1. Domů
  2. Jídlo
  3. Jak uvařit rýži v sáčku

Jak uvařit rýži v sáčku

Rýže je oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Nedaří se vám ji uvařit tak, aby se neslepila a nebyla rozvařená? Vaření rýže je jednoduché, pokud víte, jak na to. Život hospodyňkám usnadnily i sáčky, ve kterých se rýže prodává.

Obvykle se v sáčku prodává bílá dlouhozrnná rýže, případně se v této podobě můžete setkat s tzv. rýží parboiled. Tato rýže je předpařená. Řada lidí k ní nemá důvěru vzhledem k tomu, že si ještě před vařením projde úpravou, avšak zbytečně. Z nutričního hlediska je rýže parboiled ještě hodnotnější než ta běžná.

Způsobeno je to tím, že se za použití vysokotlaké páry prakticky „vtlačí“ přímo dovnitř zrna rozpuštěné vitaminy a minerální látky z povrchových vrstev. Současně díky tomu povrch zrna ztvrdne, což vyvolá i to, že je i na skus tužší.

Zásadní výhodou z pohledu vaření je proto i to, že rýže parboiled zůstane kyprá a nadýchaná, nelepí se a nevadí jí ani delší vaření.

Stručné shrnutí:

Rýži před vařením propláchneme.

Vložíme rýži do osolené vroucí vody.

Vaříme v 1 litru vody.

Vaříme po dobu 14 až 17 minut.

Jak na vaření rýže v sáčku

Samotný výrobce doporučuje na 1 sáček použít 1 litr vody. V některých doporučeních se nicméně setkáte i s množstvím 0,5 litru vody. Sáček by měl každopádně být zcela ponořený.

Vodu je zapotřebí osolit. V případě, že nevaříme parboiled rýži, radí také některé kuchařky přidat do vody trochu oleje, aby se nám rýže neslepila.

Rýže se vkládá až do vroucí vody. Některé zdroje doporučují rýži proplachovat. A to až do fáze, kdy z ní vytéká čirá voda. Odplaví se přebytečný škrob a rýže bude méně lepivá. Mnozí kuchaři proplachování preferují také kvůli tomu, že z rýže odstraní nečistoty, postřiky a další nežádoucí látky. Na druhou stranu je ovšem podle odpůrců proplachování rýže méně nadýchaná.

Následně vaříme na mírném plameni 14 až 17 minut. Pokud nemáme zkušenosti s přesnou dobou, raději před vyjmutím sáčku rýži ochutnáme. Vařit je vždy potřeba do změknutí.

Poté stačí sáček vyjmout, nechat okapat a rozříznout. Některé sáčky stačí díky nastřiženému rohu pouze odtrhnout. Rýži vsypeme na talíř, libovolně ochutíme a podáváme. Sáček by nám měl vystačit na zhruba dvě porce.

Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku jsme detailně sepsali v samostatném článku.

Chcete si vaření rýže zjednodušit? Vyzkoušejte rýžovar

Příčí se vám vařit rýži v sáčku, ale v hrnci nikdy neodhadnete ideální dobu vaření tak, aby byla oblíbená příloha dokonale sypká, kyprá a už nikdy se nepřipálila? Řešením je rýžovar.

Toto zařízení funguje zcela automaticky, významně vám tak ušetří práci. Rýžovar se sám vypne v okamžiku, kdy je hotovo. Na již hotovou rýži vás upozorní zvukovým signálem. Navíc zvládne vše udržet teplé až do okamžiku, než pokrm budete servírovat.

Největší výhoda je ta, že troufnout si s ním můžete prakticky na jakýkoli druh rýže, včetně těch exotičtějších, jako je basmati nebo rýže jasmínová. Ideální je i pro přípravu rýže na sushi.

Vhodnou přísadou při vaření rýže je kurkuma. Kde koupit kurkumu jsme sepsali v samostatném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022