1. Domů
  2. Auto
  3. Jaký tmel na karoserii

Jaký tmel na karoserii

Automobily jsou během svého provozu vystaveny silnému působení povětrnostních vlivů a své si mohou vybrat i chyby při řízení. Proto jsou zde tmely, které pomáhají opravit i ta nejdrobnější poškození karoserie a jednotlivých dílů. Díky svým vlastnostem pomáhají vrátit jednotlivým materiálům jejich lesk a zajišťují delší životnost vozidla. Před aplikací ovšem musíte dobře prostudovat návod k použití, protože každý druh tmele má trochu jiné vlastnosti a hodí se na odlišný druh dílu.

Stručné shrnutí:

Typy tmelů podle určení – tmely na plasty jsou určeny k zarovnání nerovností na náraznících, rámech zrcátek nebo lišt, jsou pružné a odolné proti praskání, odlehčené tmely poslouží na větších plochách, u kterých je důležité zachovat nízkou hmotnost, aby nedocházelo k poškození materiálu, dvousložkové stříkací tmely jsou určeny pro větší plochy, jako jsou boky dodávek nebo střechy automobilů.

Typy tmelů podle aplikace
– tmely s karbonovým vláknem pomáhají zpevnit oslabený materiál, který byl vystaven působení vysokých teplot, tmely s hliníkovým práškem dobře odvádí teplo a slouží jako vhodná izolační vrstva na střechách, u motoru nebo na discích kol, střední tmely zarovnávají výraznější nerovnosti, dokončovací tmely potom umožňují docílit dokonale hladkého povrchu.

Jaký zvolit tmel na karoserii se dočtete níže v článku.

Typy tmelů podle určení

Tmely pomáhají vyrovnat nerovnosti a chyby v karosérii, které samozřejmě nepůsobí libě na pohled a současně snižují životnost automobilu. V poslední době se jejich nabídka poměrně výrazně rozšířila. Podle určení rozlišujeme tmely na plasty, tmely odlehčené a tmely stříkací, které se skládají ze dvou různých složek. Aby zajistily dokonalý efekt, musí být použity přesně podle toho, k čemu jsou určeny.

Tmely na plasty jsou navržené s ohledem na opravy nerovností v plastových dílech, jako jsou nárazníky, rámy zrcátek nebo nejrůznější lišty. Výhodou je výrazná pružnost a odolnost proti praskání, díky čemuž jsou často využívány i na jiné než plastové materiály. Odlehčené tmely nacházejí využití na velkých plochách, kde nízká hmotnost sníží riziko namáhání a poškození materiálu. Často se s nimi setkáte u závodních automobilů a motocyklů.

Dvousložkové stříkací tmely se aplikují na velké rovné plochy, kterými jsou třeba střechy nebo boky automobilů a dodávek. Jak již jejich název napovídá, aplikují se pomocí stříkací pistole nebo spreje. Při nákupu dbejte na výběr vhodné velikosti trysky, která bývá ovšem vždy doporučena přímo výrobcem tmelu. Standardně se pohybuje mezi 2 a 2,5 milimetry. 

Typy tmelů podle aplikace

Pro zajištění dokonalého efektu se využívá celkem čtveřice různých tmelů. Liší se svým složením, účinky na materiál vozidla, způsobem nanášení i cenovkou. Pro zajištění dokonalého efektu byste ovšem měli použít všechny čtyři. Pokud některý z nich chybí, projeví se to v životnosti ošetřené části, případně může v extrémním případě dojít i k poškození materiálu. V tabulce nabízíme jejich přehled a popis vlastností i využití:

Druh tmeleVlastnostiVyužití Efekt
S karbonovým nebo skelným vláknemDovede zpevnit oslabený nebo narušený materiálPro tmelení dílů, které byly svařovány, vyklepávány, namáhány za vysokých teplot Posílení původního materiálu, nevyžaduje dokončovací tmel 
S hliníkovým práškemOdvádí teplo z podkladu Slouží jako izolační vrstva, využívá se na střechách, discích kol, kapotách nebo u motoru, Zabraňuje změnám objemu materiálu vlivem tepla
StředníZarovnává nerovnosti až do 3 mm tloušťky, působí proti koroziPro zarovnání nerovností, ochranu před korozí, obnovení původních epoxidových nátěrůZahlazení nedostatků a snížení rizika koroze
DokončovacíMožnost použít přímo pod lakZarovnání nejmenších nerovností do 1 mmDokonale rovný povrch 

Tmely se skelným vláknem v současné době ustupují a prakticky je nepořídíte. Karbonová vlákna totiž zajišťují mnohem lepší brusitelnost a jsou pevnější, takže zabezpečují delší životnost. 

Článek aktualizován 16. 8. 2022