1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Olivový olej proti zácpě?

Olivový olej proti zácpě?

Delší dobu trvající zácpa nás dovede nehezky potrápit a výrazně snížit kvalitu života. Zastavení odchodu stolice z těla totiž doprovázejí nepříjemné bolesti břicha, nafouknutí a často i nechutenství. Naštěstí máme po ruce řadu způsobů, jak tento problém rychle a úspěšně vyřešit. Věděli jste třeba, že blahodárně působí několik lžiček olivového oleje? Právě tomuto přírodnímu řešení zácpy se věnujeme v následujícím článku.

Stručné shrnutí:

Účinky olivového oleje
– rychlá a snadná pomoc proti zácpě, blahodárné účinky na pleť a nervovou soustavu, vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, antioxidanty, pomáhá změkčit stolici, uvolnit žluč, stimulovat vylučovací soustavu.

Jak dávkovat – každý den nalačno 1–3 lžičky samostatně nebo smíchané s citronovou šťávou, bílým jogurtem nebo teplou vodou.

Kde vybírat nejlepší olivové oleje–  seřaďte oleje dle recenzí na Heureka.cz

Tip: Nejlepší olivové oleje dle recenzí na portálu Heureka.cz

PořadíNázevCena
1.Aktin Extra panenský olivový olej ve spreji BIO159 Kč
2.Vilgain Olivový olej extra panenský BIO119 Kč
3.GRIZLY Olivový olej Panenský 1000 ml132 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší olivové oleje dle recenzí na portálu Heureka.cz

Další nejlepší olivové oleje

Olivový olej nejen proti zácpě

Hned v úvodu musíme podotknout, že konzumace olivového oleje proti zácpě skutečně pomáhá. Ne nadarmo bývá často doporučován samotnými lékaři jako vhodná alternativa k tabletám. Kromě léčby zažívacích obtíží má také blahodárné účinky na pleť nebo nervovou soustavu. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou základem tvorby bílkovin. Vitamíny A a E slouží jako oxidanty a chrání před vznikem rakoviny. 

Olivový olej pomáhá obnovit správné zažívání hned několika různými způsoby. Změkčuje stolici, uvolňuje žluč, která pomáhá s trávením, a stimuluje trávicí soustavu. Zvlhčená sliznice tenkého střeva vstřebává živiny mnohem efektivněji. Na rozdíl od řady komerčně prodávaných léčiv jej mohou užívat i děti. Konzumace olivového oleje s sebou navíc nepřináší žádné negativní vedlejší účinky. 

Jak dávkovat?

Olej nejlépe učinkuje na lačný žaludek. Proto doporučujeme před snídaní zkonzumovat 1–3 lžičky se zhruba 30 ml oleje. Jestliže vám popíjení čistého oleje dělá problém, můžete jej smíchat ve stejném poměru s citronovou šťávou, teplou vodou, případně bílým jogurtem. Takto dosáhnete kombinovaného pozitivního efektu, protože kultury obsažené v kvalitních jogurtech dále pomáhají zlepšit trávení. 

Typ látkyVýhodyNevýhody
Olivový olejRychlá pomoc, řada dalších pozitivních účinků, bez negativních efektů, vhodný pro děti, určený k pravidelné konzumaciVyšší cena, možné problémy s vypitím
Léčiva z lékárnyNižší cena, okamžitý nástup účinkuŽádné blahodárné vedlejší účinky, riziko negativních vedlejších efektů, nevhodné k pravidelné konzumaci 

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Článek aktualizován 31. 8. 2022