1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat klasický vysavač?
  1. Domů
  2. Klasické vysavače
  3. Jak a jaký vybrat klasický vysavač?

Jak a jaký vybrat klasický vysavač?

Při nákupu se nejprve zaměřte na konstrukci vysavače. Hlavní rozdíl spočívá v tom, zda sbírá odpad do sáčku, speciální plastové nádoby nebo jej nechává utopit ve vodě. Prověřte  i hodnoty příkonu a výkonu a objem nádoby na odpad.

Nezapomeňte zkontrolovat energetický štítek, na kterém naleznete informace o třídě energetické účinnosti, spotřebě energie, účinnosti vysávání podlah a koberců, kvalitě filtrace a hlučnosti. Pouze jejich vhodná kombinace zajistí bezproblémový provoz. Mrkněte na zoubek také typu filtrace, která je důležitá zejména pro alergiky. 

Během výběru prověřte ergonomii zvoleného modelu. Zvláště, pokud pravidelně vysáváte rozsáhlejší prostory, by měla být manipulace co nejjednodušší. Samozřejmostí je i bohatá škála nejrůznějších doplňků a příslušenství, které zvyšují využitelnost spotřebiče. Promyslete si dobře, které z nich budou pro vás užitečné. 

Jaký klasický vysavač vybrat stručně:

Vyberte vhodné konstrukční řešení – ujasněte si, zda dáte přednost klasickým sáčkům nebo plastové nádobě a zamyslete se, nad jejím požadovaným objemem

Prověřte výkon a příkon – zjistěte, jak vysoký je příkon vysavače ve Wattech, čímž získáte představu o síle motoru a spotřebě, někteří výrobci uvádějí i skutečný sací výkon

Zkontrolujte energetický štítek – zkoukněte třídu energetické účinnosti, spotřebu energie v kWh, účinnost vysávání podlah a koberců, kvalitu filtrace a hlučnost v dB

Věnujte pozornost filtraci – zejména pokud jste alergici, zkontrolujte, jakým typem filtrace je vysavač vybaven

Vyberte vhodné příslušenství a funkce – zamyslete se nad tím, které doplňkové funkce a hubice využijete

Konstrukce vysavače

První klíčové rozhodnutí spočívá ve výběru vhodné konstrukce vysavače. V současné době se na trhu můžete setkat s vysavači sáčkovými, bezsáčkovými a modely, které odpad sbírají do nádoby s vodou.

Sáčkové vysavače jsou nesmrtelnou klasikou. Pořídit můžete jak sáčky jednorázové, tak i opakovaně použitelné. Jednorázové sáčky slouží jako další vrstva filtru, protože nepropouštějí odpad ven. Po naplnění je jednoduše vyjmete a vyhodíte. Naproti tomu u opakovaně použitelných kousků sice ušetříte, ale s každým vyprázdněním stoupá riziko protržení.

V případě bezsáčkových vysavačů jsou papírové sáčky nahrazeny plastovou nádobou. Tu je třeba po naplnění vysypat a vyčistit spolu s filtrem. Hlavní výhodou tohoto konstrukčního řešení je cyklonová technologie, která zajišťuje vysoký sací výkon. V poslední době se na trhu objevují i tzv. vodní vysavače. Odpad zachytávají do nádoby s vodou, která eliminuje jakýkoliv nepříjemný zápach. 

Příkon a výkon

Jedním z klíčových parametrů vysavače je příkon udávaný ve Wattech. Bohužel však v tomto případě jednoduché pravidlo čím více, tím lépe neplatí. O skutečné účinnosti vysávání totiž rozhoduje i kvalita provedení konstrukce a sacího ústrojí vysavače. Tento sací výkon však výrobci obvykle neudávají, přičemž standardně se odhaduje mezi 25–30 % výkonu.

V souvislosti s regulacemi ze strany Evropské unie došlo od roku 2017 k omezení maximálního příkonu hranicí 900 W. Nižší hodnota však automaticky neznamená horší kvalitu vysávání, protože výrobci neustále zdokonalují konstrukční řešení a filtraci. Jejich hlavní pozitivum spočívá v nižší spotřebě energie. 

Objem nádoby

Pozornost věnujte také objemu nádoby na odpad, ať už se jedná o sáček nebo plastový kontejner. Zvolená velikost by měla odpovídat rozměrům udržované plochy. Obvykle se rozlišují tři základní hranice uvedené v tabulce:

Plocha bytuObjem nádoby
Do 50 m22–2,5 l
50–100 m23–4 l
Nad 150 m2Nad 4 l

Majitelům velkých bytů samozřejmě nikdo nebrání v pořízení vysavače, který pojme maximálně 2 litry nečistot. V takovém případě se však budete muset připravit na častou výměnu sáčků, případně vyprazdňování vestavěné nádoby. 

Typ sání

Technologie dnes pokročila natolik, že umožňuje dva základní druhy sání – suché a mokré. Suché sání představuje jakýsi základ tak, jak jej všichni známe. Proud vzduchu vtahuje drobné nečistoty do nádoby. 

Vysavače umožňující mokré vysávání mohou také pomocí vody a saponátu čistit podlahy či koberce. Poradí si i s vylitou tekutinou, na které modely podporující pouze suché sání vyzkratují. Samozřejmostí je ovšem jejich vyšší cena a náročnější údržba, která zahrnuje pravidelné čištění vnitřních součástek i filtračního systému. 

Energetický štítek

Při návštěvě prodejny jistě nepřehlédněte ani energetický štítek. Vzhledem k tomu, že na základě rozhodnutí soudu nejsou u vysavačů povinné, je nemusíte nalézt u všech modelů. Valná většina výrobců je však ke svým modelům přikládá, protože nabízejí vhodné shrnutí všech potřebných parametrů. Naleznete zde hned několik klíčových parametrů, kterým věnujeme samostatnou kapitolu:

  • Třída energetické účinnosti
  • Spotřeba energie
  • Účinnost vysávání podlah a koberců
  • Kvalita filtrace
  • Hlučnost

V případě, že není model vybaven energetickým štítkem, stačí nahlédnout do technických specifikací. Všechny výše uvedené informace zde naleznete. Fenoménem současnosti jsou tzv. AAAA vysavače. Jedná se o exkluzivní kousky, které získají v hodnocení energetické účinnosti, kvality filtrace i účinnosti vysávání podlah a koberců nejvyšší hodnocení A. Nic lepšího na trhu neseženete, ale zároveň se tyto vysavače od ostatních nijak neliší. 

Energetický štítek – ze zdroje www.arecenze.cz

Třída energetické účinnosti

Největší část energetického štítku jako již tradičně zabírá hodnocení třídy energetické účinnosti. Valná většina modelů dosahuje na nejlepší známku A, výjimkou však nejsou ani béčkové kousky. Přístroje nižších tříd je dnes zakázáno prodávat.

Spotřeba energie

Konkrétnější představu o cenách za provoz vysavače nabídne údaj o roční spotřebě energie. Tento odhad v kWh předpokládá jedno vysávání týdně v bytě o rozloze 87 m2.

Účinnost vysávání podlah a koberců

Hodnocení účinnosti vysávání podlah a koberců je velmi důležitý údaj, který vám nabídne jasnou představu o tom, jaký bude výsledek vaší práce. Z důvodu rozdílné náročnosti se tvrdé podlahy a koberce hodnotí samostatně. U prvně uvedených obvykle převažuje jednoznačně hodnocení A, v případě koberců je za uspokojivé považováno i písmeno C. 

Kvalita filtrace

U tohoto parametru by měli zbystřit především alergici. Kvalitu filtrace ovlivňuje kromě úrovně samotných filtrů také izolace konstrukce, která by v žádném případě neměla propouštět prach a nečistoty zpět do vzduchu. Pokud se tak děje, nemá vaše náročná práce prakticky žádný efekt. Snažte se zde hledat modely hodnocené písmenem A, které udává, že spotřebič bezpečně odstraní více než 99,8 % nečistot.

Hlučnost

Pár desítek minut rámusu sice snese každý, přesto se vyplatí brát na hlučnost aspoň trochu ohled. Za jakousi hranici se dnes považuje 75 dB, při kterých ještě vaše sluchové ústrojí tolik netrpí. Na trhu se ovšem nacházejí i kousky, které vydávají pouhých 60 dB, což ocení domácí mazlíčci, děti, ale i sousedi.

Filtrace

Efektivní odstranění prachu a nečistot zajišťuje kromě konstrukce těla a sacího ústrojí vysavače také filtrační systém. Někteří výrobci bombasticky proklamují přítomnost hned několika účinných filtrů, které mají zajistit naprosto bezchybný provoz. V tomto případě se ovšem jedná spíše o marketingový trik, protože s počtem filtrů rozhodně neroste jejich efektivita. 

Obecně se dnes rozlišuje 8 tříd filtrace označovaných jako EPA, HEPA a ULPA. Jejich rozdíl spočívá v tom, jak vysoký podíl prachových částic o velikost 0,1–0,3 mikrometru zachytí. Z důvodu přehlednosti uvádíme pouze systémy, se kterými se můžete v praxi u vysavačů setkat:

  • EPA E10 – více než 85 % 
  • EPA E11 – více než 95 % 
  • EPA E12 – více než 99,5 % 
  • HEPA H13 – více než 99,95 % 
  • HEPA H14 – více než 99,995 %

Z výše uvedeného je patrné, že již filtrace E12 zachytí valnou většinu nečistot, a tak může skvěle posloužit v domácnostech alergiků. Nejnovější technologie označované jako ULPA, které zachytí více než 99,995 % všech prachových částic se u vysavačů nepoužívají. Jsou určeny zejména pro průmyslové a zdravotnické provozy. 

Ergonomie a hmotnost

Možná se ergonomie nejeví jako klíčový parametr, přesto se vyplatí jí při nákupu věnovat pozornost. Zejména majitelé větších podlahových prostor pohodlné používání ocení. V prvé řadě zkontrolujte přístupnost nádoby, kterou by mělo být možné snadno vyjmout. Důležité je i umístění nejrůznějších nástvců, které by ideálně mělo být možné přichytit přímo k teleskopické tyči. 

Vyplatí se také gumový nárazník, který zmírní nárazy do nábytku nebo zdi. Stejně tak se snažte zvolit odpovídající délku napájecího kabelu, abyste nemuseli každou chvilku měnit zásuvky. 

Ergonomii vysavače poměrně výrazně ovlivňuje i jeho hmotnost. Na ni si dávejte pozor zejména tehdy, pokud musíte vysavač vynášet do patra. Na trhu naleznete jak „bonbónky“ vážící 5 kilogramů, tak i těžší kousky nad 10 kg. Se stoupající hmotností se navíc obvykle zvyšují i rozměry.

Příslušenství a funkce

Výrobci moderních vysavačů ke svým modelům často přidávají nejrůznější příslušenství, které zvyšuje jejich efektivitu. Obvykle se jedná o nejrůznější nástavce, jejichž prostřednictvím vyčistíte špatně dostupná místa. Přehled těch nejdůležitějších naleznete v následující tabulce:

Příslušenství a funkceK čemu slouží?
Teleskopická trubkaMožnost nastavení trubky podle výšky 
Naviják přívodní šňůryAutomatické navíjení šňůry po stisku tlačítka
IndikátoryUpozornění na plný sáček, nádobu na odpad nebo znečištěné filtry
Soft startPomalé startování motoru vysavače, které zajistí jeho delší životnost
TurbokartáčHubice vybavená válci se štětinami pro efektivní vyčištění koberců
Pogumovaná kolečkaOchrana podlahy před poškrábáním
Hubice na srst a chlupyPro snadnější vyčištění srsti domácích mazlíčků
Hubice na čalounění a textilSběrná pásky zamezují poškození citlivé látky
Hubice do hůře přístupných místSpeciálně tvarovaný nástavec pro snadnější vyčištění hůře dostupných míst

Cena

Nabídka klasických podlahových vysavačů je opravdu široká a čítá přes osm stovek modelů od různých výrobců. Cena nejlevnějších z nich začíná na 1 000 korun, pro nejnáročnější zákazníky jsou potom k mání spotřebiče za více než 40 000 Kč.

Do 3 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie do 3 000 korun obsahuje vysavače určené pro menší domácnosti. Volit můžete jak sáčkovou, tak bezsáčkovou konstrukci. Sací výkon dosahuje nejčastěji hodnot okolo 250 W, což dostačuje zejména pro pevné podlahy. Valná většina modelů spadá do třídy A energetické účinnosti, v případě tvrdých podlah bývají nejčastějšími hodnoceními písmena A a B. Mnohem horší je však situace u koberců, zde počítejte s písmeny C i D. 

Pokud jde o kvalitu filtračního systému, i ty nejlevnější kousky bývají vybaveny HEPA filtry, které zajistí odstranění více než 99,95 % prachových částic. Samozřejmostí je i bohatá nabídka nejrůznější nástavců a funkcí, které vám pomohou vyčistit i hůře dostupná místa. Bohužel musíte počítat s poněkud výraznější hlučností, která se pohybuje od 75 do 80 dB. 

Od 3 000 Kč do 7 500 Kč

Střední třída se pyšní ve všech směrech lepšími parametry. Tyto modely své využití najdou zejména v členitějších bytech. Sací výkon přesahující hodnotu 350 W si již bez větších problémů poradí i se zvířecími chlupy. Samozřejmostí je energetická úspornost a výborná účinnost pokud jde o údržbu tvrdých podlah. V případě koberců sledujeme jen malé zlepšení a stále bývá nejčastějším hodnocením písmeno C.

HEPA filtry a precizní těsnění vysavače zajišťují nejlepší známky v hodnocení účinnosti filtrů. Zejména dražší modely bývají navrženy s ohledem na umožnění mokrého vysávání. Problémem tedy není ani vylitá voda. Očekávat můžete také rozsáhlou nabídku příslušenství v podobě nejrůznějších hubic a nástavců. Hlučnost motoru bývá nižší, v rozmezí od 70 do 75 dB.

Nad 7 500 Kč

Poslední kategorie klasických podlahových vysavačů je určena těm nejnáročnějším zákazníkům. Samozřejmostí je sací výkon, který se téměř rovná příkonu. V této exkluzivní skupině také naleznete řadu modelů označovaných jako AAAA vysavače. Ve všech písmeny hodnocených disciplínách (energetická účinnost, účinnost čištění tvrdých podlah a koberců a efektivita filtrace) se totiž pyšní nejlepší možnou známkou. 

Samozřejmostí je přítomnost HEPA filtrů 14. generace a dokonale těsnící konstrukce. Valná většina modelů podporuje jak suché, tak i mokré vysávání. Některé z nich využívají filtraci vodou i při sběru nečistot. Samozřejmě nechybí ani nejrůznější doplňky a příslušenství. Hlučnost se konstruktérům často daří srazit pod hranici 70 dB, což bylo v dřívějších dobách prakticky nemyslitelné. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.dtest.cz/clanek-956/jak-vybrat-vysavac

https://www.arecenze.cz/recenze-vysavacu/

  • Žádné rubriky

Článek aktualizován 8. 2. 2022