1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Co zaručeně pomáhá na akné?

Co zaručeně pomáhá na akné?

Akné rozhodně nepatří k oblíbeným kožním problémům nejen dospívajících. Bolestivé a nevzhledně vypadají pupínky se bohužel nejčastěji tvoří na obličeji a svým nevábným vzhledem často snižují sebevědomí dotyčného. Oproti běžnému přesvědčení se jedná o kožní onemocnění způsobené zmnoženými bakteriemi. Proto je zapotřebí věnovat odpovídající pozornost zdravému životnímu stylu, pravidelné a intenzivní hygieně a v případě nutnosti nezbude než vyhledat pomoc lékaře, který předepíše vhodné přípravky.  

Stručné shrnutí:

Co je akné – zánětlivé onemocnění, kdy vlivem vnějších či vnitřních faktorů dochází k nadměrné tvorbě kožního mazu, ten ucpává kožní kanálky a vede ke zmnožení bakterií, imunitní systém následně reaguje zánětem a vytvoří výsledný pupínek, nejčastěji se vyskytuje na obličeji a horní části těla.

Co způsobuje akné
– vliv androgenních hormonů, genetiky, mechanické narušení kůže, nadměrné hromadění mrtvých kožních buněk, nevhodný životní styl, působení stresu.

Typy akné
– novorozenecké napadá nejmenší děti a nezanechává jizvy, batolecí, které se objevuje u dětí do jednoho roku věku a povětšinou nezanechává jizvy, akné dospívajících se objevuje ve čtyřech stupních závažnosti a v těžké formě zanechává jizvy, akné dospělých se objevuje především u žen v určité fázi menstruačního cyklu a často zanechává nepříjemné jizvy, řada onemocnění je způsobena působením vnějších vlivů, jako jsou kosmetické přípravky, těsné sportovní oděvy, doping nebo chemikálie.

Co zaručeně pomáhá na akné
– žádný 100% recept neexistuje, eliminovat projevy akné pomáhají pravidelná hygiena a péče o pleť, vhodná kosmetika, zdravý životní styl bez bílého pečiva, sladkostí, smažených pokrmů, absence stresu, kvasnice, směs okurky a jogurtu, krémy a masti předepsané dermatologem.

Co pomáhá na akné se dočtete níže v článku.

Co je akné?

Akné bývá obvykle považováno za jeden z klasických průvodních jevů dospívání. Ve skutečnosti se ovšem jedná o zánětlivé onemocnění, které má hned několik příčin. Dochází při něm k nadměrné tvorbě kožního mazu, který ucpává kožní kanálky a vede ke zmnožení nežádoucích bakterií. Imunitní systém logicky reaguje zánětem, který má podobu nevzhledného bolestivého pupínku, případně černé nebo bílé tečky.

Velký vliv na tvorbu kožního mazu mají hormony androgeny. V pubertě dochází k významným vývojovým změnám, které jsou způsobeny právě výrazným působením nejrůznějších hormonů. Je proto logické, že právě dospívající jsou ke vzniku akné nejnáchylnější. Není ovšem pravda, že by onemocnění vždy samo vymizelo po dosažení dospělosti. Často trápí i novorozence nebo dospělé, případně ženy v různých etapách menstruačního cyklu. 

Asi největší problémy způsobuje výsev akné na obličeji. Objevit se však může také na zádech, krku, ramenou či zadku, zkrátka všude tam, kde se ve větší míře vyskytují mazové žlázy. Řešení problému je obvykle možné dvěma základními způsoby – léčbou u dermatologa nebo změnou životního stylu, která je obvykle nutná u dospělých pacientů.

Co způsobuje akné?

Kromě výše zmíněných hormonů akné způsobuje celá řada vnitřních i vnějších činitelů. Některé z nich lze ovlivnit, jiné nikoliv. Do druhé skupiny rozhodně patří genetika. Jestliže na výsev pupínků trpěli nebo trpí vaši rodiče, s největší pravděpodobností se mu v určité fázi života nevyhnete ani vy. Problémy může způsobit i mechanické narušení kůže a nadměrné hromadění odumřelých kožních buněk.

Pozor si dávejte také na užívání léků obsahujících lithium, barbituráty nebo androgenní hormony. Akné způsobují i anabolické steroidy. Za nepříjemnými pupínky stojí i roztoč trudník tukový, latinsky demodex. Jedná se o organismus, který se běžně vyskytuje v naší kůži a povětšinou pomáhá s odstraňováním odumřelých zbytků. Při přemnožení ovšem může začít svou přítomností vyvolávat záněty. Nezbývá potom než navštívit lékaře.

Posledním významným činitelem ovlivňujícím stav naší pokožky je životní styl. Ke vzniku akné významně přispívá nadměrná konzumace mléčných výrobků, sladkostí, smažených jídel a pečiva z bílé mouky. Vyhýbat byste se měli také nadměrnému stresu, který zase pomáhá k nadměrnému vyplavování nežádoucích hormonů.

Typy akné

Podle typického věku, místa výsevu a dalších charakteristik lze akné rozčlenit do několika skupin. Správná identifikace typu akné, které daného jednotlivce trápí, je důležitá pro následnou léčbu a prevenci. Přehled jednotlivých druhů a jejich projevy nabízíme v následující tabulce:

Typ aknéTypický věkProjevyJizvy
Novorozenecké0–3 měsíceDrobné pupínky na tváři, častěji postižení jsou chlapciNebývají
Batolecí 3–12 měsícůVýskyt v obličeji, častěji postiženi jsou chlapciVýjimečně
Akné dospívajících15–18 letU 70–95 % dospívajících obou pohlaví, výskyt na obličeji a horní polovině těla, několik forem dle závažnostiJen u těžké formy
Akné dospělýchnad 25 letNejčastější na obličeji, krku, horní polovině těla, obvykle postihuje ženy v určité fázi menstruačního cyklu, významný vliv má stresBývají

Dermatologové standardně odlišují čtyři stupně závažnosti akné. Zatímco nejmírnější forma se projevuje jen letmým výsevem drobným pupínků černé nebo bílé barvy, u nejtěžších projevů je patrné zarudnutí pokožky, vznik zánětlivých a bolavých ložisek a v extrémním případě i horečky, bolesti kloubů a další známky celkového onemocnění. V takovém případě je nutná návštěva lékaře a okamžitá léčba antibiotiky. Zanedbání způsobí silné zjizvení.

Někdy je možné se setkat ještě s dalšími typy akné, které vyvolává aktivita nebo kontakt s látkou. Jejich léčba logicky spočívá v okamžitém ukončení provozované činnosti a vyčištění postižených míst:

  • Kosmetické akné – nevhodný kosmetický prostředek, který způsobí zánětlivou reakci kůže
  • Sportovní akné – způsobeno třením a nošením těsných oděvů ze syntetického materiálu
  • Dopingové akné – vyvoláno požitím anabolických látek
  • Kontaktní akné – způsobeno kontaktem s chemikálií 

Co zaručeně pomáhá na akné?

Zaručený a zázračný recept na akné bohužel neexistuje. Pro zajištění účinné léčby je totiž zapotřebí nejprve identifikovat zdroj problémů. Pokud za ním stojí hormony, obvykle nezbývá než počkat, někdy může pomoci úprava životního stylu nebo intenzivnější hygiena. Je také zapotřebí přestat s kouřením a pitím alkoholu, které kůži vysušují. V případě akné způsobeného vnějšími projevy postačí ukončení činnosti, která ke vzniku pupínků vede. 

Základní léčba a prevence spočívá v pravidelné hygieně. Obličej je vhodné umývat 2× denně, ne častěji. Důležité je udržovat čisté ruce, aby nedocházelo k zanesení pórů nečistotami. Akné se rozhodně nesnažte mechanicky odstranit, pupínky nemačkejte. Pokud přeci jen k jejich narušení dojde, místo pečlivě vydezinfikujte. Používejte specializované kosmetické přípravky, které byly navrženy s ohledem na péči o postiženou pleť.

Snažte se vyhýbat stresu, dopřejte si dostatek spánku, aby tělo mělo odpovídající prostor pro regeneraci. Z tradičních postupů vyzkoušejte kvasnice, které pomáhají udržet pleť hladkou a jemnou, pozitivní účinky má salátová okurka a jogurt, případně vaječný bílek. Pokud nic z výše uvedeného nezabere, vydejte se k dermatologovi. V současné době již existuje řada účinných látek v podobě mastí a krémů, které vás obtíží během několika týdnů zbaví. 

A jak léčit pásový opar doma se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 16. 1. 2023