Rýže. Tato oblíbená asijská plodina si v průběhu let vybojovala pevné místo v našem jídelníčku. Spolu s brambory se jedná o nejoblíbenější přílohu, která kromě uspokojivé chuti obsahuje i velké množství zdraví prospěšných látek. Vaření rýže je však považováno za královskou disciplínu, při které je třeba mnoho pozornosti. V následujícím článku vám nabídneme alespoň základní přehled o tom, jak dlouho vlastně vaření rýže trvá.
Nejlepší rýžovary podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz
Pořadí | Název | Cena | Hodnocení |
1. | Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT | 2 500 Kč | 91,4 % |
2. | Sencor SRM 3150SS | 1 500 Kč | 88,9 % |
3. | Sencor SRM 0650SS | 800 Kč | 76,2 % |
Vaření rýže v hrnci
Vaření rýže v hrnci představuje zatím nejčastěji používaný způsob. Ještě před samotnou přípravou se dobře rozmyslete, kolik potraviny budete potřebovat. Na jeden díl rýže připadá vždy 1,5 dílu vody, kterou následně osolte. Tento poměr bývá v kuchařských knihách udáván nejčastěji, někdy se můžete setkat i s doporučením 2 dílů vody na 1 díl potraviny. Ještě před vložením do hrnce rýži dobře propláchněte studenou vodou.
Vařte zhruba 15–20 minut do změknutí. Skutečnost, že jste vzájemný poměr trefili přesně, poznáte podle toho, že se veškerá voda vypaří a v hrnci zůstane pouze měkká rýže. Těsně před koncem varu sporák vypněte a nechte rýži několik minut dojít. Uvedený čas je pouze orientační, jelikož reálná doba varu se odvíjí také od druhu potraviny. Přesnější informace naleznete vždy na zadní straně balení.
Vaření rýže v sáčku
Vaření rýže ve varných sáčcích se velmi podobá klasické přípravě v hrnci. Obvykle platí, že na 1 sáček potřebujete 1 litr vody. Pytlík důkladně propláchněte proudem studené vody a vložte do hrnce s osolenou vodou. Doba vaření se pohybuje mezi 14 a 17 minutami. Následně pytlík vytáhněte a nechte odkapat přebytečnou vodu. Detailní postup přípravy naleznete na zadní straně obalu výrobku.
Vaření rýže v rýžovaru
Poměrně značné oblibě se v posledních letech těší rýžovary. Jedná se o hrnce speciálně navržené pro přípravu rýže. Jejich hlavní výhodou je způsob přípravy na páře, který zachovává všechny důležité látky a minerály. Postup je i v tomto případě velmi podobný, stejně tak je důležité respektovat poměry rýže a vody. Doba vaření v rýžovaru obvykle činí 30 minut, přičemž se doporučuje dalších 10 minut nechat pochutinu dojít.
Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku jsme detailně sepsali v samostaném článku.
Tabulka shrnutí doby vaření rýže
Způsob vaření | Poměr | Doba vaření (v minutách) |
---|---|---|
V hrnci | 1 díl rýže na 1,5 dílu vody | 15–20 |
Rýže balené v sáčku | 1 sáček na 1 litr vody | 14–17 |
V rýžovaru | 1 díl rýže na 1,5 dílu vody | 30 |
Vhodnou přísadou při vaření rýže je kurkuma. Kde koupit kurkumu jsme sepsali v samostatném článku.