1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Jak a jakou vybrat sušičku prádla?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat sušičku prádla?

Jak a jakou vybrat sušičku prádla?

Rozhodli jste si usnadnit život, zbavit se sušáku na prádlo a téměř nemuset žehlit? Sušička na prádlo vám ušetří čas, a v mnoha případech i náklady na údržbu prádla. Počítejte s investicí v řádech tisíců až desetitisíců korun. Záleží jen na tom, kolik chcete ušetřit na provozu sušičky a jaké doplňky a funkce od nového spotřebiče požadujete. Ani nižší cenové kategorie vás ale svojí nabídkou nezklamou.

Klíčové údaje o sušičce udávané na energetickém štítku vám přiblížíme v následujících odstavcích. Při výběru byste měli zvážit také rozměry sušičky, způsob vkládání prádla (shora nebo boční) nebo umístění dvířek (vlevo, vpravo, nebo s možností změny). Rozhodující pro vás bude také objem prádla, který sušička pojme. 

Než uděláte další kroky ve výběru sušičky, ujasněte si, kam ji chcete v bytě umístit. Bude vestavná, nebo samostatně stojící? Sušičku na prádlo můžete také postavit na pračku o hloubce alespoň 55 cm pomocí speciálního mezikusu, který lze pořídit společně se spotřebičem. Nemusí být ani od stejného výrobce.

Jakou vybrat sušičku stručně

Kam s ní? Umístění sušičky rozhoduje o požadavcích na její rozměry a způsobu plnění.

Kolik prádla budete sušit? Podle počtu osob, případně podle objemu vaší pračky zvolte objem sušícího bubnu. 

Jak často budete sušit prádlo? Jak zásadním faktorem pro vás bude spotřeba v porovnání s pořizovacími náklady?

Jaké jsou možnosti odvádět kondenzát? Máte možnost připojit sušičku na odpad nebo hledáte jiné řešení?

Který ze speciálních doplňků vám usnadní život? Nabízí se sušičky s dětskou pojistkou, synchronizovatelné s mobilním telefonem, s časovačem a mnoho dalších.

Co říká energetický štítek? Z něj se dozvíte mnoho o účinnosti, spotřebě, nebo třeba hlučnosti spotřebiče.

Jak je na tom vaše pračka? Nedá se říct, že by špatně ždímající pračku zachránila nová sušička. Z hlediska spotřeby energií nepůjde o nejvýhodnější řešení.

Kdy zvolit sušičku na prádlo?

Sušička najde využití téměř v každé domácnosti. Nejen, že se jejím pořízením zbavíte nepraktického sušáku na prádlo, ale snížíte riziko vzniku plísní a vlhkosti v bytě. Vlhké prádlo uvolňuje do prostředí metabolity látek, které byly použity k jeho praní – pracích prášků a aviváží. Jeho pomalé sušení v bytě proto není vhodné, pokud se ve stejné místnosti dlouhodobě zdržují lidé. Sušení v sušičce naopak nesvědčí ani roztočům, ani růstu plísní.

Venkovní sušení zase ohrožuje spíše vaše oblíbené kousky oblečení. Komu už někdy sluníčko vybělilo jeho oblíbené tričko? Na zahradě nebo balkóně navíc na vaše čistě vyprané prádlo padá mnoho okem neviditelných částic z vnějšího prostředí, které mohou potrápit alergiky. Jedná se zejména o prachové částice, pylová zrna nebo bakterie. Pečlivé vysušení omezí výskyt alergenů a pomáhá snižovat výskyt patogenů v prádle. 

Bohatá nabídka doplňků a funkcí vám usnadní péči o jemné tkaniny, nebo například sportovní vybavení. Majitelé domácích mazlíčků ocení, že sušička kromě žmolků dokáže odstranit také zvířecí srst nebo nepříjemné pachy. Celkové náklady na péči o prádlo se dokonce mohou snížit díky možnosti rychlého osvěžení oblečení bez nutnosti praní.

Kondenzační nebo ventilační sušička?

Největší výběr je právě mezi kondenzačními typy sušiček. V těch se horká pára mění na vodu. Ta se buď sbírá do speciální nádoby, a nebo odtéká odpadem pryč. Protože se technicky jedná o vodu kondenzovanou, můžete ji s klidem dále použít například do žehličky nebo jiných spotřebičů. Podmínkou dostatečné účinnosti sušení u tohoto typu sušičky je, aby byla umístěna alespoň 60 cm od umyvadla, sprchy a dalších zdrojů tepla. 

Obrázek zobrazuje rozdíl mezi ventilační a kondenzační sušičkou prádla
Ventilační vs Kondenzační sušička prádla

Kondenzační sušičky můžeme rozdělit ještě na základě tepelného zdroje. Sušičky ohřívající vzduch pomocí topného tělesa potřebují na sušení prádla kratší dobu, ale náklady na jejich provoz jsou vyšší. Sušičky s tepelným čerpadlem jsou naopak oblíbené pro svoji energetickou úspornost (až 50%). Horký vzduch hned chladí, a zbytkové teplo je použito pro ohřev studeného vzduchu.

Druhou možností je sušička ventilační, která ohřívá nasátý vzduch. Poté, co se na něj naváže vlhkost, odchází zase ven. Obvykle pryč z domu tzv. výfukovou hadicí. Její provoz je levnější, ale vzhledem k nutným stavebním úpravám se s ní v našich podmínkách setkáte spíše ve prádelnách a prostorách s dobrým odvětráváním. Máte-li ale velkou koupelnu, můžete o pořízení ventilační (odvětrávací) sušičky uvažovat, protože bývá levnější.

Samostatná nebo kombinovaná sušička?

Pokud musíte šetřit místem, nabízí se elegantní řešení – pračka a sušička v jednom. Kombinovaná sušička se zapojuje stejně jako pračka. Nemusíte se proto bát žádných složitých stavebních úprav, ani hledat speciální místo pro nový spotřebič. Nejspíš vás také potěší snazší nastavování programů, které zvolíte už při vložení prádla. 

Naopak zklamat vás může menší výběr z těchto typů sušiček. Také počítejte s vyššími provozními náklady, protože se tyto spotřebiče vyrábějí spíše ve verzích s vyšší spotřebou. Nenechte se zaskočit ani omezeným spektrem “vychytávek”, doplňkových programů a funkcí. Nezřídka se stává, že kapacita bubnu pro sušení je u některých typů menší než objem vypraného prádla.

Energetický štítek

Na energetickém štítku si kromě typu výrobku všimněte také dalších údajů. U sušičky na prádlo jde především o energetickou třídu, hlučnost, třídu účinnosti ždímání, kapacitu a roční spotřebu. Nezanedbatelná je také doba trvání sušícího cyklu.

Energetická třída a roční spotřeba energie

Údaj o energetické třídě informuje o nákladnosti každého sušení. Ve třídě A+++ vás jedno sušení vyjde na 4,7 Kč, zatímco v třídě C dosahují až 9,3 Kč (počítáno s cenou 3,71 Kč/kWh). Jak prodejci nebo výrobci k těmto hodnotám došli? Spotřeba (udávaná v kilowattech za hodinu – kWh) za celý rok se u sušiček udává za 160 cyklů. Jestliže tedy tuto hodnotu vydělíte 160, získáte spotřebu za jeden cyklus sušení. 

Záleží jen na vás, za jak moc zásadní budete právě spotřebu považovat. Budete sušit prádlo velmi často, nebo si pořizujete sušičku jen jako občasného pomocníka? Kolik osob bude spotřebič využívat? Vyplatí se investovat větší částku do dražší, ale úspornější sušičky na prádlo?

Třída účinnosti sušení

Třídy účinnosti kondenzace se označují písmeny A – G. Tato hodnota vám napoví, jestli bude prádlo vysušené rovnoměrně nebo jak moc sušička odvádí vlhkost. Řekne vám tedy i to, jak moc ovlivní nový spotřebič vlhkost v koupelně, ve které ho budete používat. Berte ho v potaz zejména tehdy, máte-li malou koupelnu s nedokonalým odvětráváním. Na pozoru by se měli mít také všichni, koho už v minulosti vlhkost a plísně v bytě potrápily.

Kapacita

Abyste byli se sušičkou opravdu spokojeni, je nutné správně zvolit její kapacitu. Obvykle se počítá přibližně se 3 kg prádla na osobu, u čtyřčlenné rodiny počítejte minimálně s 8 kg. Vestavěné sušičky na prádlo mají standardní kapacitu 7 kg. 

Volbu kapacity je nutné uzpůsobit vlastním zkušenostem, anebo také objemu pračky, kterou již doma máte. Velmi nepříjemné bývá pro čerstvé majitele sušiček zjištění, že část vypraného prádla musí pověsit na sušák, protože nový spotřebič pojme jen jeho polovinu.

Počet členů domácnostiKapacita sušičky
1od 3 kg
2od 6 kg
4od 8 kg
Tabulka zobrazuje vhodnou kapacitu podle členů domácnosti

Hlučnost

Hlučnost sušení se udává v decibelech. U sušiček je obvykle udáváno přibližně 65 dB, což je pro představu zvuk mezi úrovní hlasitého hovoru a zvuku rušnější ulice. 

Zvažte proto, kde bude sušička stát. Od toho lze odvodit, jak moc záleží na hlučnosti vašeho nového spotřebiče. Budete sušit prádlo ve sklepě? Není problém. Jestliže se ale chystáte umístit sušičku na prádlo vedle dětského pokoje, promyslete, jestli nebude vašeho potomka rušit při usínání. Na druhou stranu existují také takové typy, u kterých si můžete zvolit program nočního – tichého – sušení. Za širší nabídku si však připlatíte.

Rozměry

Kam sušičku postavíte? Máte omezené možnosti, nebo zvažujete více variant? V každém případě mějte na paměti, že sušička musí být vždy perfektně vyvážená. Nestojí-li sušička na rovném podkladě, může například zásobník na kondenzát častěji hlásit zaplnění. Není také výjimkou dřívější opotřebení materiálu v důsledku otřesů během sušení ve špatně vyváženém spotřebiči.

Pokud už víte, kam chcete sušičku umístit, zbývá jen zjistit potřebné rozměry. Vybírat můžete ze standardních typů s rozměry 85 x 60 x 60 cm, nebo z řady “slim”. Tyto užší sušičky jsou určené do menších prostorů, a obvykle se vyrábějí s hloubkou 45 – 60 cm. 

Výborným benefitem, pokud se často stěhujete, je možnost přemístit dvířka sušičky s bočním plněním z levé na pravou stranu nebo naopak.

Čištění filtru

Kromě základních parametrů vás může překvapit záludnost v podobě filtru. Zvažujete-li koupi sušičky na prádlo, rozhodně se nezapomeňte zeptat na druh spodního filtru a způsob jeho čištění. Produkty s molitanovým nebo dokonce chybějícím druhým filtrem mohou mít za vinu zanášení vnitřních částí sušičky a potíže s nežádoucí vlhkostí. Na trhu jsou také produkty se schopností samočištění, které vám ušetří práci. 

Velmi užitečné jsou kontrolky signalizující nutnost filtr vyčistit. Zeptejte se vašeho prodejce, jestli je tato kontrolka v sušičce zabudovaná.

Typ chladiva

Při výběru nového spotřebiče se vyplatí uvažovat také o chladivu, které pro jeho výrobu bylo použito. V některých sušičkách se stále můžete setkat s chladivem CFC (R134A / R407C), ovšem mnohem lepší energetickou účinnost i menší dopad na životní prostředí má R290 (propan). Jeho nesmírnou výhodou je také minimální vliv, který má na ozonovou vrstvu. Kromě úspor si tak z nákupu můžete nést také dobrý pocit, že jste udělali dobrou věc. 

Doplňky a funkce

Než se rozhodnete pro některou ze sušiček na prádlo, promyslete, které z doplňků a funkcí opravdu potřebujete. Nabídka je opravdu široká. Program “refresh” odstraňuje z prádla zápach, takže si oblečení ze včerejšího večírku můžete vzít ráno do práce. 

Ekologické programy vám umožní použít sušičku s nízkou spotřebou, jiné jsou vhodné k péči o jemné prádlo, vlnu nebo džíny. Některé sušičky dokonce umožní nastavení pro obzvláště nadýchané prádlo. Velmi praktická je možnost nastavení tichého provozu při nočním programu, sušení podle zbytkové vlhkosti, časovač nebo tzv. 6. smysl. 

Některé sušičky dokonce nabízí ovládání na dálku pomocí aplikace. Pokud nejste fanoušky žehlení, oceníte zejména parní program, který prádlo zvlhčuje, nebo funkce vyhlazení prádla párou. Kromě funkcí sušících programů lze také zvážit, jestli je sušička vybavená LED displejem, jestli je její buben podsvícený, nebo vás čekají klasická tlačítka. 

Koš do sušičky – neopomenutelný pomocník

Stává se vám, že potřebujete rychle vysušit například boty nebo plyšové hračky vašeho dítěte? Přesně k tomu se výborně hodí koš do sušičky. Po spuštění programu se totiž neotáčí, a je proto vhodný k sušení předmětů, které by se v rotujícím bubnu mohly poškodit. Můžete ho jako samostatný doplněk zakoupit přímo pro typ vaší sušičky.

Cena

Koupě sušičky není malá investice, je proto nutné dobře zvážit, jakou cenu chcete do spotřebiče investovat.

Do 10 000 Kč

Nejlevnější sušičky na prádlo jsou vždy volbou “něco za něco”. Dokonce ale i sušičky s kapacitou do 4 kg vhodné pro jednu osobu se mohou pohybovat v úspornější energetické třídě. Můžete narazit i na takové, které při minimální kapacitě zvládají některé z komfortních funkcí. Pokud potřebujete sušičku pro více osob, počítejte ale s tím, že tyto spotřebiče se v nejlevnější kategorii už obvykle pohybují ve třídě A+ a níže. 

Od 10 000 do 20 000 Kč

Nejspíš pro velkou část populace nejsympatičtější cenová kategorie zahrnuje sušičky s kapacitou do 8 kg. Dobrá zpráva je, že zde najdete dokonce některé produkty třídy A+++. Nabídka funkcí a programů je navíc dostatečně pestrá, aby uspokojila běžného spotřebitele.

Od 20 000 do 30 000 Kč

Jestliže hledáte sušičku, jejíž údržba bude téměř bez práce, nejspíš to bude v cenové skupině od 20 000 Kč. Kromě samočistícího kondenzátoru vás potěší také například antibakteriální povlak nádrže na vodu a celá řada funkcí.

Nad 30 000 Kč

V nejvyšší cenové kategorii najdete sušičky na prádlo, které pro vás zajistí úplně vše včetně parního vyrovnání prádla. Žehličku tak můžete, nejen obrazně, hodit za hlavu. Výjimkou není ani možnost vložení flakónu, který vaše prádlo provoní podle vámi zvolené vůně. Chcete-li ovládat sušičku na prádlo z práce nebo z auta, pomůže vám chytré ovládání prostřednictvím vašeho smartphonu. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.czso.cz/csu/czso/energo-2015

https://www.arecenze.cz/recenze-susicek/

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/tumble-driers_en

Článek aktualizován 8. 2. 2022