1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Nízké pH v bazénu

Nízké pH v bazénu

Základním indikátorem kvality vody nejen v bazénu je pH. Ideální hodnoty se pohybují přesně uprostřed 14bodové škály, a to v intervalu od 6,8 do 7,4. Příliš nízké pH vody způsobuje zdravotní problémy, napomáhá růstu řas a negativně ovlivňuje životnost konstrukce bazénu. Podobně se projevuje i pH nad 7,4, které zase způsobuje vznik vodního kamene – ohrožení pro techniku. Věnujte proto měření pH vody v bazénu dostatečnou pozornost a při negativních změnách zareagujte nákupem vhodné bazénové chemie.

Stručné shrnutí:

Důležité hodnoty pH v bazénu – optimální hodnota je 6,8–7,4, pod 6,8 se jedná o kyselou vodu, ve které je vysoké množství chloru, dráždí oči a pokožku, daří se řasám a dochází ke korozi a oslabování materiálu bazénu, nad 7,4 je voda zásaditá, také dráždí oči a pokožku, způsobuje alergie a vodní kámen může poškodit bazénovou techniku.

Jak zjistit hodnoty pH vody v bazénu – pomocí testovacích sad, nejlevnější ale nejméně účinné jsou testovací proužky, dále jednorázové tablety, kapátkové testy vydrží vícero použití, nejlepších výsledků dosahuje elektronické měřidlo.

Jak zvýšit nebo snížit pH vody v bazénu – nejjednodušší je koupit příslušnou bazénovou chemii, v domácích podmínkách je pro zvýšení pH možné zakoupit uhličitan sodný ve formě těžké sody, pro jeho snížení hydrogensíran sodný.

Jaké jsou hodnoty pH v bazénu se dočtete níže v článku.

Důležité hodnoty pH vody v bazénu

Měření hodnoty pH vody v bazénu věnujte pozornost a pravidelně provádějte jeho měření. Příliš vysoké nebo naopak příliš nízké hodnoty jsou způsobeny nadměrným působením kyselých nebo naopak zásaditých látek a jednak vám znepříjemní koupání, jednak negativně ovlivňují životnost konstrukce bazénu. V obchodech naleznete celou řadu testovacích sad, které vám umožní vodu neustále monitorovat. Škála hodnot bývá obvykle následující:

  • Hodnota pH nižší než 6,8 – příliš nízké pH, voda je kyselá
  • Hodnota pH v rozmezí 6,8–7,4 – optimální pH, cílová hodnota
  • Hodnota pH vyšší než 7,4 – příliš vysoké pH, voda je zásaditá

Nízké pH s sebou přináší řadu komplikací. V prvé řadě signalizuje, že se ve vodě vyskytuje tzv. vázaný chlor, který dráždí oči a pokožku. Někteří obzvláště citliví jedinci mohou i několik dní po koupání bojovat se zarudnutím kůže a svěděním. Ve zapáchající vodě se navíc dobře daří řasám, které mohou opět způsobovat zdravotní problémy. V neposlední řadě kyselá voda způsobuje korozi kovových částí, u těch plastových potom dochází k blednutí a oslabování.

Ani zásaditá voda bohužel není žádná výhra. I v tomto případě totiž ztrácí své dezinfekční účinky, takže způsobuje alergie a pálení kůže a očí. Vylučování solí a vápníku způsobuje nevzhledný zákal. Vodní kámen, v některých oblastech nechvalně známý nepřítel praček, může úplně stejně poškodit jakoukoliv bazénovou techniku. Filtrační systémy mohou po pouhých několika dnech provozu zcela přestat fungovat.

Jak zjistit hodnoty pH vody v bazénu?

Vzhledem k tomu, že mírnou odchylku od normálu nepoznáte, je zapotřebí využít speciální testery. Pokles pH je totiž škodlivý již v momentě, kdy se ještě voda na první pohled nijak nezměnila a zdá se, že je vše v pořádku. Pokud zareagujete až na okem viditelné změny, bude řešení zbytečně náročné, nákladné a také již mohou být napáchány nevratné škody na konstrukci bazénu nebo technice.

Nabídka testerů je opravdu široká. Jednotlivá řešení se liší svou cenou, použitou technologii, životností i přesností měření. Při výběru tedy berte ohled zejména na to, jak moc si na kvalitu vody ve svém bazénu potrpíte. V následující tabulce popisujeme výhody a nevýhody jednotlivých řešení:

Typ testuVýhodyNevýhody
PásekNejlevnější, nejrychlejšíPouze orientační výsledek
TabletovýNízká pořizovací cena, jednoduché použitíNepříliš přesné měření na základě odhadu barvy, nutno měřit brzy ráno nebo později večer, přesné výsledky dosáhnete ve 30cm hloubce, 30 cm od okraje bazénu
KapkovýNízká cena, snadné použití, možnost opakovaného využití jedné sady, Nízká přesnost měření na základě odhadu barvy
ElektronickýPřesné měření, dlouhá životnost přesahující několik let, průběžné sledování hodnoty pH a jeho proměnVysoká pořizovací cena, nutnost pravidelné údržby

Z tabulky vyplývá, že dlouhodobě nejlepších výsledků získáte využitím elektronického měřiče pH. Díky tomu, že hodnoty sleduje průběžně, můžete velmi rychle zachytit i drobnější odchylku a následná reakce je o to šetrnější. Neustále dokupování tablet nebo kapátek se v dlouhodobém horizontu navíc stejně prodraží, takže pokud bazén využíváte často, vaše volba by měla být jasná.

Jak zvýšit nebo snížit pH vody v bazénu?

Úprava pH vody je poměrně jednoduchá, stačí pořídit vhodnou bazénovou chemii, která se o všechno postará. Pokud potřebujete pH zvýšit podomácku, pořiďte si v lékárně uhličitan sodný ve formě těžké sody. Jeden litr tohoto roztoku nalitý do 20 m3 vody zvýší pH o jeden bod. Požadované množství dobře přepočítejte, protože několik hodin trvá, než se efekt projeví.

Také ke snížení pH se v ideálním případě využívá specializovaná chemie. Její hlavní výhoda oproti domácím řešením spočívá v tom, že nemusíte počítat, kolik přípravku vlastně potřebujete. Jestliže však přesto trváte na vlastním řešení, pořiďte hydrogensíran sodný, který se v domácnostech využívá k čištění odpadů. Postup je stejný jako u kyselé vody, tedy spočítat požadované množství, nalít do vody a několik hodin počkat. 

Článek aktualizován 1. 10. 2022