřete kůži. Na její výrobu se používají vlákna z polypropylenu. Najdete je pod označením PP nebo PP MESH. Tento druh látky je velmi lehký, má vysokou pevnost v tahu a je odolný vůči chemickému poškození.

Musíte s ním ale zacházet opatrně, neboť deformace tohoto typu vláken je nevratný stav.

Bezpečnostní certifikáty

Vyjma kvalitního způsobu výroby za použití odolných materiálů existuje další pojistka bezpečnosti. Pokud trampolína splní striktní bezpečnostní normy, získá příslušný certifikát potvrzující její bezpečnost. V rámci zkoušek jsou kladeny přísné podmínky na kvalitu použitých materiálů, stabilitu a odolnost výrobku. Kromě evropské normy lze za věrohodné certifikáty považovat TÜV, Dekru nebo Intertek.

Doplňky a náhradní díly

Veškeré příslušenství, náhradní díly a doplňkové vybavení by mělo být kompatibilní k vámi vybrané trampolíně. Zajistí vám to jednodušší montáž, opravu i vylepšení. V mnoha obchodech můžete narazit na univerzální náhradní díly. Vždy se nejprve ujistěte, že budou na vaši trampolínu dobře sedět.

U prodejce si můžete spolu s trampolínou pořídit i základní výbavu užitečných doplňků:

  • Žebřík nebo schůdky – díky schůdkům mohou na nadzemní trampolínu samostatně vylézt i děti. Vždy se ujistěte, že jsou dostatečně stabilní.
  • Krycí plachta – slouží k zakrytí trampolíny v období, kdy není příliš využívaná (v zimě, při dešti, při odjezdu na dovolenou). Používání krycí plachty vám u kvalitního modelu zajistí ještě delší životnost.
  • Kotvící sada – zajišťuje trampolíně lepší stabilitu. Díky tomu je téměř nulové riziko, že by ji mohl převrátit silný vítr nebo déšť. Součástí sady jsou ocelové šrouby a pásy, přičemž princip kotvení je velmi podobný jako u stanu.
  • Trampolínový stan – jedná se o konstrukci, která se připevňuje nahoru nad skákací plochu. V parných letních dnech vám zajistí ochranu před přímým sluncem i nenechavým hmyzem. Tento doplněk ocení celá rodina a vyplatí se hlavně v případě, že máte malé děti, které je potřeba chránit před úžehem. Mějte ale na paměti, že v takto upravené trampolíně není možné skákat, nemá na to dostatečnou výšku.

Cena

Kvalita trampolíny se obvykle přímo odráží na její pořizovací ceně. Cenové rozpětí je velmi pestré – seženete slušné kousky za 4 000 korun i skvěle vybavené modely za několik desítek tisíc korun.

Do 5 000 Kč

Pokud se díváte po menší interiérové trampolíně pro děti, lze uvažovat o výrobcích s cenou kolem 2 000 korun. Cena klasických trampolín z oceli, jejichž průměr se pohybuje kolem tří metrů, se láme na hranici 4 000 korun. Součástí základní výbavy bývá i ochranná síť. Samozřejmostí ale nemusí být schůdky.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč

U trampolín ze střední cenové kategorie můžete počítat s daleko vyšší bezpečností a spolehlivostí. Ochranná síť už mívá zavírání na klasický zip a zvyšuje se počet stojných nohou. V základním vybavení bývá samozřejmostí ochranná síť, schůdky i další doplňky.

Nad 10 000 Kč

Cena luxusních trampolín začíná na 10 000 korunách a může se vyšplhat i na několik desítek tisíc korun. Tyto trampolíny jsou tak robustní a pevné, že se pořizují i na dětská a školní hřiště. Kromě vysoce kvalitních materiálů disponují i bohatým výběrem doplňků. V této kategorii pořídíte také kvalitní trampolínu na jumping.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Trampol%C3%ADna

https://www.arecenze.cz/trampoliny/

https://en.wikipedia.org/wiki/Trampoline

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022