1. Domů
  2. Zahrada
  3. Jak se starat o levanduli

Jak se starat o levanduli

Levandule lékařská je bylina oblíbená pro svou dekorativní funkci i zajímavé účinky. Pochází z čeledi hluchavkovitých.

Poznáte ji podle typických fialových květů a také podle intenzivní vůně. Jde o vytrvalý polokeř, který dorůstá výšky až 80 cm. Má stříbřité stonky a listy.

Ačkoli má svůj domov v západním Středomoří, lze ji úspěšně pěstovat i u nás. Pěstuje se tu hlavně levandule lékařská, správě nazývaná levandule úzkolistá, latinsky Lavandula officinalis. Jakým způsobem se o ni starat, aby se jí u vás na záhonku vedlo dobře?

Stručné shrnutí:

Levandule není náročná na péči, nevadí, pokud ji zapomenete zalít.

Vyžaduje lehčí, propustnou a spíše suchou půdu, nejlépe vápenitou.

Rostlina potřebuje především dvakrát ročně řez.

Jak vysadit levanduli

Pěstovat ji můžete přímo na záhonu, ve vhodné nádobě však bude zajímavou okrasou stejně tak pro terasu nebo balkon. Mít ji můžete i v bytě.

Levanduli vyhovuje sušší a slunné stanoviště. Právě dostatek slunce je klíčový pro to, abychom si mohli užít květy se sytou barvou a typickou intenzivní vůní. Vhodná je pro ni lehčí půda, která je propustná a spíše suchá, nejlépe vápenitá.

Vypěstovat si levanduli můžete ze semínek, ale jednodušší pro vás zřejmě bude si pořídit rovnou sazenice. Pro vyklíčení potřebuje levandule teplotu nejméně 20 °C, hodí se tedy okno na jižní nebo východní straně.

Vzrostlé rostliny můžeme na záhon umístit v době, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Nejpozději je nutné ji na záhon dát v průběhu září. Pokud plánujeme vysadit více rostlin, ponechává se spon 60 cm. V případě, že chceme využít levanduli jako živý plot, stačí i méně.

Jak se starat o levanduli

Levanduli je zapotřebí zalévat jen zřídka. Nemá ráda přemokření a příliš se jí nedaří ani v deštivém počasí.

Tato rostlina je na další péči velmi skromná a pokud ji vysloveně zapomenete zalít, nijak zásadně ji to nepoznamená. Platí to však, pozor, pro tu, která má prostor na záhonku. Levanduli pěstovanou v nádobě zalívat pravidelně musíte.

Vesměs pro levandule platí, že jsou mrazuvzdorné. Nejběžnější levandule lékařská zvládne zimu venku bez potíží. Mladé rostliny je však na zimu vhodné zakrýt listím nebo chvojím. Opět se však v tomto směru liší levandule, kterou máte vysazenou na záhonku a rostliny pěstované v květináčích.

Ty totiž nemají dostatečně hluboký kořenový systém a zimu by tak nevydržely. Dopřejte jim proto místo, kde se teploty pohybují cca kolem 0 °C. Může to být například dostatečně světlá místnost nebo zasklená lodžie.

Jak stříhat levanduli

Řez má vliv na tvar i vzhled našich rostlin. Zároveň ovlivní i jejich kvetení. Pokud je nezapomenete ostříhat, dočkáte se příští rok skutečně bohaté násady květů. A naopak platí, že zanedbáte-li pravidelné stříhání levandule, hrozí jí, že od spodní části začne ve stoncích dřevnatět.

Na tento důležitý krok v péči o levandule je dobré myslet dvakrát ročně. Pravidelně je dobré dopřát levandulím „sestřih“ na jaře nebo už na podzim. Jarní střih je důležitý právě pro tzv. zmlazení rostlin a odstranění omrzlých částí. Provádí se na přelomu března a dubna.

Razantní řez po zimě pomůže vytvořit květy na dlouhých stoncích a celá rostlina bude už na pohled působit jednoduše lépe. U mladých rozvětvených keříků můžete provést střih až na 5 cm. U starších rostlin je vhodné stříhat přibližně do poloviny loňských přírůstků.

Co se týče střihu podzimního, vhodné období přichází po odkvětu, to znamená v září. Potřeba je odstranit uschlé stonky i odkvetlá květenství. Rostliny se stříhají nad úrovní nových lístků, které vyrašily na jaře. V tomto období již není žádoucí provádět příliš razantní zástřih.

Jak levanduli rozmnožit

K rozmnožení rostlinky můžete použít semena či řízky. Použijte jen zpola dřevnaté odřezky, které by vždy měly pocházet ze silných a zdravých výhonů. K namnožení se podle zkušeností zahrádkářů hodí i starší rostliny.

Odřezky by měly být velké alespoň 10 cm. Vždy z nich odstraníme spodní lístky. Řízkování provádíme v březnu nebo v dubnu. Řízky vsazujeme do vlhké půdy, kde by nám měly zakořenit.

K čemu použít levanduli

Díky svým atraktivním květům se levandule stane krásnou ozdobou každé zahrady či balkonu. Má ale i celou řadu zajímavých účinků. Zodpovědný je za ně hlavně přirozený obsah silic.

Odpradávna se proto tato rostlina používá například jako prostředek pro zdravý spánek. Zklidňuje a má pozitivní vliv na vaši náladu. Pokud na sobě pociťujete negativní vliv chronického stresu, může vám pomoci pití čaje právě z levandule. Čaj se hodí i při chřipce a nachlazení.

Ve starověkém Řecku tuto rostlinu využívali jako prostředek proti kašli. Pomoci vám může kromě toho proti bolesti hlavy nebo při hojení ran. Podle některých zdrojů i snižuje krevní tlak.

Může se však přidávat též do koupelí, které mají aromaterapeutický účinek. Jde o oblíbenou přísadu rovněž v kosmetice. S kožními infekcemi pomůže bojovat levandulový olej či mast. Ta pomáhá na drobné oděrky. A díky levanduli v šatníku už si mezi vaše prádlo rozhodně netroufnou šatní moli.

Článek aktualizován 26. 7. 2022