1. Domů
  2. Jídlo
  3. Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku?

Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku?

Tlakový hrnec neboli papiňák býval často obávaný pro svůj sklon k výbuchům. Moderní technologie a důmyslný systém bezpečnostních pojistek z nějak naopak učinil jeden z nejbezpečnějších prostředků pro přípravu potravy. Vaření je snadné, potřebujete jen jednu nádobu na celý pokrm, ušetříte čas a výsledné jídlo je navíc velice chutné se zachováním všech důležitých látek. Příkladem výrazné úspory může být hovězí maso. Zatímco běžně jeho příprava trvá klidně i několik hodin, v papiňáku se čas zkracuje na pouhé desítky minut.

Stručné shrnutí:

Jak vařit v papiňáku – vložit potraviny maximálně do ⅔ objemu hrnce, důkladně zaklapnout víko, na sporáku nastavit nejvyšší intenzitu, poté, co začne vycházet pára, stáhnout sporák na nejnižší stupeň a počítat dobu vaření, po skončení vaření odpustit páru a otevřít hrnec.

Výhody vaření v papiňáku – úspora času a energie, bezpečnost zajištěna řadou pojistek, vysoká energetická hodnota potravin, výraznější chuť, pohodlnost přípravy.

Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku – většinu hlavních jídel z hovězího masa lze připravit za 20–40 minut.

Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku se dočtete níže v článku.

Jak vařit v papiňáku?

Tlakový hrnec je lidstvu znám již více než 300 let. Postupem času došlo k výraznému zvýšení jeho bezpečnosti a přidání řady pojistek, princip však zůstává stále stejný. Tlakový hrnec naplňte maximálně do ⅔ jeho objemu. Pokud připravujete pokrmy, které bublají, kynou nebo jinak zvětšují svůj objem, využijte raději jen polovinu nádoby. Není zapotřebí přidávat mnoho vody ani tuku, protože látky se při vaření neodpařují.

Po vložení potravin dbejte na správné nasazení víka. Někdy bývá poměrně komplikované vlivem řady pojistek, bez jejichž stisknutí se hrnec nespustí. Pokud si nejste jisti, prostudujte manuál a následně nastavte úroveň tlaku dle pokrmu. Hrnec postavte na sporák a vařte na nejvyšší stupeň výkonu. V okamžiku, kdy z hrnce začne unikat pára, snižte výkon sporáku na nejnižší intenzitu a začněte odpočítávat dobu vaření.

Po ukončení vaření se nesnažte hned odklopit víko. Nejprve vypusťte veškerou páru a teprve poté se snažte dostat k obsahu. Moderní modely tlakových hrnců vám stejně neumožní víko otevřít dříve, než to bude bezpečné. Papiňák v žádném případě neohřívejte v mikrovlnce. U mytí v myčce se řiďte pokyny v manuálu, povětšinou lze vložit pouze nádobu a víko je nutné umývat ručně. 

Výhody vaření v papiňáku

Vaření v tlakovém hrnci není žádným výstřelkem poslední módy. Svou oblibu si udržuje zejména proto, že oproti ostatním způsobům přípravy potravy skýtá řadu výrazných výhod. Jedná se zejména o následující:

  • Úspora času a energie – vaření je zhruba o 50–70 % rychlejší 
  • Bezpečnost – velké množství různých pojistek a ventilů činí tlakové hrnce zcela bezpečnými
  • Zdravější vaření – do tlakového hrnce se vkládá jen minimum tuku a vody, připravované potraviny si udržují svou nutriční hodnotu i obsah prospěšných látek
  • Výraznější chuť – rychlé a intenzivní vaření pomáhá zesílit chuť pokrmu
  • Pohodlnost – pokrm nemusíte míchat, připravené jídlo je teplé ještě několik hodin po ukončení vaření 

Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku?

Hovězí maso je velice oblíbené, ale kuchaři často bojují s poměrně dlouhou dobou přípravy. Klasické vaření může trvat i několik hodin, což je v pořádku, když jde o slavnostní nedělní oběd, ale jindy tolik času zkrátka není. Právě v tuto chvíli nastupuje na scénu tlakový hrnec, který čas přípravy zkrátí několikanásobně, jak ostatně potvrzují údaje v následující tabulce:

Druh pokrmu z hovězího masaDoba přípravy (v minutách)
Kýta30–40
Guláš 20
Dušené hovězí30–40
Vývar 25–30

Jak na sušení masa na vzduchu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022