1. Domů
  2. Zahrada
  3. Druhy Lopatkovce

Druhy Lopatkovce

Lopatkovec je oblíbeným „zeleným“ společníkem mnoha lidí. Proč je tak populární a jaké podmínky mu svědčí?

Lopatkovec je vizuálně velmi zajímavá rostlina, která se stane atraktivní ozdobou každého příbytku, ale také kanceláře. Jeho výhodou je hlavně to, že velmi ochotně kvete. Květy mu vydrží cca dva měsíce, navíc podle nich spolehlivě poznáte, že je váš lopatkovec v dobré kondici. Pokud není, jednoduše nepokvete.

Rostlina vyžaduje jen minimální péči a nenáročným či začínajícím pěstitelům je schopna „odpustit“ mnoho chyb. Vydrží být elegantní ozdobou interiéru pro mnoho let a hodí se dokonce i pro hydroponické pěstování.

Pozoruhodné je i to, že tato rostlina je schopna čistit vzduch. Podle některých zdrojů umí přímo pohlcovat toxiny, které může produkovat například méně kvalitní levný nábytek.

Stručné shrnutí:

Lopatkovec vyžaduje světlé či polostinné místo s běžnou pokojovou teplotou.

Zasadit je vhodné rostlinu nejlépe do rašelinového substrátu a zalévat 2x až 3x týdně (léto) nebo 1x týdně (zima).

Základní charakteristika lopatkovce

Nazývá se též toulcovka nebo Spathiphyllum. Lopatkovec je tropickou rostlinou, která pochází z čeledi arónovitých. Původní domov má v pralesích Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie, jakožto pokojová rostlina však zdomácněl i u nás.

Jde o pozemní rostlinu, která může dorůst výšky 20 až 120 cm. Připomíná menší keř. Má zkrácený, obvykle vodorovný a nadzemní stonek. Ten nese vzpřímené, dlouze řapíkaté listy, které jsou tmavě zelené barvy. Právě listy připomínající lopatky mu daly jeho název.

Květenství je přisedlá až dlouze stopkatá palice. Květy jsou vhodné také k řezu. Jsou oboupohlavné. Okvětí se skládá ze čtyř až sedmi okvětních plátků. Počet okvětních lístků odpovídá také počtu tyčinek.

Kolik druhů lopatkovce existuje?

Řádově dnes rozeznáváme několik desítek druhů této rostliny. Některé zdroje uvádějí 40 druhů, jiné hovoří až o 50 známých druzích. Většina z nich pochází z tropické Ameriky, jen 3 druhy mají původ uváděn v Asii.

Tím pravděpodobně nejznámějším zástupcem početného rodu toulcovek je Spathiphyllum wallisii, česky lopatkovec Wallisův nebo toulcovka kolumbijská.

Dorůstá výšky až 30 cm. Charakteristické jsou pro tuto rostlinu dlouze stopkaté bílé listeny, které však postupně mění barvu na zelenou. Obklopují je palicovitá květenství. Ta v určitou dobu vydávají příjemnou sladkou vůni. Rostlina je mimořádně zajímavá nejen vzhledem, ale i svými účinky, dokáže totiž absorbovat formaldehyd, aceton i benzol.

Jakožto pokojové rostliny se zpravidla dnes nabízejí mezidruhoví kříženci. Odrůdy Clevelandii a Mauna Loa patří k vyšším, mohou dorůst až 60 cm. Naopak Petite se vyznačuje drobným vzrůstem. Za nejkrásnější kultivary lopatkovce bývají považovány ty s názvem Alfa a Sensation.

Jak lopatkovec pěstovat

Lopatkovec má výhodu, jak už bylo řečeno, hlavně v poměrně dlouhém kvetení. Krásných květů přitom není problém docílit. Jak na to, aby se vám odměnil zdárným růstem?

Jedná se o tropickou rostlinu, která preferuje vlhko. Líbit se mu tedy bude i u vás v koupelně. Vydrží dokonce i v ložnici, kde má řada lidí citelně chladněji než ve zbytku bytu.

Potřebuje především stanoviště s dostatkem světla. Lopatkovec ocení světlé či polostinné místo. Ovšem pozor, přímé sluneční světlo by mu mohlo ublížit. V takových podmínkách mu žloutnou listy. Nestavte ho proto přímo pod okno, ale do jeho blízkosti. V případě, že se rozhodnete lopatkovec umístit do koupelny, určitě by to měla být místnost s oknem, při snížení osvětlení nedostatečně kvete. Pozor dejte také na průvan, který mu nesvědčí.

Vysadit je vhodné tuto pokojovou rostlinu do vlhké, kypré zeminy, nejlépe v podobě rašelinového substrátu. Pokud bude zdravá, pro svůj růst už bezpodmínečně nepotřebuje hnojení. Naopak jsou lopatkovce na přehnojení poměrně citlivé.

Z pohledu teploty není tato rostlina tolik náročná, stačí jí běžná pokojová teplota přesahující cca 20 °C. Během zimy je vhodné teplotu snížit, a to v rozmezí 15 až 18 °C.

Co se týče zálivky, postačí zalévání 2x až 3x týdně během letních měsíců. V zimě můžeme frekvenci zalévání snížit na 1x týdně. Kořenový bal by měl stále zůstat mírně vlhký. Rostlinu však zbytečně nepřelívejte, v květináři by neměla stát voda.

Protože jsou lopatkovce zvyklé na prostředí deštných pralesů, vyhovuje jim i pravidelné rosení. Ovšem pozor, zásadně nerosíme na květy, které by mohly začít záhy uhnívat.

Je lopatkovec jedovatý?

Rostlina je skutečně jedovatá. Obsahuje ostré krystaly šťavelanu vápenatého, saponiny a kyselinu šťavelovou.

Pěstování tak má limity zejména tehdy, máte-li domácího mazlíčka nebo malé dítě. Lopatkovec je toxický pro všechny druhy zvířat, ale i pro člověka. Jedovaté alkaloidy jsou nebezpečné zejména při požití.

Nebezpečné jsou zejména listy a stonek, ale i některé další části. Držte proto zvídavé zvířecí miláčky i své ratolesti od této krásné, ale poměrně zrádné rostliny raději dál.

Jaké druhy palem zvolit do bytu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022