1. Domů
  2. Zahrada
  3. Plevel v trávníku

Plevel v trávníku

Kdo by si nechtěl užívat krásy své zahrady a jemně posekaného trávníku? Bohužel stačí několik týdnů usnout na vavřínech a anglický trávníček se změní v nepřehlednou změť, kde trávu utlačuje bujně rostoucí plevel. Na následujících řádcích vám nabídneme několik rad, jak jej v trávníku poznat, co s ním udělat a zajistit, aby vás obtěžoval pokud možno co nejméně.

Stručné shrnutí:

Co je to plevel
– jako plevel je označována jakákoliv rostlina, která není na daném stanovišti žádoucí.

Jak zabránit růstu plevele – při zakládání trávníku poctivou likvidací všech semen a kořenů, kvalitním osivem, častým hojením a včasnou likvidací hluchých a vypálených míst.

Jak se zbavit plevele – pomocí herbicidů v podobě postřiků a granulí, mechanickým odstraněním, politím horkou vodou, směsí octu a soli nebo panákem silného alkoholu.

Přínos plevele – často se jedná o léčivé rostliny, slouží jako spolehlivý indikátor stavu půdy.

Co je to plevel a jeho nejčastější druhy

V prvé řadě se vyplatí vědět, co to vlastně plevel je. Definice je velmi jednoduchá – jako plevel označujeme všechny rostliny, které na daném stanovišti rostou proti naší vůli. Nezřídka se tak dostaneme do zvláštní situace, kdy jednu rostlinu považujeme za chloubu záhonu, ale o pár metrů dále se ji snažíme nemilosrdně zahubit. Některé plevele, zejména ty, které svou přítomností ohrožovaly zemědělskou produkci, se již podařilo zcela vyhubit.

Plevel dělíme, stejně jako všechny ostatní rostliny, na jednoletý, dvouletý a vytrvalý. Z jednoletek se u nás nejvíce prosazují lebedy, svízele, rozrazily, merlíky, ptačinec, penízek, kokošky nebo hluchavky. Do skupiny vytrvalých pak patří pampeliška, pýr, šťovík, sedmikráska, pcháč, mochna, jitrocel nebo jetel. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že i řada léčivých rostlin spadá do kategorie plevele. 

Jak zamezit růstu plevele?

Vždy je lepší preventivně zamezit vzniku plevele, než jej následně pracně ze zahrady vyhánět. Jestliže zakládáte nový trávník, zbavte stanoviště všech semínek a kořínků plevele pomocí nespecifických herbicidů, které ničí vše bez výjimky. Před vysazením trávy vyčkejte alespoň 14 dní, než se látka vstřebá. Jestliže nepovažujete chemii za vhodnou volbu, přikryjte plochu černým igelitem. Nedostatek slunečního svitu zárodky rostlin zahubí.

Snažte se vybírat zásadně kvalitní osivo. Výrobci těch levnějších si bohužel vypomáhají nevhodnými příměsemi, ve kterých mohou být i nejrůznější plevele. Plochu pokryjte dostatečným množstvím osiva, aby byl položen kvalitní základ pro hustý trávník. Zasazením semínek však práce nekončí, trávník pravidelně přihnojujte a vypálená nebo jinak poškozená místa okamžitě vyspravte. Plevel má totiž tendenci být rychlejší.

Jak se zbavit plevele?

Bohužel ne vždy máme šanci začít na své zahradě od nuly a nezbývá než si s již vzrostlým plevelem poradit. Moderním základem jsou chemické herbicidy ve formě postřiků nebo granulí, které spolehlivě zničí všechny vetřelce. V současné době na trhu naleznete i specifické přípravky, které ublíží pouze určité skupině rostlin a zbytek trávníku nechají být. Přípravky aplikujte ve slunečném dni a bezvětří na vzrostlý trávník.

Jestliže vám není využití chemie z nejrůznějších důvodů zrovna po chuti, obrňte se trpělivostí. Zejména jednoleté druhy plevele zničíte velmi snadno pravidelným sečením. Na vytrvalejší druhy bohužel nezbude než využít mechanické vytrhávače, pomocí kterých vyrvete rostlinu i s jejím kořenem. Efektivní jsou také horká voda,roztok octa se solí nebo panák tvrdého alkoholu. Spálené místo následně dosejte trávou. 

Užitečnost plevele

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, i plevel totiž může být užitečný. Jednou z výhod je skutečnost, že se nezřídka jedná o léčivky, které mohou pomoci v boji s nejrůznějšími kožními onemocněními nebo zklidnit rozbouřené trávení. Nemusíte zbytečně kupovat za velké peníze vysušené lístky rostlin ve specializovaných prodejnách. 

Plevel však slouží i jako indikátor zdraví pozemku. Podle toho, které rostliny na trávníku rostou, můžete zjistit, kterých látek má půda zbytečně mnoho, nebo kterých se jí naopak nedostává. Stačí si důkladně nastudovat potřeby jednotlivých rostlinek a následně můžete své okrasné zahradě dopřát přesně to, co vyžaduje. 

Stav trávníkuPlevel
Příliš kyselá půdaŠťovík, kolenec, jetel, violka, kopretina, vratič, věsenka, rdesno ptačí
Dostatek vápníkuPcháč, svlačec, ostrožka, podběl, chrpa, mák, lnice, měsíček
Nedostatek dusíkuJetel plazivý
Dostatek dusíkuKopřiva, jitrocel, kokoška, svízel, lebeda, mrkev, lilek, šťovík, pýr, lilek, hluchavka
Mírně dusíkatá půdaMléč, mák, polníček, violka, šklebivec, polníček, pěťour
Nedostatek živinOsívka, třezalka, přeslička, jetel, pomněnka 
Dostatek živinBlín, durman, jitrocel, popenec, podběl, hluchavka, pýr, šťovík, zemědým, mochna
Článek aktualizován 8. 2. 2022