1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Ohřev bazénu dřevem

Ohřev bazénu dřevem

Bazén je zejména v horkých letních měsících nedocenitelnou součástí zahrady. Bez vhodného ohřevu vody si ovšem koupání užijete jen několik málo týdnů a nezbude než bazén zase zazimovat. Jak si tedy sezónu prodloužit? Kromě obligátních solárů a elektrických topidel představuje zajímavou alternativu také ohřev vody dřevem. V následujícím článku se jeho specifikům věnujeme blíže. 

Stručné shrnutí:

Jak ohřívat bazén dřevem
– nejjednodušší možností je ohřev vody pomocí venkovních kamen, napojených na filtrační systém bazénu, voda zachycuje teplo vydávané kachly, jestliže topíte kotlem na tuhá paliva, můžete jeho prostřednictvím ohřívat i vodu v bazénu, stačí zapojit výměník.

Ostatní typy ohřevu – největší popularitě se v současné době těší solární topidla, jejichž účinnost se ovšem snižuje spolu se zkracujícími se dny, elektrický a plynový ohřev je velice účinný, ale musíte se připravit na vyšší účty za elektřinu.

Jak ohřívat bazén dřevem?

Způsobů ohřevu vody v bazénu dřevem je hned několik. Ten nejjednodušší spočívá ve využití venkovních kamen, která napojíte na filtrační systém bazénu. Voda protékající podél kachlů začne zachycovat vydávané teplo. Bohužel se jedná o poměrně náročné řešení, které vyžaduje velké množství paliva a je použitelné pouze u menších bazénů při vyšších venkovních teplotách. V arktické zimě zkrátka nemáte šanci vodu dostatečně ohřát.

Jestliže máte doma nainstalován kotel na tuhá paliva, kterým vytápíte domácnost, můžete jeho služeb využít i u bazénu. Rozhodně se nesnažte do kotle hnát přímo bazénovou vodu, ale do okruhu vsaďte vhodný tepelný výměník. Dávejte si vždy pozor na to, aby byl výměník koncipován podle výkonu kotle, teplotu topné vody 70 ℃ a teplotu ohřevu bazénové vody na zhruba 32 ℃. 

Jestliže jste se po důkladném zhodnocení všech informací rozhodli pro ohřev dřevem, pamatujte na potřebná bezpečnostní opatření. Obvod musí být dobře uzavřen a zajištěn proti úniku horké vody. Rozhodnete-li se pro kamna, pamatujte na odvod zplodin, která produkují, mimo uzavřený prostor. .  

Ostatní typy ohřevu

Možností ohřevu bazénové vody je celá řada. Asi nejpopulárnější jsou v současné době solární systémy využívající sílu slunce. Ať už se jedná o solární panely, kolektory nebo rohože, vyznačují se rozumným výkonem za solidní cenu. Bohužel jsou však dostatečně účinné pouze v průběhu letního období, kdy slunce generuje dostatek tepla. Brzy na jaře nebo na podzim už do bazénu nevstoupíte.

Mnohem spolehlivější variantu představují elektrické ohřívače ve formě průtokových ohřívačů a tepelných čerpadel. Využijete je celoročně a dlouhodobě vykazují nejvyšší účinnost. Musíte ovšem počítat s delší dobou ohřevu a poměrně vysokými účty na elektřinu. Podobné je to i s ohřívači plynovými, které jsou sice mnohem rychlejší, ale v nízkých teplotách se jejich účinnost snižuje i o více než polovinu. 

Typ ohřevuVýhodyNevýhody
SolárníNízké provozní náklady, vysoká účinnost, snadná instalace, dlouhá životnostVhodné pouze pro dny s dostatečným množstvím slunečního světla a tepla, vyšší pořizovací cena
ElektřinaNízká pořizovací cena, vysoká účinnost, univerzální použitelnostVysoké náklady na provoz, pomalejší ohřev
PlynNízká cena, nejvyšší rychlost ohřevuNízké teploty výrazně snižují efektivitu ohřevu
DřevoNízká cena, možnost využití stávajícího topného okruhuVhodné pouze jako záložní zdroj, nedostatečná efektivita, vysoká spotřeba paliva

Jak na solární ohřev vody na chatě jsme rozebrali v našem článku.

Při výběru vhodného druhu ohřevu se tedy dobře zamyslete nad tím, co vlastně potřebujete. Neexistuje žádné dokonalé řešení, které by se hodilo na všechny zahrady. V prvé řadě záleží na vás a vašich preferencích. 

Článek aktualizován 31. 8. 2022