1. Domů
  2. Jídlo
  3. Rozmrazování masa v mikrovlnce

Rozmrazování masa v mikrovlnce

Potřebujete uvařit rodině oběd a zapomněli jste si vyndat maso? Prakticky v každé kuchyni se najde mikrovlnná trouba.

Určitě vás tedy napadlo, zda je možné ji kromě ohřívání oběda použít i k rozmrazování. A jak to udělat? Existují i jiné způsoby? Který z nich je vlastně správný a proč? Ukážeme si výhody a úskalí jednotlivých metod.

Stručné shrnutí:

Mikrovlnná trouba není k rozmrazování masa příliš vhodná.

Žádoucí je maso rozmrazit pozvolna a za nízké teploty kvůli množení bakterií.

Ideální je rozmrazování ve studené vodě.

Rozmrazování v lednici i na vzduchu

První způsob rozmrazování masa je jeho včasné vyndání z mrazáku a uložení do chladničky. U 0,5 kg masa vám to zabere přibližně 5 hodin. U velkých kusů to může trvat i 24 hodin. Není to tedy úplně nejrychlejší postup. Lednička však zabrání nežádoucímu množení bakterií.

Dbejte na to, že maso bude pouštět po rozmrazení vodu i šťávu. To znamená, že ve výsledku může být poněkud tužší. Stále se však vzhledem k tomu, že rozmrazujete pozvolna, jedná o způsob relativně šetrný.

Přemýšlíte nad tím, že byste potřebný čas zkrátili díky pokojové teplotě? Rozhodně se nevyplatí maso ponechat na kuchyňské lince „jen tak“ svému osudu. Rozmrzlo by vám samozřejmě podstatně rychleji, zmiňovanému půl kilogramu by to trvalo cca 3 hodiny. Za vyšších teplot ovšem riskujete rozmnožení škodlivých bakterií.

Rozmrazování v misce s vodou

Pokud potřebujete rozmrazení budoucího oběda ve srovnání s lednicí poněkud urychlit, můžete použít misku s vodou. Do té byste měli maso zcela ponořit. Stejně lze rozmrazit i ryby.

Důvodem, proč tento způsob funguje, je skutečnost, že voda vede teplo mnohem ochotněji a rychleji než vzduch. Menší kusy masa, tedy půlkilogramové balíčky, zvládnete touto metodou rozmrazit přibližně do hodiny. Větší kusy budou potřebovat 2 až 3 hodiny.

Se studenou vodou současně nedáte šanci bakteriím, jak ověřila také moderní věda, konkrétně průzkum realizovaný na Technickém výzkumném institutu ve Švédsku. Jestliže však nechcete svůj oběd ohrozit bakteriální nákazou, vodu je potřeba studenou důsledně udržet, potřeba je tedy ji každých cca 20 až 30 minut vyměnit.

Zkontrolujte si, zda vám neprosakuje obal, ve kterém maso máte. Sice by studená voda stále fungovala a maso byste rozmrazili, nicméně výsledek by byl nevábně vodnatý. Pokud ovšem dodržíte vše, jak máte, jde v tomto případě o nejšetrnější způsob z pohledu potenciálního rizika množení bakterií i uchování šťavnatosti masa.

A jak dlouho vařit hovězí v papiňáku jsme detailně sepsali v samostatném článku.

Rozmrazování v mikrovlnné troubě

Ke cti mikrovlnné troubě slouží, s nadsázkou řečeno, hlavně to, že se jedná o rychlou cestu, jak se dostat k dále upravitelné surovině. Rozmrazit stihnete maso i za 5 minut.

Z pohledu kvality už je to horší. Tento způsob lze považovat za nepřirozený, maso vám ztvrdne. Zejména maso na minutku by ve výsledku bylo příliš vysušené, pokud už tuto metodu musíte použít, tak u masa, které budete dusit. Po rozmrazení jej zpracujte ihned.

Máte-li možnost, alespoň zvolte speciální programy, pokud jimi vaše mikrovlnná trouba disponuje. A nezapomeňte maso otáčet, prohřívání nebude rovnoměrné a riskujete tak, že na exponovaných místech už by se vám začalo vařit. Tím dojde ke změně jeho struktury a vy si zkomplikujete následnou úpravu.

Rozmrazování v troubě

Také klasická trouba zvládne maso rozmrazit. Mnohé spotřebiče k tomu disponují podobnou speciální funkcí jako zmiňované mikrovlnky. Pokud vaše trouba tuhle šikovnou možnost nemá, nastavte si na ní teplotu v rozmezí 40 až 50 ˚C.

Teplý vzduch představuje o něco přirozenější variantu rozmrazení. Musíte však maso více hlídat a počítat s vyšší časovou zátěží, celý proces bude trvat přibližně 30 minut až hodinu.

Jak na sušení masa na vzduchu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022