1. Domů
  2. Recenze produktů
  3. Recenze mlýnku na maso Tefal NE105838

Recenze mlýnku na maso Tefal NE105838

Pokud rádi vaříte z mletého masa, nebo máte rádi grilované hamburgery, je dobré si maso umlet svépomocí. Díky tomu přesně víte, jaké maso jíte a máte tak jistotu, že v mase nebudou žádné nežádoucí příměsi).

Tefal NE105838_2

Rozměry a výkon

Mlýnek Tefal NE105838 nás mile překvapil svým výkonem při své velikosti. Jeho rozměry jsou – 21 x 27,5 x 21,5 cm (š x v x h) a váží jen 2,8 kg. Přesto však zvládne namlet velké množství masa za velmi malou chvíli. Podle výrobce by si měl poradit až s 1,7 kg masa za minutu, a i když jsme takovou rychlost mletí nezkoušeli, musíme konstatovat, že se jedná o opravdu vysoké číslo. Model navíc bez potíží zvládá různě tvrdé druhy masa. Pokud se náhodou stane, a nějaký kousek masa v mlýnku uvízne, stačí pustit zpětný chod, a maso se srovná – můžeme hned pokračovat v mletí, aniž bychom museli strojek rozebírat. Tato funkce zpětného chodu je velmi praktická. Pokud chcete namlet tužší maso, je lépe ho překrájet na menší kousky.

Tělo mlýnku je velmi lehké, takže při mletí větších kusů masa hrozí převrácení. Mlýnek pak trochu poskakuje, a pokud ho nepřidržujete, tak se převrátí. Proto je lépe maso buď překrájet, nebo mlýnek držet. To byl ale asi jediný problém, na který jsme při používání mlýnku na maso narazili. Sestavení mlýnku je velmi jednoduché, zrovna tak jeho rozebrání. Součástky jsou kovové, tělo mlýnku a některé nástavce jsou z pevného plastu.

Pokud melete velké množství masa, je lépe nechat mlýnek po čase vychladnout, aby se nepřehřál. Při běžném používání (mletí masa pro 4 až 6 osob) se nám ale nikdy nestalo, že by došlo k přehřátí.

Tefal NE105838_1

Údržba a příslušenství

Údržba je snadná – stačí součástky umýt běžným způsobem. Kovové součástky je po umytí třeba dobře osušit, a je fajn je potřít jedlým olejem, aby nerezavěly. U mlýnku na maso Tefal můžeme zvolit pomocí dvou nástavců dva stupně hrubosti mletí. Hrubší a jemnější. Ani ta menší velikost nástavce nemele úplně na jemno. Pokud tedy potřebujete maso úplně rozmělnit, je lépe ho umlet dvakrát za sebou. Je to během chviličky a výsledek je skvělý.

Nůž na mělnění masa je samoostřící, nemusíte tedy řešit žádné broušení. Součástí mlýnku je i nástavec na přípravu domácích klobás – můžete si tedy doma připravit i vlastní uzeniny.

Mlýnek nemá regulaci otáček – mele stále stejnou rychlostí. Přívodní kabel není samonavíjecí.

Shrnutí

S mlýnkem Tefal NE105838 jsem celkově spokojení. Je malý a nezabere příliš místa,  

výkon je pro běžné mletí v domácnosti plně dostačující, celokovové nástavce jsou snadno rozebratelné a při údržbě je stačí mýt běžným způsobem, jak jsme zvyklí. Jediné, na co je třeba dávat pozor je pohyb mlýnku při mletí větších kusů masa – tam hrozí převrácení.

Klady

–       Malé rozměry jsou plus 21 x 27,5 x 21,5 cm (š x v x h)

–       Nezabere příliš místa v kuchyni

–       Nízká hmotnost 2,8 kg

–       Příkon 1400 W

–       Rychlé mletí až 1,7 kg masa za minutu

–       Samoostřící nože

–       2 kotouče hrubosti mletí

–       Kovové součástky v mlýnku se neopotřebují a nepoškozují častým používáním

–       Zpětný chod (uvolní ucpaný mlýnek)

–       Snadné složení a rozložení mlýnku

–       Snadná údržba

–       Nástavec na výrobu klobás

Zápory

–       Díky nízké hmotnosti je nutno přidržovat, hrozí převrácení

–       Kabel není samonavíjecí a při ukládání trochu překáží

–       Nemá regulaci otáček

Článek aktualizován 8. 2. 2022