1. Domů
  2. Domácnost
  3. Řasokoule – Jaká je jejich cena a kde se dají pořídit?

Řasokoule – Jaká je jejich cena a kde se dají pořídit?

Majitelé domácích akvárií s rybami je velmi dobře znají, ale jejich popularita postupně roste i mezi laiky. Řeč je o řasokoulích, které zaujmou zejména svou nízkou pořizovací cenovkou od 20 Kč a velmi snadnou péčí. Stačí jen občas vyměnit vodu, s řasokoulí se pomazlit a nepořizovat si rybičky, které se živí řasami. Odměnou je růst zhruba o 5 mm ročně, krásně zelená barva a příjemný pocit na dotyk. Řasokoule můžete zakoupit ve většině květinářství a internetových obchodů s chovatelskými a pěstitelskými potřebami.

Stručné shrnutí:

Co je řasokoule kulovitá řasa dosahující průměru přes 30 cm, roste o 5 mm ročně, péče je velice jednoduchá, stačí jednou za dva týdny změnit polohu a vyměnit vodu, snese se s většinou běžně prodejných druhů akvarijních rybiček, vyžaduje dostatek světla.

Cena řasokoule
samostatně se pohybuje od 20 do 90 Kč, v praktických sadách o větších počtech s přibaleným akváriem může cena být od 300 do 1 500 korun.

Kde koupit řasokouli
ve většině kamenných květinářství, internetových obchodech zaměřených na prodej chovatelských a pěstitelských potřeb.

Řasokoule – nenáročný společník

Obliba řasokoulí neustále stoupá. Není divu, jedná se o velice nenáročné rostlinky, které stačí vložit do akvária, občas promnout v ruce a otočit. Tyto dekorativní řasy rostou zhruba o 5 mm ročně, největší druhy na světě dosahují maximálního průměru i přes 30 centimetrů. V akváriu vyžaduje měkkou vodu a snese se i s většinou druhů ryb, které se neživí řasami. 

V přírodě se vyskytují tři základní druhy řasokoulí:

  • Epifytický – řasy ukryté na stinných místech pod kameny
  • Vláknitý – dlouhé vlasy řas pohybující se u dna jezera
  • Kulovitý – klasická a oblíbená koule vyskytující se na hladině

Péči o řasokouli zvládne opravdu každý. Stačí zhruba jednou za dva týdny vyměnit vodu a jemně kouli pošťouchnout, aby změnila polohu. Do vody můžete přidat špetku soli, která ji vydezinfikuje a pomůže se znovuzazelenáním. Nikdy řasokouli nevkládejte do teplé vody – hrozí zežloutnutí a hnití. Pamatujte také na zajištění dostatku světla, proto by měla být koule vložena do průhledného akvária.

PodmínkaCo potřebuje?
SvětloMusí být intenzivní světlo ze všech stran, nutno vložit o průhledné skleněné nádoby
Teplota5–28 ℃
pH vody6–8
Tvrdost vody2–11 °dGH, nutno zajistit měkkou vodu, případně ji před použitím převařit
UmístěníKdekoliv, kde je dostatek světla, ideálně uprostřed akvaria
ÚdržbaJednou za dva týdny propláchnout a změnit pozici
RozmnožováníŘízkováním

Cena řasokoule

Pořizovací cena řasokoulí samotných je velice nízká, pohybuje se od 20 do 90 Kč za kus. Cenovka je ovlivněna zejména velikostí rostliny, obecně platí, že čím více zaplatíte, tím větší kousek dostanete. Někteří ovšem dávají cíleně přednost menším koulím, aby pak mohli s o to větší radostí sledovat jejich růst. 

V nabídce některých obchodů často naleznete speciální sady většího počtu řasokoulí a akvária. Tato varianta je velice výhodná zejména pro začátečníky, kteří ještě nemají doma ani vhodnou nádobu. Jejím pořízením získáte všechno potřebné najednou a nemusíte se o nic dalšího starat. Navíc budete mít jistotu, že akvárium nabídne řasokouli odpovídající podmínky s dostatkem světla. Takové sady pořídíte od 300 do 1 500 korun. 

Kde koupit řasokouli?

Řasokoule můžete pořídit v tradičních kamenných květinářství nebo hobbymarketech. Jsou také nedílnou součástí nabídek většiny e-shopů s potřebami pro chovatele a pěstitele. Při nákupu se snažte nejprve prostudovat zkušenosti ostatních zákazníků. Řasokoule by k vám neměly putovat déle než několik dní, protože delší pobyt na vzduchu bez vody jim příliš nesvědčí a brzy začnou žloutnout.

Řasokoule si můžete pořídit kupříkladu v e-shopech SuperZoo, Habeo, Gardners-eshop nebo přímo nákupem přes Heureku. Stejně tak existuje i specializovaný web rasokoule.eu, který se zaměřuje výhradně na tiché zelené společníky. Kromě několika praktických sad zde naleznete také tipy, jak o řasokouli správně pečovat. 

Jaké druhy palem zvolit do bytu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022