1. Domů
  2. Jídlo
  3. Smažení horkým vzduchem

Smažení horkým vzduchem

Nedáte dopustit na chutná smažená jídla, ale jste si vědomi jejich negativních účinků na lidské zdraví? Možná se jich nemusíte zcela vzdát, stačí nahradit klasickou fritézu plnou bublajícího oleje něčím přívětivějším. Hitem poslední doby jsou horkovzdušné fritézy, které připraví váš oblíbený pokrm mnohem zdravěji a přitom jej nezbaví charakteristické vůně a chuti. V následujícím článku si je podrobněji představíme.

Stručné shrnutí:

Princip smažení horkým vzduchem
– potraviny je nutné pomazat malým množstvím oleje, o smažení se stará turbína, která vhání horký vzduch.

Kdo by měl smažit horkým vzduchem –všichni vyznavači zdravého životního stylu, jedinci snažící se udržet nebo snížit tělesnou hmotnost, obézní, při onemocněních srdce, cév, cukrovce, jater a trávicí soustavy.

Nevýhody smažení horkým vzduchem – výrazně pomalejší příprava pokrmu, chuť a konzistence lišící se od klasického smažení olejem.

Jaká jídla lze horkým vzduchem připravit – hranolky, maso, zeleninu, ryby a mořské plody, omáčky.

Princip smažení horkým vzduchem

Při smažení v klasické fritéze je jídlo zcela ponořeno do žhavého oleje. Potravina se opeče velice rychle, rovnoměrně a samozřejmostí je i křupavá kůrčička. Bohužel však takováto příprava jídla vede neodvratně k obezitě a s ní spojeným zdravotním problémům včetně vysokého tlaku, mrtvice, infarktu nebo cukrovky. 

Horkovzdušné fritézy vyžadují oleje mnohem méně. Vlastně jím stačí jídlo jen potřít a následně se o všechno postará proud horkého vzduchu, který zajišťuje velmi výkonná turbína. Takováto příprava zajistí chuť podobnou klasickému smažení při zachování všech zdraví prospěšných látek obsažených v potravinách i jejich přírodního aromatu. 

Mezi výhody horkovzdušných fritéz patří i možnost přípravy několika pokrmů současně. Při klasické olejové lázni by výsledkem byla nechutná hmota. Takto můžete najednou vařit maso, zeleninu i hranolky, přičemž při přípravě dojde k zajímavému prolnutí všech přirozených chutí i vůní. 

Kdo by měl smažit horkým vzduchem?

Přechod k horkovzdušným fritézám by měli zvážit prakticky všichni, kdo si chtějí uchovat zdraví a zároveň si rádi dopřávají smažené potraviny. Jedinci, kteří bojují s obezitou, cukrovkou nebo onemocněními srdce či trávicího systému jistě ocení zdravotní nezávadnost takto připravených potravin i vysoký obsah prospěšných látek. 

Jestliže si chcete udržet tělesnou hmotnost, nebo dokonce zhubnout, začněte smažit horkým vzduchem. Vědecké studie totiž jednoznačně potvrzují, že lidé, kteří často konzumují smažené pokrmy, nemají šanci vlivem jejich vysoké energetické hodnoty zhubnout. Pokud ke zdravějšímu jídelníčku přidáte i nějakou tu fyzickou aktivitu, sami zjistíte, jak rychle půjdou kilogramy dolů.

Nevýhody smažení horkým vzduchem

Abychom jen nechválili, horkovzdušné fritézy samozřejmě mají i několik nevýhod, se kterými byste při jejich pořízení měli počítat. V prvé řadě se jedná o pomalejší přípravu jídla. Zatímco klasické smažení v oleji je extrémně rychlé a jídlo máte hotové během několika minut, u horkého vzduchu se potřebný čas počítá spíše na desítky minut až hodiny. U hranolků tak počítejte s minimálně 30 minutami, maso může trvat klidně i hodinu.

Nebudeme vám lhát – ani chuť nebude úplně stejná jako u klasické olejové lázně. Nedosáhnete hluboce smažené konzistence, některá jídla mohou být navíc přesušená. Horkovzdušné fritézy jsou zkrátka někde na půli cesty mezi klasickým smažením a pečením. 

A jak dlouho vařit hovězí v papiňáku jsme detailně sepsali v samostatném článku.

Jaká jídla lze horkým vzduchem připravit?

Paleta pokrmů je prakticky stejně pestrá jako v případě klasického smažení v oleji. Vzhledem k tomu, že smažení horkým vzduchem je trošku podobné i pečení, můžete ve fritéze kromě hranolků, masa a zeleniny připravit třeba i mořské plody nebo omáčky. Výsledkem je mnohem širší paleta receptů a možností.

Typ smaženíVýhodyNevýhody
OlejDokonalá chuť a konzistence, rychlá přípravaNegativní vliv na lidské zdraví, nutná častá výměna oleje, nelze připravovat více pokrmů současně
Horký vzduchZdraví prospěšný způsob vaření, možnost přípravy více potravin současně, snadnější údržbaVyšší cena, méně výrazná a uspokojivá chuť, pomalejší příprava

Jak na sušení masa na vzduchu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022