Jedním ze spotřebičů, bez kterých si dnes život nedovedeme vůbec představit, je lednice. Možnost uchovávat potraviny čerstvé po delší dobu způsobila obrovskou změnu v životech našich předků. Princip zůstává stále stejný, jen technologie jdou neustále kupředu. Jednou z nich je i přítomnost tzv. nulové zóny. O co se vlastně jedná a k čemu slouží, zjistíte na následujících řádcích.
Nulová zóna
Nulová zóna u chladniček je speciální přihrádka navržená pro uchovávání náchylných potravin. Můžete zde udržovat teplotu okolo 0 ℃ a vlhkost až 90 %. V takovýchto podmínkách vydrží sýry, salámy, zelenina nebo ovoce čerstvé po mnohem delší dobu, udrží si svou chuť i aroma. Při uchovávání v nulové zóně se nemusíte obávat ani ztráty důležitých vitamínů. Stejně tak zpomaluje rozmrazování mikroorganismů, které potraviny znehodnocují.
Podle výrobce bývá tato speciální přihrádka označována jako BioFresh, VitaFresh nebo PerfektFresh. Ne všechny potraviny lze do nulové zóny vložit, kupříkladu brambory by zde podlehly zkáze ještě mnohem rychleji. I přes vysokou účinnost přihrádky pamatujte, že informace o datu spotřeby uvedené výrobcem jen tak jednoduše neobelstíte.
Shrnutí důležitých informací, výhod a nevýhod o nulové zóně v lednici naleznete v následující tabulce:
Princip fungování | Vhodné potraviny | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|---|
Přihrádka v chladničce, kde lze nastavit nulovou teplotu a vysokou vlhkost | Ovoce, zelenina, sýry, salámy, které snesou teplotu okolo 0 ℃ | Udržení chuti, aromatu a zdravých látek, zpomalení procesu znehodnocování | Nevhodná pro všechny druhy potravin, zabírá místo v chladničce |