1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Kolik má člověk vlasů

Kolik má člověk vlasů

Většina lidí si bez vlasů nedokáže představit svůj život. Jsou označovány jako koruna krásy a s jejich pomocí můžete celkově změnit svůj vzhled. Zajímalo vás ale někdy, kolik máte na hlavě jednotlivých vlasů? Každý člověk má celkový počet trochu jiný, ale existuje průměrné rozpětí, ve kterém se s velkou pravděpodobností budete také pohybovat.

Kolik má člověk vlasů

Kolik máme tedy v průměru vlasů?

V průměru má člověk celkem zhruba kolem 100 tisíc vlasů. Počet samozřejmě kolísá podle struktury vlasů a jejich hustoty. Uvádí se také, že lidé s hnědou či černou barvou vlasů mají kolem 80 až 100 tisíci vlasy, kdežto blonďatí lidé mohou mít až o celou třetinu více. Platí také, že tenkých vlasů bývá více. Počet vlasů je z velké části určen geneticky. Vliv však má také výživa a zdravotní stav.

S přibývajícím věkem se počet vlasů postupně zmenšuje, což může vést až k rozvoji plešatých míst. Tento problém je přitom častější u mužů, což je pravděpodobně spojeno s mužským hormonem testosteronem. Celkový počet vlasů je ovlivněn také tím, kolik se na hlavě nachází vlasových cibulek. To jsou místa, odkud může vyrůst nový vlas. Vrcholná fáze je zhruba v dospívání, kdy na jeden centimetr čtverečný připadá zhruba 620 000 vlasových cibulek. Ve stáří je pak jejich počet na stejné ploše kolem 450 či méně.

Jak rychle vlasy rostou

Udává se, že 1 centimetr vlasu vyroste zhruba za měsíc. To v průměru dělá kolem 12 centimetrů růstu vlasů za jeden rok. Postupem věku však celý tento proces probíhá o něco komplikovaněji, takže vlasů roste nejenom méně, ale navíc rostou i výrazněji pomaleji a mají kratší životnost. Aby vlasy mohly správně růst a nelámaly se, musí obsahovat dostatečné množství vody. Hydrataci podporují speciální přípravky pro ošetřování vlasů, hydratační olejíčky a podobné.

Růst vlasů zároveň není rovnoměrný. Vliv má dostatečná výživa s obsahem důležitých minerálních látek, hladiny různých hormonů v těle, stres a například i fáze měsíce. Je také naprosto běžné, že je růst vlasů intenzivnější v letních měsících, kdy se do těla dostává více vitamínu D.

Životnost každého jednoho vlasu

A čím to je, že někomu narostou dlouhé vlasy, kdežto jinému se zastaví u ramen a dál už prostě nerostou? Celková délka vlasů spočívá v jejich životnosti. Někomu vlas vypadne po čtyřech až pěti letech, ale jinému již po dvou letech. Obecně se průměrná délka životnosti vlasů pohybuje právě v intervalu mezi 2 až 4 lety. Zároveň však existují lidé, kterým vlasy bez problémů narostou ještě mnohem více, což znamená, že životnost jednoho takového vlasu je o poznání delší. To je z velké části ovlivněno hlavně genetikou.

Jak ovlivnit počet a kvalitu vlasů

Pokud chcete patřit k lidem s bohatými a hustými vlasy, ale nemáte dostatečné genetické předpoklady, příliš velké změny neuděláte. Nabízí se tak umělé ovlivnění v podobě zahuštění či prodloužení vlasů. Dnešní zákroky a kadeřnické postupy jsou natolik propracované, že výsledek vypadá téměř k nerozeznání od pravých vlasů a získáte dojem bohatšího účesu, což může pozitivně ovlivnit sebevědomí. Zahuštění, nástřel či jiné doplnění vlasů využívají ženy i muži.

Ovlivnění počtu a hlavně kvality vlasů do určité míry zvládnete také zdravým životním stylem. Kromě vyvážené stravy je vhodné užívat i speciální doplňky stravy. Výraznou pomoc udělá také omezení dlouhodobého stresu. Pro kvalitu vlasů je stěžejní používání kvalitní vlasové kosmetiky. V případě obsahu některých povzbuzujících složek, jako mají kofeinové šampony, tím můžete podmínit nejenom rychlost růstu vlasů, ale i jejich větší hustotu. Pro výběr nejlepší kosmetiky je dobré navštívit kadeřnický salón, kde vám navrhnou optimální péči založenou na vlasovém typu.

Článek aktualizován 27. 9. 2022