1. Domů
  2. Digestoře
  3. Jak a jakou vybrat digestoř?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat digestoř?

Jak a jakou vybrat digestoř?

Při nákupu pečlivě promyslete hned několik významných parametrů. Prvním z nich je typ digestoře, která by měla odpovídat dispozicím vaší kuchyně. Ty musí respektovat také zvolený druh odtahu. Zohlednit byste měli i výkon digestoře a energetickou náročnost, která zásadně ovlivňuje náklady na provoz.

Vždy důkladně prostudujte energetický štítek. Naleznete na něm informace týkající se hodnocení tříd energetické účinnosti, proudění vzduchu, osvětlení a filtrace tuků, stejně jako míru hluku. Během výběru rozhodně neopomíjejte ani rozměry spotřebiče, který by měl vhodně zapadnout do vyhrazených prostor. Neméně významný je i druh použitého materiálu a výrobní kvalita.

V neposlední řadě prověřte typ a kvalitu použitých filtrů. Pozor si dejte i na způsob ovládání digestoře. Jednotliví výrobci své modely vybavují nejrůznějšími funkcemi, jejich nabídku si prostudujte a vyberte ty, které vám sedí nejvíce.

Jakou digestoř vybrat stručně

Vyberte vhodný typ – zhodnoďte rozměry a styl své kuchyně a vyberte jeden ze šesti dostupných typů 

Zvolte typ odtahu – odtahové digestoře jsou výkonnější, vyžadují však odvod ven z domu, recirkulační vyžadují výměnu filtru, lze je však využívat kdykoliv

Zhodnoťte požadovaný výkon – podle vzorce objem místnosti × 16 vyberte model s odpovídajícím výkonem odsávání

Zkontrolujte energetický štítek– zajistěte co nejlepší hodnocení účinnosti všech ukazatelů při zachování rozumné cenovky

Prověřte rozměry a materiál – digestoř musí odpovídat rozměrům varné plochy, u výběru materiálu volte rozumný kompromis mezi designem a snadnou čistitelností

Promyslete si požadované funkce – vyberte doplňkové funkce, které považujete za nutné pro pohodlný provoz digestoře

Typ digestoře

Jelikož v posledních letech dochází k rozrůznění stavebního provedení bytů, můžete se na trhu setkat hned s několika základními typy digestoří:

  • Vestavné a podvěsné digestoře
  • Komínové a rohové digestoře
  • Ostrůvkové digestoře
  • Výsuvné digestoře
  • Digestoře zabudované ve varné desce
  • Lustrové digestoře

Vzhledem k tomu, že se od sebe jednotlivé druhy významně liší, věnujeme každému z nich samostatnou podkapitolu.

Vestavné a podvěsné digestoře

Vestavné a podvěsné digestoře představují nejvhodnější řešení do menších kuchyní. Obvykle bývají skryté za kuchyňskými dvířky skříňky nad varnou plochou, případně mohou být zavěšené hned pod ní. Nejsou náročné na prostor a díky svému umístění jsou velmi nenápadné. Pro svůj nižší výkon se hodí zejména do menších místností.

Komínové digestoře

Rozměrné kuchyňské prostory přímo vybízejí k umístění komínové digestoře. Napojují se na potrubí vyvedené ven, případně do větrací šachty. Pyšní se nejvyšším výkonem ze všech nabízených modelů a díky svému designovému provedení se stanou dominantou kuchyně. Při výběru se proto zamyslete nad vzhledem, který vhodně podtrhne styl místnosti.

Komínové digestoře se pro své výrazné rozměry nehodí do menších kuchyní. Počítejte také s vyšší cenou a náročnou instalací. Jestliže bydlíte ve starším domě, kde se na odvod par nepamatovalo, nezbyde vám než počítat s poměrně nákladnou investicí.

Rohové digestoře

Speciální podkategorii komínových digestoří tvoří modely rohové. Ty jsou určeny do kuchyní, ve kterých je varná plocha umístěna v rohu. Svými vlastnostmi se nijak neliší od klasických komínů, konstrukce mnohdy působí robustněji.

Ostrůvkové digestoře

Varná plocha řady moderních kuchyní je dnes umístěna na praktických ostrůvcích. Právě pro ně jsou určeny ostrůvkové digestoře, které svým vzhledem a výkonem připomínají své komínové protějšky s jediným rozdílem – nejsou připevněny ke stěně, ale ke stropu. I v tomto případě se obvykle jedná o dominantu celé kuchyně a při nákupu tedy můžete volit z řady tvarových provedení. 

Buďte však připraveni na vyšší cenovku, výraznější rozměry a poměrně náročnou instalaci. Z bezpečnostního hlediska se vyplatí přenechat ji raději odborníkovi, abyste v nejhorším případě nemuseli platit opravu kuchyně.

Výsuvné digestoře

Výsuvné modely se umisťují pod skříňku nad varnou plochou. Při vaření je možné povytáhnout čelní panel, čímž dojde ke zvětšení plochy pro odsávání. V zataženém stavu si jich prakticky nevšimnete. Pro svůj nižší výkon se hodí zejména do menších kuchyní, ve kterých nepůsobí příliš výrazně a rušivě. 

Digestoře zabudované ve varné desce

V poslední době se na trhu objevují i digestoře integrované přímo do varné plochy. Volit můžete mezi dvěma provedeními – spodním, kdy se odtah nachází v desce a páry jsou odváděny dolů, a výsuvným, které fungují podobně jako klasické výsuvné digestoře. Na rozdíl od nich se jedná o integrální součást desky. Jsou zcela nenápadné, pyšní se vysokým výkonem a nízkou energetickou náročností. Problémem však může být pořizovací cena, 

Lustrové digestoře

Milovníci neotřelých designových provedení jistě ocení i možnost zakoupit lustrovou digestoř. Ta má, jak již název napovídá, podobu robustního lustru a skutečně může být využita i ke svícení. Stisknutím jediného tlačítka se však spustí recirkulace, která vás zbaví všech nepříjemných par a pachů. U této varianty vybírejte velmi pečlivě – některé modely nejsou příliš výkonné, protože se výrobci snaží nalákat na jejich neotřelá vzhled.

Druh odtahu

Další podstatné kritérium spočívá v druhu odtahu. Zvolit můžete odtahovou, recirkulační, případně kombinovanou digestoř. Odtahové spotřebiče jsou určeny do kuchyní, kde prostorové řešení umožňuje odvést páry potrubím ven. Vzduch obvykle vychází z boku domu případně střechou, zde je však nutné zabránit zatékání. Délka potrubí by neměla přesahovat 3 metry a současně by měla být co nejrovnější. 

Obrázek ukazuje rozdíl mezi odtahovou a recirkulační digestoří
Odtahová a recirkulační digestoř – ze zdroje arecenze.cz

Jestliže by vybudování odtahu bylo příliš technicky i finančně náročné, není nic jednoduššího než zvolit recirkulační systémy. Ty jsou vybaveny důmyslnou sestavou filtrů, která vzduch vtáhne dovnitř, vyčistí a vrátí zpět. Nemusíte tak řešit žádné potrubí, jedinou dodatečnou investici představují nové filtry. Počítejte však s tím, že výkon recirkulačních digestoří bývá obvykle nižší než v případě odtahových modelů.

Poslední skupinu tvoří kombinované spotřebiče, které se pyšní výhodami obou typů. Pro jejich správné fungování ovšem potřebujete jak čisté filtry, tak i odvodové potrubí. V létě se obvykle uplatňuje odtah a v zimě zase recirkulace, která z prostoru neodvádí teplo.

Výkon 

Pozornost věnujte výkonu v m3/hod, který udává, jak velký objem vzduchu zvládne přístroj odsát za jednu hodinu. V ideálním případě by měla digestoř během hodiny vyčistit vzduch v kuchyni alespoň 16krát. Výpočet tedy provádějte podle následujícího vzorce:

objem místnosti (délka × šířka × výška) × 16 = výkon v m3/hod

Vždy se snažte zvolit model disponující o něco málo vyšším výkonem, než je zapotřebí. Docílíte tak efektivnějšího vyčištění vzduchu a motor digestoře nebude tolik zatěžován. Na druhé straně ale nevybírejte několikanásobně silnější digestoř, než potřebujete. Zbytečně by narostly náklady za provoz. Výkon však ovlivňuje i konstrukční provedení a kvalita filtrů, které však na první pohled nepoznáte. 

Energetický štítek

Nedílnou součástí každého elektrospotřebiče prodávaného na území Evropské unie je energetický štítek. V případě digestoří na něm naleznete následující údaje:

  • Třída energetické účinnosti – A+–G, vyjadřuje spotřebu energie pro dosažení požadovaného výkonu
  • Třída proudění vzduchu – A–G, hodnotí, jak vysokého výkonu je daný motor schopen dosáhnout
  • Třída osvětlení – A–G, energie spotřebovaná pro rozsvícení světla
  • Třída filtrace vzduchu – A–G, množství nečistot, které je schopen tukový filtr zachytit
  • Hlučnost – míra hluku v dB, recirkulační digestoře bývají hlučnější, hraniční hodnota 58 dB
  • Roční spotřeba elektrické energie – množství energie v kW, které digestoř spotřebuje při 60 minutách provozu denně a 120 minutách rozsvíceného světla
Na obrázku je schéma energetického štítku digestoře
Energetický štítek digestoře – ze zdroje arecenze.cz

Obecně platí, že čím lepších hodnocení digestoř dosahuje, tím efektivnější práci můžete očekávat. Úměrně se zlepšujícími se parametry ovšem roste i cena.

Rozměry

Před nákupem důkladně proměřte šířku varné desky. Digestoř musí být minimálně stejně široká, v ideálním případě ještě o něco málo širší. Jedině tak zvládne bez větších problémů odsát všechny páry a vzduch vyčistit. U vestavných a podvěsných modelů zohledněte i velikost skříňky. Čouhající nebo naopak zapadlý spotřebič nepůsobí příliš dobře a špatně se ovládá.

Pozornost věnujte také výšce digestoře. Pokud vaříte na plynových plotnách, tak by mezi varnou plochou a odsavačem měla být vzdálenost alespoň 75 cm, u ploten elektrických plně dostačuje 65 cm. 

Materiál

Poměrně významnou roli sehrává i materiál použitý pro výrobu digestoře. Dříve jednoznačně dominovala bílá kombinace smaltu a plechu, která dnes postupně ustupuje do pozadí. Za standard je považován lesklý nerez, který je odolný vůči vysokým teplotám a snadno se čistí. Někteří zase nedají dopustit na designovou kombinaci nerezu, hliníku a mléčného skla. Připravte se však na to, že sklo bude zapotřebí často a důkladně leštit.

Filtry

Majitelé recirkulačních digestoří se čas od času nevyhnou povinné výměně filtrů. V opačném případě totiž přestane odsávač plnit svou funkci. V současné době se využívají tři druhy filtrů:

  • Kovový filtr – viditelně umístěn ve spodní části digestoře, možno být myčce, zachycuje tukové a mechanické částice, zabraňuje zanášení ventilátoru, čištění nutno provádět jednou za dva měsíce
  • Tukový filtr – zachytí více než 90 % tukových částic, nutno jednou za dva měsíce vymýt, lze je vyměnit
  • Uhlíkový filtr – kazety s aktivním uhlím pro recirkulační digestoře, pohlcují nepříjemné pachy, nejsou omyvatelné ani recyklovatelné, nutná výměna po 6 měsících

Ne všechny digestoře jsou vybaveny všemi výše uvedenými filtry. Proto si ještě před nákupem ověřte, které systémy se nacházejí právě u vašeho modelu. 

Funkce

Výrobci odsavačů par neustále přicházejí s novými a novými funkcemi. Některé z nich jsou jen kosmetického charakteru, jiné výraznou měrou rozšiřují využitelnost produktu. V tabulce níže naleznete přehled těch nejdůležitějších:

FunkceK čemu slouží?
OsvětleníZvýšení viditelnosti v kuchyni
Dotykové ovládáníSnadnější ovládání ve spojení s praktickým displejem zobrazujícím nejdůležitější informace
Automatické odsáváníSenzorický systém, který spustí odsávání v momentě detekce par nebo zápachu
Doběhový systémAktivace doběhu motoru na krátkou dobu i po vypnutí digestoře, odvětrání zbylých par
Indikátor znečištěného filtruLED indikace upozorňující na nutnost výměny filtru
Dálkové ovládáníMožnost řídit činnost digestoře na dálku 

Cena

Nabídka digestoří v současné době obsahuje více než 4 000 různých modelů. Podobně široké je i cenové rozpětí, a tak vedle sebe naleznete jak odsavač par za 800 Kč, tak i masivní restaurační systémy v hodnotě více než 150 000 korun. 

Do 5 000 Kč

V nejnižší cenové kategorii dominují zejména vestavné, závěsné, výsuvné, ale i komínové odsavače par. Počítat můžete s výkonem nepřesahujícím hranici 540 m3/hod, proto se hodí spíše do menších kuchyní. Vybírat lze z nabídky recirkulačních i odtahových modelů, záleží na stavebních dispozicích vašeho domu. Z materiálů bývá nejčastější kombinace plechu a smaltu, případně lesklý nerez.

Počítat bohužel musíte s nižší energetickou třídou a menší účinností odsávání tukových částic i osvětlení. Stejně tak hlučnost nezřídka přesahuje doporučenou hranici 69 decibelů. Z nabídky funkcí očekávejte jen naprostý základ v podobě doběhového systému či osvětlení, dálkové ovládání nebo senzory musíte hledat někde jinde. 

Od 5 000 Kč do 15 000 Kč

Střední kategorie obsahuje zdaleka největší počet modelů všech konstrukčních typů i řešení odtahu. Záleží tak pouze na velikosti a řešení vaší kuchyně. Výkon povětšinou dosahuje něco málo přes 600 m3/hod, některé modely však zvládnou obstarat ještě o 200 m3 více. Mnohem častěji než v předcházející skupině se zde setkáte s nerezem a kombinací hliníku a mléčného skla.

Hodnocení energetických ukazatelů bývá obvykle o něco málo lepší než u předcházející kategorie. Energetická třída nebývá horší než A, ostatní ukazatele dosahují nejhůře písmene C. Hlučnost se obvykle výrobcům daří srazit pod 69 dB, takže se nemusíte bát, že by digestoř přehlušila váš hovor s blízkými. Nabídka funkcí je mnohem pestřejší, těšit se můžete třeba na dotykové ovládání nebo indikátor znečištění filtru. 

Nad 15 000 Kč

Luxusní třída digestoří je k mání za minimální částku 15 000 korun. Výjimkou však nejsou ani restaurační modely za vyšší desítky, nebo dokonce stovky tisíc. V nabídce naleznete všechna myslitelná konstrukční řešení i technologie odtahu. Hodnotu výkonu očekávejte nad 700 m3/hod, což plně dostačuje i pro největší kuchyně nebo kombinace s obývacím pokojem. Samozřejmostí je použitá jakostních výrobních materiálů.

Hodnoty na energetickém štítku bývají velmi dobré. Nejlepší modely na trhu dosahují pouze písmen A. Hlučnost pod 69 dB je samozřejmostí. A těšit se můžete také na bohatou nabídku nejrůznějších funkcí včetně pokročilých senzorických technologií, díky kterým digestoř svou činnost reguluje samostatně. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

http://www.converter.cz/tabulky/hluk.htm

https://www.arecenze.cz/digestore/

Článek aktualizován 8. 2. 2022