1. Domů
  2. Jídlo
  3. Tabulka doby vaření v tlakovém hrnci

Tabulka doby vaření v tlakovém hrnci

Princip vaření v tlakovém hrnci nám pan Denis Papin představil již v 17. století. Od té doby už se jen neustále zdokonaluje konstrukce papiňáků i jejich bezpečnostní pojistky. Hlavním důvodem, proč si vaření za vysokého tlaku získalo tolik fanoušků, je zejména výrazná úspora času. Příprava oblíbených pokrmů zabere mnohem kratší dobu než v případě klasických postupů. Přesvědčit se ostatně můžete sami na následujících řádcích.

Stručné shrnutí:

Doba vaření v tlakovém hrnci
– v závislosti na konkrétním modelu a podmínkách činí úspora času zhruba 50–70 %.

Doba vaření v tlakovém hrnci

Již výše jsme uvedli, že doba vaření v tlakovém hrnci je výrazně kratší než při využití klasického postupu. Jak je to ale možné? Důvod je jednoduchý – vlivem vyššího atmosférického tlaku v nádobě dojde i ke zvýšení teploty vaření až na 120 ℃, což má logicky za následek rychlejší úpravu potravin. Díky tomu, že je jídlo neprodyšně uzavřeno v nádobě, jsou navíc jeho chuťové vlastnosti výraznější.

V následující tabulce vám nabízíme porovnání časů potřebných pro uvaření uvedeného jídla. Obecně platí, že vaření v papiňáku zkracuje dobu vaření o 50–70 %, čemuž odpovídá i úspora energie:

Druh pokrmuDoba vaření v tlakovém hrnci (v minutách)Doba vaření standardním způsobem
Kuře8–10 20–25
Vepřová kotleta8–12 25–30
Hovězí maso na kousky 15–2040–50
Ryba2–44–8
Skopové maso8–1220–30
Brambory 7–915–20
Rýže4–810–15
Luštěniny12–1630–40
Ovesná kaše8–1520–30
Květák3–410–15
Pšenice 15–2040–50
Kukuřice5–812–20

Výše uvedené údaje jsou pouze orientační. Skutečná doba vaření záleží na výkonu konkrétního hrnce či plotýnek a vnějších podmínkách v kuchyni. 

Článek aktualizován 12. 8. 2021

Napište komentář