1. Domů
  2. Jídlo
  3. Kde koupit kurkumu?

Kde koupit kurkumu?

Dříve exotická koření se velmi rychle zabydlují v našich domácnostech. Oceňujeme jejich zajímavou chuť, ale i pozitivní účinky na lidské zdraví. Patří mezi ně i kurkuma, o jejichž benefitech se zmiňují již indické texty staré tisíce let. A moderní výzkum jejich tvrzení potvrdil. Kurkumu můžete zakoupit v supermarketech, specializovaných prodejnách s kořením nebo na e-shopu. Doporučujeme koření využít pod maso, zeleninu nebo do bílého jogurtu. Ve spojení se zázvorem a chilli v rostlinném mléce potom dostanete detoxikační bombu.

Stručné shrnutí:

Co je kurkuma a jaké jsou její účinky – koření z kurkumovníku dlouhého, využívá se jako koření pod maso, zeleninu, tofu nebo do jogurtů, pozitivně ovlivňuje pohybový aparát, činnost srdce a cév, pomáhá regeneraci jater a má antioxidační účinky.

Kde koupit kurkumu – v supermarketu, specializovaném obchodu s kořením nebo prostřednictvím internetového obchodu.

Kde koupit kurkumu se dočtete níže v článku.

Co je kurkuma a jaké jsou její účinky?

Kurkuma, někdy známá také jako indický šafrán, je koření získané zpracováním suchého oddenku kurkumovníku dlouhého. Jde o jeden ze základních stavebních kamenů indické, pákistánské, perské nebo thajské kuchyně. Typicky se přidává po maso, ale dobře ochutí i zeleninu, polévky či tofu. Specifickou kategorií jsou představují jogurty. Často se využívá jako barvivo do bezvaječných těstovin, rýže nebo polévek, kterým dodává žlutou barvu.

O pozitivních účincích kurkumy na lidské zdraví hovoří texty staré několik tisíc let a moderní výzkumy jejich tvrzení jen potvrzují. Tradiční indická lékařská věda ajurvéda ji považuje za jedno ze základních koření pro zajištění zdravého života. Nejnovější poznatky nadšení trochu zmírňují a před nadměrným užívání kurkumy přeci jen varují. Ostrá a štiplavá chuť totiž nemusí dělat příliš dobře žlučníku nebo krevnímu oběhu. 

Zatímco o některých léčivých účincích se teprve spekuluje, jiné již byly potvrzeny lékařskými autoritami. Jedná se o následující vlivy na lidské zdraví:

  • Antioxidační schopnosti – ochrana vůči volným radikálům v těle, posílení imunity, zvýšení energie a vitality, posílení funkce srdce, cév a mozku
  • Podpora funkce jater – pomoc při odstraňování škodlivých látek a toxinů, urychlení regenerace jaterní tkáně
  • Protizánětlivé účinky – užívání kurkumy posiluje pohybový aparát, pomáhá omezit nebo eliminovat bolestivé záněty kloubů
  • Zlepšení kognitivních funkcí – u seniorů pomáhá zlepšit paměť a posílit myšlení

Kde koupit kurkumu?

V dnešní době je naštěstí koření možné koupit prakticky kdekoliv. Stačí navštívit nejbližší obchod s potravinami, případně větší supermarket a balíček kurkumy zde jistě naleznete. Náročnější mohou dát přeci jen přednost specializovaným krámkům s čerstvým kořením, kde vám požadované množství zabalí přímo do papíru. Obchod kvete také na internetu, kde můžete vybírat z bohaté nabídky různých výrobců.

Kurkuma si můžete zakoupit také ve formě tzv. zlatého mléka, což není nic jiného než kombinace asijského koření (obsahujícího kurkumu, chilli, kardamon a zázvor) v rostlinném mléce. Tuto antioxidační bombu si klidně můžete připravit i doma a jedná se o výborný lék na různé neduhy.

V tabulce nabízíme přehled míst, kde můžete kurkumu v různých formách nakoupit, jejich výhod a nevýhod:

Kde nakoupitVýhodyNevýhody
SupermarketNízká cena, dostupnost, rychlý nákup bez čekáníMenší kvalita a omezený sortiment prodávaných produktů
Specializovaný obchod s kořenímBohatá nabídka, vysoká kvalita a čerstvost kořeníVyšší cena, omezená dostupnost obchodů i zboží
Internetový obchodNejširší nabídka, rychlé objednání, povětšinou nižší cenyRiziko špatného nákupu, čekací lhůta na doručení
Článek aktualizován 1. 10. 2022