1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Curaprox – mezizubní kartáčky, typy a velikosti

Curaprox – mezizubní kartáčky, typy a velikosti

Mezizubní kartáčky Curaprox patří k nepostradatelným hygienickým pomůckám. Tyto kartáčky slouží k odstranění zubního plaku z prostor, kam se tradiční pomocník nedostane. Díky tomu udržuje zuby a dásně zdravé. Při výběru vhodného mezizubního kartáčku je důležité dbát na volbu správného typu podle velikost a charakteru mezizubních prostor. Pro usnadnění nákupu je vytvořena stupnice ISO průchodnosti, která velikosti jednotlivých modelů standardizuje napříč všemi výrobními firmami a prodejci.

Stručné shrnutí:

K čemu slouží mezizubní kartáčky – mezizubní kartáčky se dostanou do drobných mezer mezi zuby, kam klasický zubní kartáček nepronikne, pomohou vyčistit tento prostor od plaku a nečistot a tím zabraňují paradentóze a zubním kazům, jejich velikost lze odhadnout svépomocí nebo prostřednictvím zubního lékaře či dentálního hygienisty, každodenní používání mezizubního kartáčku pomáhá udržet zdravý chrup.

Typy mezizubních kartáčků Curaprox – k dispozici jsou mezizubní kartáčky pro jemné a šetrné čištění mezizubních prostor, kartáčky se silnými vlákny odstraňující silný plak a nečistoty okolí korunek, můstků nebo speciálně navržené kousky pro implantáty.

Velikosti mezizubních kartáčků Curaprox – standardní kartáčky jsou označovány tzv. ISO průchodností, která je shodná napříč všemi výrobci, atypických kousků je vhodné řídit se radami zubního lékaře nebo hygienisty.

Mezizubní kartáčky Curaprox jaké jsou typy a velikosti se dočtete níže v článku.

K čemu slouží mezizubní kartáčky Curaprox

Ani sebelepší zubní kartáček se nedostane úplně všude. Zejména v maličkých prostorech mezi zuby potom často ulpívají nečistoty, které postupem času vytvářejí záněty a zubní kazy. Kazy v mezizubních prostorách jsou obvykle méně nápadné a ani tolik nebolí. Za jejich odstranění však zaplatíte u zubaře nemalou částku. Pokud je však nebudete řešit, povedou ke ztrátě zubu úplně stejně jako klasické kazy.

Mezizubní kartáčky jsou navržené speciálně k odstranění plaku z prostor mezi zuby. Jemná štětinka místo zcela vyplní a dokonale vyčistí a výrazně sníží riziko vzniku zubního kazu nebo paradentózy. Správnou velikost mezizubního kartáčku můžete zkusit odhadnout sami metodou pokus-omyl. Příliš malý neodstraní všechen plak, moc velký zase může poškodit dáseň. S výběrem vám pomůže také zubní lékař nebo dentální hygienista. 

Při každodenním používání vydrží mezizubní kartáček zhruba tři týdny. Při delším intenzivním užívání dojde k poškození a třepení štětin a čištění již není efektivní. Jestliže máte menší děti, je ideální s čištěním mezizubních prostorů začít již od 12 let, aby si ratolest na tuto pravidelnou povinnost zvykla.

Typy mezizubních kartáčků Cupraprox

Společnost Curaprox patří mezi nejvýznamnější výrobce mezizubních kartáčků na trhu a důležitého inovátora. V průběhu posledních let uvedla na trh hned několik různých řad, které se liší způsobem a místem použití. Více informací naleznete v následující tabulce:

Typ kartáčkuPopis
CPS PRIMEJemný kartáček pro šetrné čištění mezizubních prostor, dostupný ve velikostech 0,6–2,2 mm
CPS REGULARKartáček se silným vláknem pro odstranění silného plaku a čištění okolí korunek nebo můstků, udržuje svůj tvar i při dlouhém používání, dostupný ve velikostech 1–8,8 mm
CPS IMPLANTSpeciální vyvinutý pro široké mezizubní prostory, implantáty a můstky, dostupný ve velikostech 2–16 mm

Mezizubní kartáčky jsou zaváděny za použití jemného tlaku. Čistí se výhradně pohybem vpřed a vzad, nikdy se nesmí otáčet kolem své osy. K dispozici jsou i speciální držáky na mezizubní kartáčky, které usnadní manipulaci a pomohou při čištění stoliček a dalších hůře dostupných zubů. 

Velikosti mezizubní kartáčků Curaprox

Velikosti mezizubních kartáčků jsou dány standardizovanou normou označovanou jako ISO průchodnost. Díky tomu si odpovídají všechny modely různých výrobců. ISO průchodnost je definována 7 samostatnými třídami:

  • Třída 0 – velikost  0–0,6 mm
  • Třída 1 – velikost 0,7–0,8 mm
  • Třída 2 – velikost 0,9–1 mm 
  • Třída 3 – velikost 1,1–1,2 mm
  • Třída 4 – velikost 1,3–1,5 mm
  • Třída 5 – velikost 1,6–1,8 mm
  • Třída 6 – velikost 1,9–2,3 mm
  • Třída 7 – velikost nad 2,4 mm

Při nákupu tak stačí na obalu výrobku dohledat třídu ISO průchodnosti. Pokud víte, jakou velikost přesně potřebujete, nic dalšího nemusíte řešit ani poměřovat. Větší kousky jsou určeny pro údržbu můstků, korunek, implantátů a dalších specifických řešení a jejich velikost stanoví zásadně zubní lékař. V takovém případě se nesnažte kupovat mezizubní kartáček po své ose, ale dejte výhradně na doporučení odborníka. 

Článek aktualizován 23. 6. 2022