1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Okamžitá pomoc proti zácpě

Okamžitá pomoc proti zácpě

Zácpa. Nepříjemný zdravotní problém, o kterém se příliš nemluví a přitom dokáže výrazně snížit kvalitu našeho života. Nedostatečné a nepravidelné vyprazdňování totiž často doprovázejí nepříjemné bolesti břicha a nafouknutí spojené s nemožností si jakkoliv ulevit. Často vzniká v důsledku nezdravého životního stylu, může však být spojená i s nejrůznějšími nemocemi. V následujícím článku vám poradíme, jak se jí zbavit.

Stručné shrnutí:

Co je to zácpa a jaké jsou její příčiny
– jako zácpa je označován stav, kdy k vyprázdnění střev dochází méně než třikrát týdně, obvykle je doprovázena diskomfortem nebo bolestí, mezi příčiny patří nezdravý životní styl, nedostatečný pitný režim, nedostatek pohybu, stres, deprese, onemocnění střev.

Jak zácpě předejít – vypít alespoň dva litry vody denně, vhodnou životosprávou s dostatkem ovoce, zeleniny a luštěnin, pravidelným pohybem, vhodnými návyky.

Okamžitá pomoc při zácpě – masáže, odvar z pampelišky nebo jitrocele, pojídáním švestek, jogurtů, rychlými projímadly (ty však nejsou vhodné při léčbě chronické zácpy).

Kde vybírat nejlepší léky proti zácpě–  seřaďte léky proti zácpě dle recenzí na Heureka.cz.

Tip: Nejlepší léky proti zácpě dle recenzí na portálu Heureka.cz

PořadíNázevCena
1.Lactulose AL Sirup por.sir. 1 x 500 ml149 Kč
2.Fenolax por.tbl.ent. 30 x 5 mg 64 Kč
3.Herbex lékárna Rostlin.projímadlo SENNA 20 x 2 g 57 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší léky proti zácpě dle recenzí na portálu Heureka.cz

Další nejlepší léky proti zácpě

Co je to zácpa a jaké jsou její příčiny?

Pravdou zůstává, že o definici zácpy se stále ještě vedou polemiky odborné veřejnosti. Každý organismus je totiž jiný, a tak i frekvence vyprazdňování se může lišit. V současné době je za zácpu považována situace, kdy k defekaci dochází méně než třikrát týdně. Tento stav je již navíc obvykle doprovázen nafouknutím, bolestmi břicha a dalšími nepříjemnostmi. Oproti běžným představám tedy není nezbytně nutné každodenní vyprázdnění.

Nedostatečný odchod stolice bývá způsoben řadou vnějších i vnitřních vlivů. Mezi nejméně závažné patří nedostatek vlákniny, pohybu nebo malý přísun vody. Svou roli sehrává i stres, zácpou často trpí lidé na dovolených. V tomto případě bývá mnohdy spojena s nervozitou či s nedostatečnými hygienickými standardy toalet, které způsobí obrannou reakci organismu. V neposlední řadě mohou být na vině i léky na vysoký tlak nebo antidepresiva.

V případě dlouhodobé zácpy je však na místě i podezření na závažná či méně závažná onemocnění. Způsobit ji může narušená činnost jater nebo štítné žlázy, cukrovka, deprese či vysoký tlak. Střídání zácpy a průjmu je zase považováno za typický příznak rakoviny tlustého střeva. Zácpa spojená se silnými bolestmi a zástavou plynů zase může doprovázet nejrůznější náhlé příhody břišní včetně zánětu slepého střeva.

Způsob řešení zácpyVýhodyNevýhody
Změna životního styluJednoduché řešení, optimální prevence, vysoká účinnostÚčinné pouze při zácpě, která není způsobena špatnou funkcí střev nebo nemocí
Přírodní léčbaZdravotně nezávadné, obvykle mnoho dalších pozitivních účinků, nižší cenaMenší účinnost, nutnost dlouhodobějšího užívání
ProjímadlaOkamžitý efekt, snadné používání, dostupnostNevhodné pro dlouhodobé užívání, neřeší problémy způsobené nezdravým životním stylem

A jak léčit pásový opar doma se dočtete v našem článku.

Jak zácpě předejít?

V případě, že je váš stav způsoben nevhodným životním stylem, stačí několik jednoduchých režimových opatření. Do svého jídelníčku dodejte zdroje vlákniny, jako jsou syrová zelenina a ovoce či luštěniny. Dodržujte pravidelný pitný režim a každý den tělu dodejte alespoň 2 litry vody. Nesnažte se stolici zadržovat kvůli studu nebo nedostatku času, tělo si bohužel může na podobné chování velmi rychle zvyknout. Velkou pomoc představuje i pravidelný pohyb.

Někteří lidé, zejména mladé ženy, jsou k zácpě náchylnější. Nejedná se o důsledek nemoci ani špatného životního stylu, zkrátka dojde k pozastavení správného pohybu střev. V tomto případě je bohužel léčba velmi obtížná a mnohdy nereaguje na žádné volně prodejné prostředky, protože je ve své podstatě vyvolána pouze rozhodnutím nervové soustavy. Často nezbývá než vyhledat lékaře.  

Okamžitá pomoc při zácpě

Pokud již přeci jen se zácpou bojujete, nezbývá než sáhnout po přírodních prostředcích nebo projímadlech. Ještě předtím se ale vyplatí vyzkoušet několik jednoduchých triků. Za vhodnou první pomoc je považován rituál se sklenicí vody. Každé ráno po probuzení vypijte sklenici vody a pár minut se procházejte po bytě. Mělo by dojít k probuzení aktivity střev a následnému vyprázdnění. Někdy postačí krátká masáž břicha po směru hodinových ručiček.

Mezi přírodní řešení zácpy patří čaj z pampeliškových kořenů, který používaly již naše babičky. Vhodné bývají i sušené či kompotované švestky, jež lze bezpečně konzumovat každý den. Ve větším množství ovšem mohou způsobit opačný problém – průjem. Jitrocel blešníkový také patří mezi významné přírodní zdroje vlákniny. Stačí jej zapít větším množstvím tekutin. Dobrou práci odvede i lžíce kokosového nebo olivového oleje po ránu.

Mléčné výrobky, zejména kvalitní jogurty, také obsahují velké množství vlákniny a kultur, které pomohou uvést vaše trávení do chodu. Vhodným pomocníkem je i koncentrát či gel z aloe vera. V neposlední řadě vám mohou pomoci i klasická projímadla, která zakoupíte v lékárně. Používejte je vždy podle instrukcí na příbalovém letáku a nikdy jejich prostřednictvím neřešte chronickou zácpu. Na tu si musí posvítit lékař. 

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Článek aktualizován 31. 8. 2022