1. Domů
  2. Jídlo
  3. Správný poměr rýže a vody

Správný poměr rýže a vody

Uvařit rýži není žádné umění, určitou zkušenost to ale vyžaduje. I vy se můžete oprostit od nákupu rýže ve varných sáčcích, když budete vědět, jaký je správný poměr rýže a vody při vaření této suroviny v hrnci nebo v rýžovaru. Jak tedy postupovat?

Stručné shrnutí:

Správný poměr je 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Tento poměr lze použít jak pro vaření v hrnci, tak pro vaření rýže v rýžovaru.

Důležitý je pečlivý výběr druhu rýže pro daný pokrm.

Vaření rýže vám může usnadnit rýžovar.

Odhadnou správné množství rýže vám pomůže s rýží šetřit.

Kde vybírat nejlepší rýžovary – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte rýžovary dle recenzí na Heureka.cz.

Nejlepší rýžovary podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnocení
1.Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT2 500 Kč91,4 %
2.Sencor SRM 3150SS1 500 Kč88,9 %
3.Sencor SRM 0650SS 800 Kč76,2 %
Tabulka zobrazuje nejlepší rýžovary dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší rýžovary

Jaký je správný poměr vody a rýže?

Odhad správného poměru rýže a vody je velice důležitý kvůli výsledné chuti. Pokud dáte vody málo, bude rýže tvrdá. Za předpokladu, že to s vodou přeženete, bude rýže příliš měkká a rozvařená. Správný poměr je 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. Tento poměr využijete jak pro vaření rýže v hrnci, tak pro vaření v rýžovaru.

Existuje hned několik druhů rýže, které se po uvaření liší svou konzistencí

Příprava rýže vůbec není nudnou činností, při které nelze nic pokazit. Naopak, toho lze při vaření rýže zpackat hodně. V první řadě se vyhněte rýži ve varných sáčcích, kterou zkrátka nelze spojit s kulinářským uměním. Vyberte spíše rýži sypanou a dobře si rozmyslete, pro jaký druh pokrmu ji využijete.

  • Rýže s kulatými a drobnými zrny je po uvaření většinou lepivá a kašovitá (je to například arborio rýže nebo jasmínová rýže).
  • Dlouhozrnná rýže se naopak tolik nelepí a ve výsledku je krásně sypká. Tato rýže se nejčastěji podává jako příloha.

Rýži lze uvařit v hrnci nebo v rýžovaru

Nevýhodou vaření rýže klasicky v hrnci je ta, že musíte pečlivě hlídat okamžik, kdy se voda zcela vyvaří. V opačném případě se rýže ke dnu hrnce připálí. Chytrým pomocníkem je rýžovar. Také při vaření rýže v rýžovaru použijte poměr 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Rýžovary však mají navíc rysky, díky kterým bude odměřování rýže a vody hračkou. Na rozdíl od klasického hrnce rýžovary samy vypnou ve chvíli, kdy je rýže hotová.

Kolik gramů rýže potřebujete na jednu klasickou porci?

Správný poměr 1 díl rýže a 1,5 dílu vody je dobře zapamatovatelný. Určitě nemusíte rýži vážit, vystačíte s obyčejným hrníčkem. Ani správný poměr rýže a vody vás však nezachrání od zbytečného plýtvání jídlem. Rýži je potřeba za syrova navážit tak, abyste se s přehledem vlezli do jedné porce. Na jednu porci se počítá 60 až 80 gramů suché rýže. Detaily textu

Vhodnou přísadou při vaření rýže je kurkuma. Kde koupit kurkumu jsme sepsali v samostatném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022