1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Nafukovací vířivka v zimě? Jak se o ni starat a udržovat

Nafukovací vířivka v zimě? Jak se o ni starat a udržovat

Zvažujete koupi nafukovací vířivky a nevíte jistě, jak s ní naložit v zimních měsících? Většina nafukovacích vířivek nezvládá teploty pod 4 °C, a nejsou tak pro používání v zimě vhodné. V zásadě máte tři možnosti: pořízení celoročního modelu, umístění vířivky v interiéru nebo její zazimování. Následující článek rozebírá všechny tři varianty, a pomůže vám tak rozhodnout, která je pro vás ta nejlepší.

Shrnutí článku:

Celoroční vířivka – existují modely, které snesou i teploty do -10 °C. Jsou ale většinou dražší, mají omezený výběr a prodraží se i ohřevem vody. Vybírat můžete zde

Umístění vířivky v interiéru – snižuje náklady na ohřev a umožňuje zimní provoz vířivky, je ale potřeba vhodný prostor s dobrým odvětráváním, vysokou nosností podlahy a materiály odolnými vůči vlhkosti.

Zazimování vířivky – skládá se z vypuštění vířivky, odpojení ovládací jednotky a vyfouknutí a sbalení vířivky. Důležité je hlavně, aby všechny části vířivky dostatečně proschly.

Výběr celoroční vířivky s co nejnižšími náklady na provoz – vybírejte dle srovnávacího testu vířivek na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz

Mobilní / nafukovací vířivky jsou velmi populární, s využitím v zimě poradíme v tomto článku
Možnosti jak naložit s vířivkou v zimě VýhodyNevýhody
Pořízení celoročního modelu– Možnost používání až do -10 °C
– Není potřeba speciální místnost
– Vyšší pořizovací cena
– Vyšší náklady na ohřev vody
Umístění vířivky v interiéru– Možnost používání v zimě
– Obecně nižší náklady na ohřev vody
– Náročné požadavky na prostor k umístění
Zazimování vířivky– Není třeba platit za ohřev
– Neklade nároky na prostor
– Vířivku nejde používat

Nejlepší vířivky dle srovnávacího testu

PořadíTypNázevCenaRecenze na Arecenze.cz
1Vířivky pro 2 osobyBelatrix Mountine 120 Rattan14000Přečíst recenzi
2Vířivky pro 4 osobyIntex 28458 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon30000Přečíst recenzi
3Vířivky pro 6+ osobIntex 28462 PureSpa Jet & Bubble Deluxe Octagon35000Přečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší vířivky dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší vířivky

Celoroční vířivka

Pokud chcete vířivku používat i v zimních měsící a nemáte možnost umístit ji do interiéru, přichází na řadu pořízení celoročního modelu. Většinou jde o vířivky vybavené technologií Freeze Shield, které odolávají mrazům až do -10 °C. Technologie Freeze Shield udržuje teplotu vody ve vířivce, čerpadle i trubkách mezi 6 a 10 °C, díky tomu nehrozí její zamrznutí a poškození přístroje.

Výběr těchto přístrojů je ale poměrně omezený a nejde zrovna o nejlevnější modely na trhu. Celoroční provoz a zejména ohřívání z 10 na 37-42 °C se také může značně prodražit.

Umístění vířivky v interiéru

Řešením pro zimní období může být také umístění vířivky v interiéru. Někteří tuto variantu využívají po celý rok, obecně jsou ale nafukovací vířivky častěji venkovní záležitostí. Výhodou interiérové vířivky jsou především nižší provozní náklady, a to nejen v zimě. Abyste mohli vířivku do dané místnosti nainstalovat a bezpečně ji používat, musí splňovat několik podmínek:

Voda a elektřina

Vířivka se neobejde bez odtoku vody a elektrické zástrčky. S napouštěním si při troše námahy poradíte i pokud nebude zdroj vody k vířivce úplně blízko, snadno dostupný zdroj ale samozřejmě celý proces výrazně usnadní a urychlí.

Ventilace a vhodný povrch

Místnost, do které vířivku umístíte, by měla mít dobré odvětrávání a použité materiály by měly dobře odolávat vlhkosti. Ideální je v takových případech například dlažba nebo litá podlaha.

Nosnost podkladu

Je třeba myslet na to, že napuštěná vířivka něco váží, její hmotnost může klidně přesáhnout 1 tunu, a není tak ideální umístit ji například do patra. Nejlepším řešením bývají místnosti v přízemí, i v takovém případě je ale vhodné ověřit nosnost dané podlahy, například konzultací se statikem.

Údržba vířivky v zimě

Pokud jste se rozhodli pro jednu ze zmíněných variant, které vám umožňují používání vířivky i v zimních měsících, možná vás zajímá, jak se o vířivku v tomto období starat. Údržba vířivky se od té běžné v zásadě nijak neliší, je tedy důležité kontrolovat pH a čistotu vody, případně obojí upravovat vhodnými přípravky.

Pouze u venkovních modelů nesmíte zapomenout nechat trvale zapnutý ohřev. Bez něj totiž voda ve vířivce zmrzne a může poškodit plášť i ovládací jednotku vířivky.

Jak si poradit při nízkém pH vody v bazénu jsme detailně rozebrali v našem článku.

Zazimování vířivky

Rozhodli jste se, že vám stačí používat vířivku pouze sezónně? Potom je na místě připravit se na její vhodné zazimování. Zimování vířivky je poměrně jednoduché, přesto jsme pro vás sepsali jeho postup, zapomenutí některého bodu by totiž mohlo mít na vířivku neblahý vliv.

  1. Vyberte vhodný den – vířivku byste měli balit s předstihem, v teplotách pod 10 °C může být manipulace s vodou a mokrou vířivkou docela nepříjemnou záležitostí. V chladných dnech také vířivka nemá šanci dostatečně vyschnout. Vířivku je možné nechat doschnout v interiéru, musí jít ale o dostatečně teplou místnost s dobrým odvětráváním, která snese vyšší vlhkost.
  2. Promyslete, kam budete vypouštět vodu – voda s vyšším obsahem chloru a další chemie může například poškodit trávník.
  3. Nachystejte si vše potřebné – vypouštěcí hadici, ručník, obal na vířivku, případě houbičku a mýdlovou vodu.
  4. Vypněte všechny funkce a vypojte vířivku ze zásuvky.
  5. Vypusťte vodu z vířivky – k vypouštění má vířivka speciální ventil, na ten se napojuje odpadová hadice.
  6. Odpojte ovládací jednotku a filtraci – z ovládací jednotky je potřeba vylít, popřípadě vypustit vodu. Postupujte podle návodu k vaší vířivce.
  7. Nakloněním vylijte z vířivky zbývající vodu.
  8. Pokud je vířivka viditelně znečištěná, vyčistěte ji houbou a mýdlovým roztokem.
  9. Vysušte vířivku – k prvnotnímu osušení můžete použít ručník, poté ji ideálně nechte alespoň hodinu vyschnout na slunci.
  10. Vyfoukněte plášť a víko vířivky – stačí otevřít vzduchový ventil, popis najdete v návodu k vířivce.
  11. Vířivku sbalte – složit vířivku můžete ve chvíli, kdy jsou všechny části vířivky čisté a suché. Vířivku skládejte volně, bez ostrých přehybů, které by mohly vést k poškození pláště
  12. Vyberte vhodný prostor ke skladování – složenou vířivku uložte do původního obalu, ke skladování je vhodná suchá místnost s teplotou od 5 °C do 40 °C.

Zdroje a další zajímavosti

https://inflatablehottubsreviews.com/how-to-pack-away-your-inflatable-hot-tub/

https://inflatablehottubuk.co.uk/how-to-pack-away-your-inflatable-hot-tub-for-winter/

https://www.hottubfocus.com/pack-away-an-inflatable-hot-tub-for-storage/

Článek aktualizován 2. 10. 2022