1. Domů
  2. Auto
  3. Jak se ochránit při nehodě – nejen havarijním pojištěním

Jak se ochránit při nehodě – nejen havarijním pojištěním

Havarijní pojištění je dobrý pomocník, ale co vše je dobré mít připraveno pro případ nehody?

Pokud jste ještě nikdy neměli dopravní nehodu, patříte mezi relativně málo šťastlivců. Statistiky dopravních nehod uvádí, že většina účastníků silničního provozu, se tak či onak s nějakou nehodou setkala. A ano, započítávají do toho i poražené popelnice a odřené obrubníky.

Co vám v případě dopravní nehody může pomoci? 

Každé vozidlo na českých silnicích má mít sjednáno povinné ručení. To řeší situaci, kdy dopravní nehodu způsobíte vy. Kryje totiž škody na poškozeném vozidle, majetku či zdraví, které jste zavinili. Havarijní pojištění, oproti tomu má za úkol krýt škody na vašem zdraví a majetku. Srazíte-li tedy po cestě mezi vesnicemi večer srnku nebo divočáka, pravděpodobně se od nich odškodnění nedočkáte. Divá zvěř obvykle povinné ručení sjednané nemá. 

V tu chvíli přichází ke slovu havarijní pojištění, které pokryje opravy, případně i cenu celého vozu. Je ale užitečné i v případech živelních událostí, vandalismu, nebo při odcizení vozidla. A ačkoli havarijní pojištění neřeší okamžité následky nehody, mnohdy zahrnuje službu asistenta, odtahu či půjčení náhradního vozu. Pro případ nehody a ochrany vlastního zdraví a majetku, je výhodné mít havarijní pojištění sjednané. 

Pokud už k nehodě došlo, budete nejspíše ale nejdříve řešit, zda nebyl nikdo zraněn. Do základní výbavy vozu standardně patří lékárnička, a pokud si nejste jisti, jak ošetřit komplikovanější zranění, než je odřené koleno, pak se jistě hodí pomoc na telefonu. Jako prevence je vhodné mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, kde vám vyškolený zdravotník pomůže poskytnout první pomoc, a pokud váš telefon zvládá videohovory, může přímo online zhodnotit vážnost situace a efektivně pomoci. Zároveň zavolá i polici, popřípadě záchranku a vám tak odpadne další starost. 

Další vybavení, které vám při nehodě pomůže, je formulář o dopravní nehodě. Je možné jej jednoduše stáhnout a vytisknout, a po nehodě jej v klidu vyplnit. Pokud jej k dispozici nemáte, stačí i obyčejný papír a tužka. Podstatné je uvést datum, hodinu a místo nehody. Pokud došlo ke zranění, je vhodné také uvést jeho popis, a případné svědky nehody. 

Dále pak určit viníka a poškozeného a uvést identifikační a kontaktní údaje. Pokud se nemůžete shodnout, kdo nehodu zavinil, je rozumné zavolat policii, aby sepsala záznam a o viníkovi nehody pak rozhodne někdo jiný. Jednoduše a schematicky nakreslete jak se obě vozidla střetla, popište poškození na vozidlech a zajistěte podpis obou stran. 

Jaký je další postup? 

Nehodu bystě měli nahlásit na vaší pojišťovně. Ta, podle podmínek vámi sjednaného povinného ručení a havarijního pojištění zahájí šetření pojistné události. Bude vás čekat vyplnění formulářů, případně doložení faktur za opravu auta a v některých případech i návštěva likvidátora pojistných událostí. 

Nicméně částka, kterou za nehodu získáte, závisí na několika různých faktorech. Pokud jste nehodu zavinili a máte sjednané jen základní povinné ručení, pravděpodobně se nedočkáte ani koruny. Pokud jste v době nehody měli platné havarijní pojištění, bude pojišťovna vycházet z pojištěných rizik a pojistných částek. Odškodné je pak velmi individuální a závisí na tom, jak byla vaše pojistná smlouva sestavena. 

Článek aktualizován 3. 8. 2022