1. Domů
  2. Zahrada
  3. Rádio na zahradu

Rádio na zahradu

Jste zvyklí poslouchat rádio prakticky všude a nechcete se ho vzdávat ani v dílně či na zahradě? Jak vybrat takové rádio na zahradu?

Rádio na zahradu

Rádio na zahradu je velmi odolné

Chcete si zkrátit čas při manuální práci na zahradě, ať již poslechem hudby nebo mluveného slova? Rádio je skvělým společníkem. Běžné spotřebiče se však do podobného prostředí nehodí. Vzhledem k jejich konstrukci by jim v náročnějších podmínkách hrozila újma.

Rádio na zahradu disponuje díky kvalitním použitým materiálům dostatečně robustním provedením, které mu propůjčuje zvýšenou odolnost a delší životnost. Takzvaná stavební rádia jsou určena nejen do dílny a na zahradu, ale i právě přímo na stavbu.

Zvládnou dokonce i pád na zem, udává se dokonce výška až 1 metr. Odolnější jsou tato zařízení nejen proti mechanickému poškození, ale i proti stříkající vodě.

Nemusíte se tak bát například ani nechat rádio v blízkosti dětí hrajících si v bazénu. Odolnost je označena u těchto přístrojů pomocí stupně krytí IP a příslušného čísla. Rádio navíc standardně odolává expozici prachu a průniku dalších drobných částic.

Které další parametry stavební rádia mají

Zpravidla tyto přístroje charakterizuje větší výkon. To má jednoduchý důvod: Počítá se s tím, že budou v provozu ve velmi hlučném prostředí staveb. Proto musejí být skutečně slyšet.

Rádia mohou být vybavena lithium-iontovými bateriemi, případně síťovým adaptérem. To umožňuje jejich provoz nezávisle na vnějších podmínkách.

Moderní rádia by měla již disponovat kromě klasického pásma AM/FM také modernější digitální modulací DAB a DAB +.

Současně tato zařízení nabídnou vysokou úroveň kvality přenosu díky stereo reproduktorům. Oceníte u nich i dostatečně vysokou hlasitost. Povšimněte si při nákupu také toho, zda umožňují regulaci basů a výšek.

Ovládání může být řešeno klasickými tlačítky nebo dotykovým displejem. To si musíte zvážit sami. Budete chtít s rádiem manipulovat často v rukavicích? Pak preferujte jednoznačně tlačítka.

Jinak vám pro běžné použití bude možná více vyhovovat dotykové ovládání. Je však nutné se smířit s tím, že tato rádia jsou zároveň dražší.

Platí také, že na ovládání má vliv i displej. Platí, že čím bude displej větší, tím bude ovládání dotyčného modelu komfortnější.

Až několik desítek oblíbených stanic si také můžete uložit do paměti přístroje. Kromě samotného rádia poslouží jako zdroj hudby také CD, pokud je přístroj vybaven CD přehrávačem. Podobně využijete USB a slot na paměťové karty. Standardní součást výbavy bývá též 3,5 mm jack umožňující připojení dalších externích zařízení. O bezdrátový přenos se stará technologie Bluetooth.

Kterou značku rádia na zahradu si vybrat

Každé takovéto rádio by mělo být vybaveno plastovým či pogumovaným madlem. Díky tomu se pohodlně přenáší. Komfort přenášení však přirozeně závisí také na celkové hmotnosti. Do běžných podmínek můžeme volit i lehčí zařízení, které se nám budou snáze přenášet. Skutečně masivní modely mají své místo opravdu především na stavbách.

K nejlepším dostupným výrobkům patří z hlediska kvality zvuku a dalších dostupných funkcí především rádia japonské značky Makita. A to i navzdory své vyšší pořizovací ceně. Na českém trhu se velmi dobře v tomto segmentu dokázaly uplatnit i značky DeWalt a Bosch.

Většinu kvalitnějších modelů pořídíte v cenové relaci do 4 000 Kč. Modely s cenovkou kolem 2 000 Kč nabídnou pouze základní funkce. Značka rádia je důležitá i z jiného hlediska. Kromě toho, že se vám vyplatí vědět, která rádia nabízejí nejlepší funkce, je na místě si přímo vybrat konkrétní značku podle toho, od koho už máte aku nářadí. Můžete pak totiž využít akumulátory coby napájecí zdroje. Rádio se tak promění v ještě užitečnějšího pomocníka.

Článek aktualizován 12. 1. 2023