1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak se zbavit molů?

Jak se zbavit molů?

Na první pohled nenápadní motýlci. Ve skutečnosti ovšem nepříjemní škůdci, kteří dovedou zničit oblečení i znehodnotit potraviny. Řeč je o molech, které sice poznáte velmi jednoduše, ale o to složitěji se jich potom budete zbavovat. V následujícím článku vás s nimi seznámíme a poradíme několik efektivních strategií, jak s nimi bojovat.

Stručné shrnutí:

Mol potravinový
– hnědý, 12 milimetrů velký motýl, nejčastěji se vyskytuje ve výrobcích z obilovin a luštěnin, nutná kontrola nákupu, likvidace napadených potravin, důkladné vyčištění prostor pro skladování potravin.

Mol šatní – v místech s oblečením, kobercích, látkových potazích, nutno často větrat, pouštět do místnosti světlo, pravidelně prát oblečení, pro likvidaci možno využít mnoho přírodních (levandule, melasa, ocet, jehličí) i chemických látek.

Mol potravinový a mol šatní

V našich domovech se můžeme setkat se dvěma druhy škůdců – moly potravinovými a moly šatními. Již jejich lidové pojmenování napovídá, která místa asi budou vyhledávat nejčastěji. Poměrně výrazně se od sebe liší vzhledem a rozdílné jsou i metody jejich likvidace. Proto jim věnujeme samostatné kapitoly.

Mol potravinový

Mol potravinový, skutečným jménem zavíječ moučný, je 12milimetrový hnědý motýl, se kterým se můžete setkat všude na světě. Stačí, když jsou v daném místě uskladněné potraviny. Již z jejich názvu vyplývá, že zdaleka nejvíce si potrpí na mouku, proto jej i doma nejčastěji nalézáme na mouce, piškotech, strouhance, sušenkách, zrní, hrachu nebo čočce. Zkrátka na všem, co nějakým způsobem souvisí s obilovinami či luštěninami.

Prevence výskytu mola potravinového spočívá v důsledné kontrole každého nákupu. Potraviny řádně vyskládejte a sledujte, zda vám motýlek nevyletí z tašky. Sypké potraviny se i z tohoto důvodu vyplatí skladovat v plastových nebo kovových dózách, kam je přesypejte přes síto. Stejně tak se snažte potraviny konzumovat ještě do vypršení jejich data trvanlivosti a nedělejte si zbytečné zásoby. Dnes můžete obchod navštívit prakticky kdykoliv.

Přítomnost mola poznáte podle jemných vláken, která se přichytávají na kousky potravin. Pokud něco podobného odhalíte, okamžitě všechno vyhoďte. Prostor důkladně vysajte,a abyste odstranili všechny larvy a vajíčka. Skříňky vyčistěte přípravkem proti lezoucímu hmyzu nebo využijte roztok vody a octu. Pomůže ale i citronová kůra, hřebíček nebo pepř. Velké zamoření moly bohužel bez pomoci specializované firmy nejspíše nezvládnete.

Mol šatní

Druhým známým škůdcem je mol šatní, který dorůstá pouze 4–8 mm a nejčastěji jej naleznete v blízkosti oblečení, koberců a dalších látek z přírodních materiálů. Hlavní problém představují jeho larvy, které se živí keratinem obsaženým ve vlně, bavlně a dalších látkách. Mol šatní vyhledává tmavá, nenápadná místa a ke svému životu vůbec nepotřebuje vodu, protože si ji vytváří sám.

Prevencí šatních molů je častý úklid. Snažte se pravidelně větrat, skříně jednou za čas proberte a ukliďte. Do místnosti pouštějte co nejvíce denního světla, kterého se moli bojí. Pravidelně perte i oděv, který příliš nenosíte a vyprané oblečení vždy nechte zcela vyschnout. Skříň zbytečně nedokorujte papírovými nebo látkovými tapetami, které pro mola představují ideální úkryt.

Likvidace šatních molů je poměrně rychlá – nerozumí si totiž se spoustou přírodních látek. Využít tak můžete levanduli, mýdlo drcený nebo mletý pepř, melasu s octem či jehličí. Druhou možnost představují insekticidy, pro domácí použití jou nejhojněji využívány Cytrol Dust nebo Cytrol Forte, které moly spolehlivě zničí. U velkého zamoření nezbude než kontaktovat profesionální firmu.

Druh molaVýskytZpůsob likvidace
Mol potravinovýKuchyně, špajz, potravinová skříň, zejména v mouce, produktech z obilovin a luštěninDůkladná kontrola nákupu, dodržení doby trvanlivosti potravin, likvidace všech napadených potravin, vysátí prostoru, vytvoření octovou vodou nebo speciálním přípravkem
Mol šatníSkříně s oblečením, koberce, látkové potahyČasté větrání, světlo v místnosti, pravidelné praní oblečení a přerovnání skříně, levandule, pepř, jehličí, melasa s octem, insekticidy
Článek aktualizován 8. 2. 2022