1. Domů
  2. Domácnost
  3. Druhy palem do bytu

Druhy palem do bytu

Palmy do našich bytů zkrátka patří. Oblíbené jsou pro svou nenáročnost, elegantní vzhled i majestátní výšku. Jedná se o rostliny, na které prakticky nevznikají alergie a jen minimálně se stávají oběťmi plísní nebo žravého hmyzu. Při jejich pěstování stačí pamatovat na několik jednoduchých pravidel a vytvořit jim prostředí, které znají ze své domoviny. Následně stačí pamatovat na pravidelnou zálivku a občasnou výměnu květináče za větší kousek s dostatečným prostorem pro kořenový systém. Zkazit nemůžete prakticky nic.

Stručné shrnutí:

Jak pěstovat palmy – palmy jsou poměrně nenáročné rostliny, které vyžadují podobné podmínky jako v přírodě, u druhů rostoucích v deštných pralesích je nutné zajistit teplo a vlhko, palmy z pouště vydrží o dlouhé sucho a naopak jim nedělají dobře příliš nízké teploty, důležité je stálé stanoviště a dostatečně velká nádoba, do které může palma zapustit kořeny, nejvhodnější je nakoupit přímo rostliny z obchodu případně získat odnože.

Druhy palem vhodné do bytu
– palmy je v našich klimatických podmínkách mnohem snazší pěstovat v bytech než venku, mezi ty nejoblíbenější druhy patří livistonie čínská, palma horská, cykas, kokosovník, bambusová palma a palma areka, pořídit je však možná hned několik desítek různých druhů.

Jaké druhy palem zvolit do bytu se dočtete níže v článku.

Jak pěstovat palmy?

Palmy jsou oblíbené nejen pro svůj exotický vzhled, ale i pro svou nenáročnost. Stačí jim nabídnout podobné podmínky, jako by měly v přírodě a nemusíte se o jejich růst bát. V prvé řadě záleží na zvoleném druhu. Palmy pocházející původem z deštných pralesů ocení vlhko a teplo, zatímco pouštní kousky zase nemají rády příliš intenzivní zalévání a zvládnou i vyšší teploty. Většině vyhovuje umístění ve 20 stupních a polostínu. 

Problém mají palmy s chladnou podlahou, proto se často umísťují na kobereček nebo do vyvýšených květináčů. Rostliny velmi špatně snášejí jakékoliv změny, a to i v rámci jednoho pokoje. Vyberte jim proto takové stanoviště, které nebudete nikdy měnit. Vzhledem k tomu, že jedná o druhy žijící v suchých oblastech, zapouštějí kořeny do hloubky. Myslete na to při nákupu vhodného květináče. 

Při nákupu palmy dejte přednost větším rostlinám před semeny. Ze semen sice můžete vypěstovat opravdu krásnou palmu, musí však být čerstvá, a to vám většina prodejců nedovede zaručit a ani to na první pohled nepoznáte. Některé druhy můžete množit i pomocí odnoží, stačí poprosit rodinu nebo přátele, kteří doma jeden z nich pěstují. Mnozí zase sadí i zakoupený kokosový ořech nebo datli, které ve vhodných podmínkách vyrostou. 

Druhy palem vhodné do bytu

Palem vhodných do bytu se prodává celá řada. Paradoxně jim totiž můžeme připravit lepší podmínky doma, než když je necháme venku, kde jsou schopné přežít zimu jen některé velmi odolné druhy. Jestliže dodržíte výše uvedená pravidla, můžete bez větších problémů v domácích podmínkách vypěstovat prakticky jakýkoliv druh. Jen je nutné respektovat specifické požadavky jednotlivých rostlin.

V následující tabulce nabízíme přehled těch nejčastějších palem, které se v domácnostech vyskytují. Nezapomínáme ani na komentář týkající se jejich podoby a požadavků, které na své pěstitele mají:

Druh palmyVzhledJak pěstovat?
Livistonie čínskáVelké zelené vějířovité listy, výška až 1,5 metruVyžaduje přímé světlo, pouze v interiéru ve stabilních teplotách, nutný větší květináč
Palma horskáDrobná palma s menšími lístky, výška až 1 metr, většinou mnohem méněVyžaduje vyšší vlhkost, jasné rozptýlené světlo, hlinitou půdu, do květináče je vhodné umístit oblázky pro udržení vlhkosti
CykasVelmi zdobná palma s lesklými listy připomínajícími ptačí pera, výška maximálně 60 cmPotřebuje velmi světlé stanoviště, nemusí být přímé světlo, nejlépe roste v hlinité a vlhké půdě, zvládne i sucho, jedná se o extrémně odolný druh
KokosovníkKlasická palma s dlouhými listy a chutnými plody, velmi rychle dorůstá výšky až 3 metryPotřebuje slunné světlé místo bez přímého svitu, teplota nesmí klesnout pod 25 ℃
Bambusová palmaDekorativní palma s vějířovitými listyVelmi nenáročná, zvládne i teplotu okolo 7 ℃, během teplých měsíců vyžaduje pravidelné rosení 
Palma arekaBambusový kmen s nažloutlými listyOceňuje světlé stanoviště,ale ne přímé světlo, dorůstá až metr a pů 

Článek aktualizován 16. 8. 2022