1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Je rum vhodný na průjem?

Je rum vhodný na průjem?

Průjem je nepříjemnou indispozicí, která však postihne čas od času téměř každého. Proč nás vlastně může ohrožovat a jak s ním bojovat?

Nejprve je nutné si uvědomit, že průjem sám o sobě není nemoc. Jedná se o symptom jiného onemocnění. Může mít formu akutní nebo chronickou. Běžnější je akutní průjem, který se rozvíjí náhle a zpravidla trvá jen několik dní.

Nejběžnějším důvodem rozvoje průjmu je infekce. Ta bývá vyvolána bakteriemi nebo viry. Za vznikem průjmu stojí často patogenní kmen Escherichie coli, rod bakterií Salmonella nebo Campylobacter jejuni. V případě virů jde zpravidla o rotaviry nebo echoviry.

Spouštěcím faktorem však může být i nevhodná strava. A to ať už co do množství nebo taková, na jejíž úpravu postižený zkrátka není zvyklý.

Stručné shrnutí:

Průjem není nemoc, ale jde o doprovodný jev jiného onemocnění.

Akutní průjem odezní sám a nemusíte kvůli němu jít k lékaři, zatímco chronická forma vyžaduje řešení.

Průjem lze řešit podáváním léků, dietou a dostatkem tekutin.

Alkohol se při průjmu nedoporučuje.

Kde vybírat nejlepší rumy– vybírejte dle srovnávacího testu na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz

Nejlepší rumy podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíUrčeníNázevCenaHodnocení
1.Rumy nad 1 500 KčZacapa Centenario XO3 000 Kč95,1 %
2.Rumy od 500 do 1 500 KčDon Papa Rum900 Kč92, 9%
3.Nejlevnější rumy do 500 KčCaptain Bucanero Elixír450Kč77, 8%
Tabulka zobrazuje nejlepší rumy dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší rumy

Jak se průjem projevuje

Přesná definice toho, co se považuje za průjem, v odborných zdrojích není formulována jednoznačně. Obecně je však uvádí, že za akutní průjem se považuje vyprazdňování řídké stolice ve frekvenci 3x denně, s tím, že objem stolice činí 250 ml, respektive 200 g.

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Čím průjem léčit

V první řadě se nabízejí vhodné léky. Různé druhy průjmů vyžadují i adekvátní léčbu. Léky na průjem rozdělujeme do několika skupin.

Jedná se konkrétně o:

  • adsorbencia
  • antimotilika
  • probiotika (eubiotika)
  • antisekretorika

Některé zdroje zmiňují jako alternativu tradičních medikamentů také homeopatika. Pacientům se při průjmu doporučuje dbát na zavodnění. Pít je vhodné oslazený čaj, minerální vodu nebo iontové nápoje. Po dobu průjmu je na místě i dodržovat dietu. Dejte si lehce stravitelná jídla, vhodné je například vařené kuřecí maso, rýže, mrkev vařená nebo dušená, brambory, ale také banány.

Rum na průjem aneb zaručené rady cestovatelů

Zejména cestovatelé přísahají na „vypálení červa“. Může však rum nebo další alkohol skutečně pomoci?

Logické vysvětlení, které se nabízí, je spíše to, že alkohol může poněkud posílit pacientovu psychiku. Nedá se však považovat za preventivní ani léčebný prostředek. Ve velkém množství mohou naopak alkoholické nápoje průjem vyvolávat.

Alkohol navíc způsobuje podráždění žaludku, což vede ke zvýšené produkci žaludeční kyseliny. Postižený tak může udávat bolesti a křeče nebo pocit nevolnosti.

Pokud tak cítíte, že s vaším zažíváním není vše úplně v pořádku, popíjení byste se naopak měli striktně vyhnout. Špatnou zprávou pro milovníky něčeho ostřejšího je to, že potíže může způsobit nejen lihovina. Ke zhoršení stavu přispěje i víno, pro někoho mohou být původcem zdravotních obtíží také určité typy piv.

Účinné přírodní prostředky na průjem

Alkohol tedy není v případě této indispozice příliš vhodným pomocníkem. Nemáte-li k dispozici vhodné léky nebo se pouze chcete spolehnout na sílu přírody, můžete sáhnout po mnohem účinnějších tipech z kategorie dobrých rad našich babiček.

Z bylinek vám může prospět například heřmánek, ze kterého si uvaříte čaj. Pomoci může i odvar z listů maliníku. Pojídat můžete také rybíz (případně pít rybízový džus) i nastrouhané jablko.

Máte-li po ruce zázvor, jednoznačně ho využijte. Je totiž znám svými protizánětlivými účinky. Schopnost stavět mají i sušené švestky. Ti otrlejší mohou vyzkoušet ještě jiný recept, který doporučuje pepř. Postačí rozkousat několik kuliček.

Musím k lékaři?

S běžným nekomplikovaným průjmem k lékaři nemusíte. Do ordinace je vhodnější se dostavit, pokud průjem ani po třech dnech neustává, pacient trpí také horečkou, případně je v průjmu přítomna krev nebo hnis.

Průjem trvající cca týden už označujeme jako chronický. Návštěva lékaře je při něm zapotřebí. Trápí-li vás průjem déle, je nutné najít jeho příčinu. Dlouhodobý průjem proto podle lékařů není vhodné podcenit, může ukazovat na závažnější onemocnění. Pacient by tedy měl absolvovat adekvátní vyšetření.

Běžný průjem může být rizikový hlavně pro malé děti a seniory. Hrozí jim náhlé a prudké zhoršení zdravotního stavu, lékařské ošetření by proto odkládat neměli.

Článek aktualizován 31. 8. 2022