Princip vaření v tlakovém hrnci nám pan Denis Papin představil již v 17. století. Od té doby už se jen neustále zdokonaluje konstrukce papiňáků i jejich bezpečnostní pojistky. Hlavním důvodem, proč si vaření za vysokého tlaku získalo tolik fanoušků, je zejména výrazná úspora času. Příprava oblíbených pokrmů zabere mnohem kratší dobu než v případě klasických postupů. Přesvědčit se ostatně můžete sami na následujících řádcích.
Nejrychlejší tlakové hrnce podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz
Pořadí | Určení | Název | Cena | Recenze |
1. | Základní | Tefal Secure 5 Neo 6 l | 1 680 Kč | Přečíst recenzi |
2. | Základní | Tescoma Bio Exkluzive+ 4 l | 2 200 Kč | Přečíst recenzi |
3. | Pro náročné | Tescoma Ultima 6 l | 3 900 Kč | Přečíst recenzi |
4. | Pro náročné | Tefal Clipso Minut Easy 9 l | 3 900 Kč | Přečíst recenzi |
Doba vaření v tlakovém hrnci
Již výše jsme uvedli, že doba vaření v tlakovém hrnci je výrazně kratší než při využití klasického postupu. Jak je to ale možné? Důvod je jednoduchý – vlivem vyššího atmosférického tlaku v nádobě dojde i ke zvýšení teploty vaření až na 120 ℃, což má logicky za následek rychlejší úpravu potravin. Díky tomu, že je jídlo neprodyšně uzavřeno v nádobě, jsou navíc jeho chuťové vlastnosti výraznější.
V následující tabulce vám nabízíme porovnání časů potřebných pro uvaření uvedeného jídla. Obecně platí, že vaření v papiňáku zkracuje dobu vaření o 50–70 %, čemuž odpovídá i úspora energie:
Druh pokrmu | Doba vaření v tlakovém hrnci (v minutách) | Doba vaření standardním způsobem |
---|---|---|
Kuře | 8–10 | 20–25 |
Vepřová kotleta | 8–12 | 25–30 |
Hovězí maso na kousky | 15–20 | 40–50 |
Ryba | 2–4 | 4–8 |
Skopové maso | 8–12 | 20–30 |
Brambory | 7–9 | 15–20 |
Rýže | 4–8 | 10–15 |
Luštěniny | 12–16 | 30–40 |
Ovesná kaše | 8–15 | 20–30 |
Květák | 3–4 | 10–15 |
Pšenice | 15–20 | 40–50 |
Kukuřice | 5–8 | 12–20 |
Výše uvedené údaje jsou pouze orientační. Skutečná doba vaření záleží na výkonu konkrétního hrnce či plotýnek a vnějších podmínkách v kuchyni.
Jak dlouho vařit hovězí v papiňáku jsme detailně sepsali v samostatném článku.