1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Jaká barva vlasů se ke vám hodí? Test

Jaká barva vlasů se ke vám hodí? Test

Řada dam a dívek jednoduše není spokojená s tím, co jim nadělila příroda, případně „jen“ touží po změně.

Vlasy přitom představují ideální základ k experimentům. Když se vám výsledek nelíbí, ostříháte ho, počkáte, až odroste, případně se barvu sama či s pomocí kadeřnice pokusíte ještě změnit do žádoucího odstínu.

To však poměrně trvá a stojí nemalé úsilí i peníze. Navíc riskujete i poškození kštice. Do vhodného odstínu se přitom zvládnete trefit hned, když tušíte, jak na to. Víte, jak poznat, která barva se k vám hodí? Pokud si netroufáte zkoušet změnu ihned na vlastní kůži či spíše vlasy, můžete se vhodný odstín pokusit odhadnout podle následujících rad.

Stručné shrnutí:

Nová barva vlasů by měla respektovat přirozený odstín.

Přihlédněte také k věku a ke svému barevnému typu.

Kde vybírat nejlepší barvy na vlasy, které se k vám hodí – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte barvy na vlasy dle recenzí na Heureka.cz

Nejlepší barvy na vlasy podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnocení
1.ĽORÉAL PARIS Préférence 4.15/M1 Caracas Intenzivní ledově čokoládová160KčTop permanentní barva na tmavé vlasy
2.Khadi rostlinná barva na vlasy tmavě hnědá 100 g260 KčTop přírodní barva na tmavé vlasy
3.
L’Oréal Inoa 2 barva na vlasy 9,1 blond velmi světlá popelavá 60 g
220 KčTop permanentní barva na světlé vlasy
4.Khadi rostlinná barva na vlasy Sluneční blond 100 g260 KčTop přírodní barva na světlé vlasy
Tabulka zobrazuje nejlepší barvy na vlasy dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší barvy na vlasy

Respektujte přirozenou barvu vlasů

Nejsnazší cestou, která vám zaručí, že od zrcadla rovnou nebudete utíkat ke kadeřníkovi, aby napravil škody, které napáchalo neuvážené domácí barvení, je respektovat přirozenou barvu vlasů.

V mnoha případech ji stačí pouze rozzářit použitím podobného odstínu, který je vám vlastní. Vyberte si tak barvu, která bude maximálně o dva odstíny světlejší nebo tmavší, než je ta, která vám byla dána do vínku. Případně můžete využít přirozené techniky barvení, jako je například ombré nebo melír. Ty jsou ideální i pokud se vracíte naopak z letitého barvení zpět na přírodní odstín.

Myslete prakticky

Pokud jste od přírody tmavovlasá a vysnila jste si platinovou blond, opravdu zvládnete náročnou údržbu, která se s novým odstínem pojí?

Dilema však pochopitelně nečeká jen blondýnky, ale každou majitelku nového odstínu. Náročná na údržbu je také červená, která se velmi rychle vymývá. Máte vůli, čas a finance chodit pravidelně ke kadeřníkovi a dobarvovat odrosty? Jste ochotna prakticky vyměnit vlasovou kosmetiku a přizpůsobit se péči o novou barvu?

Ke škodě není ani zohlednit věk. Zralé dámy si pochopitelně experimenty odříkat nemusejí, zapovězeny vám nejsou dokonce ani výrazné barvy. Nicméně v určitém věku už mohou příliš tmavé odstíny působit velmi tvrdě a zvýrazňovat vrásky. Havraní černou tak raději zvažte.

Světlé tóny působí mladistvěji. V popelavě šedé blond navíc lépe zaniknou šediny, nebudete se tak muset barvit příliš často.

Vycházejte z barevné typologie

Chcete si dopřát viditelnou změnu? Stále byste měla respektovat základ, který vám nadělila příroda. I nová barva vlasů by s vámi měla být v přirozeném souladu. Poznáte to tak, že ladí k odstínu vaší pleti a očí.

Základní rozlišení podle těchto parametrů je na teplé a studené typy. Tomu odpovídá i spektrum vhodných barev. Studené typy se dále dělí na letní a zimní typ, teplé typy rozdělujeme na jaro a podzim.

Jarní typ

Jarní typ působí jemně. Má světlou kůži. Jeho pokožka se vyznačuje zlatavým či broskvovým nádechem. Mohou být přítomny také pihy. Oči jarního typu jsou modré, šedozelené nebo tyrkysové, případně i teple hnědé. Přirozená barva vlasů bývá světlá, od blond po světle hnědou s nádechem do rezava.

Znamená to, že byste se měla vyhýbat všem studeným odstínům. Lichotit vám nebude ani černá. Nevhodná je dále bílá. Co se týče barvy vlasů, hodí se především teplé odstíny hnědé či zlatavá blond.

Letní typ

Letní typ vyvolává dojem určité křehkosti. Mívá světlou, lehce narůžovělou pokožku, která může působit až namodrale. Přítomny mohou být i pihy, obvykle s šedavým nádechem. Oči jsou modré, a to i s šedým nádechem, šedé, ale i hnědé. Přirozená barva vlasů se pohybuje v odstínech popelavé blond a hnědé.

Pokud toužíte změnit barvu vlasů, můžete volit hnědou s červeným podtónem (studená malinově červená), případně plavou se stříbrným nádechem.

Podzimní typ

Podzimní typ je ve srovnání s jarem na pohled výraznější. Mívá nazlátlý tón pleti, která je světlá s pihami. Oči má podzimní typ charakteristicky zelené či hnědé. Typickými zástupkyněmi podzimního typu jsou zrzky. Škála odstínů vlasů podzimního typu se však může pohybovat od lehce nazlátlé a teple medové až po ohnivou rezavou či tmavší kaštanovou.

Podzimnímu typu zásadně nesluší šedohnědá, ale také černá. Nehodí se pro něj příliš ani platinová blond. V tomto případě je doporučeno maximálně lehce zvýraznit přirozeně červené odlesky a barvu neměnit.

Zimní typ

I zimní typ se na pohled jeví výrazně. Povšimnete si u něj velmi světlé pokožky. Ta může být namodralá, ale také zbarvená olivově. Pihy se na pleti vyskytovat mohou, pokud jsou, působí spíše šedavě. Oči bývají šedomodré či šedozelené nebo tmavě hnědé.

Přirozená barva vlasů je tmavá, velmi často tmavě hnědá nebo černá. Zimnímu typu sluší výrazné a kontrastní odstíny, pokud tedy nemá přirozeně černé vlasy, může se obarvit i černou. Dovolit si zimní typ může i platinovou blond. Lichotivé jsou i chladné odstíny červené. Barvení nicméně řeší obvykle brzy, neboť záhy šediví.

Článek aktualizován 15. 6. 2022