1. Domů
  2. Rotopedy
  3. Rotoped, nebo spinningový cyklotrenažér?

Rotoped, nebo spinningový cyklotrenažér?

Popularita rotopedů neustále stoupá. Vždyť kdo by nechtěl mít možnost vyrazit na projížďku na kole a přitom nevytáhnout paty z domu? Obzvláště v zimních měsících se jedná o jedinou možnost, jak se udržet v kondici. Nabídku klasických rotopedů navíc v posledních letech doplňují i výrazně dokonalejší trenažéry. Na následujících řádcích vás seznámíme s těmi nejvýznamnějšími rozdíly mezi oběma druhy strojů. 

Shrnutí článku:

Spinning – označení pro sportovní aktivitu na stacionárních kolech (rotopedech nebo spinningových cyklotrenažérech), případně skupinové lekce v posilovně.

Rotopedy – vývojově starší druh konstrukce, nižší cena, vhodné pro méně náročné sportovce či jako prostředek pro zahřátí svalstva před výkonem, určeny pro nižší postavy. Ty nejlepší hledejte dle recenzí uživatelů

Cyklotrenažéry – dražší, odolnější a dokonalejší konstrukce, daleko bližší imitace pohybu na kole, možnost přesného nastavení a řízení zátěže, vhodné pro náročné sportovce včetně profesionálů. Ty nejlepší cyklotrenažéry hledejte zde nebo dle Heureka recenzí

Popularita rotopedů a spinning cyklotrenažérů neustále stoupá, v následujícím článku vás s nimi podrobně seznámíme a uvedeme základní rozdíly.

Spinning, rotoped a cyklotrenažér

Jestliže se do obchodu se sportovními potřebami vydáváte poprvé, možná se v záplavě různých termínů ztratíte. Jako spinning obyčejně rozumíme samotné cvičení na stacionárních kolech, mezi které řadíme jak rotopedy, tak i cyklotrenažéry. Stejně bývají označovány i skupinové lekce na těchto strojích, které jsou nedílnou součástí služeb většiny kvalitních posiloven. 

Rotoped a spinningový cyklotrenažér představují konkrétní druhy stacionárních kol. Ačkoliv základ jejich konstrukce bývá stejný, svými vlastnostmi se od sebe poměrně výrazně liší. I proto jejich popisu věnujeme samostatnou kapitolu. 

Rotopedy 

Rotopedy jsou vývojově nejstarší variantou stacionárních kol. Uplatnění naleznou zejména u méně náročných jezdců, kteří se chtějí udržet v kondici, urychlit hubnutí nebo posílit svaly dolních končetin. Jejich velkou výhodou je zejména cenová dostupnost, kdy nejlevnější modely pořídíte za částku začínající zhruba na hranici 3 000 Kč. Rotopedy jsou díky svým drobnějším rozměrům a nižší hmotnosti vhodné i do menších domácností.

Využití rotopedů je poměrně výrazně limitováno výškou postavy. Mohutnější jezdci budou mít problém udržet správné držení těla a vhodný nášlap. Zátěž bývá u základních kousků nastavována ručně, pokročilejší rotopedy lze řídit elektronicky. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem se nejedná o řešení pro každodenní trénink profesionálních sportovců. Může jim však poloužit pro zahřátí svalstva před výkonem.  

Nejlepší rotopedy dle redakce Arecenze.cz:

PořadíNázevOceněníCena
1HouseFit TIRO 70Vítěz srovnání11 000Kč
2HMS M 0410-iVítěz cena-výkon8 000Kč
3Acra BC51Pro nenáročné6 300Kč
Nejlepší rotopedy dle srovnání

Další nejlepší rotopedy

Cyklotrenažéry

Náročnějším sportovcům jsou určeny moderní spinningové cyklotrenažéry. Jedná se o dokonalejší systém, který svými vlastnostmi a konstrukcí velmi připomíná klasické jízdní kolo. Navrch přidává bohaté možnosti nastavení zátěže, výbornou stabilitu a mnohem vyšší hmotnost. Celkové provedení je navrženo pro všechny typy postav, takže si na své přijdou i vysocí a hřmotní jedinci.

Nejlepší cyklotrenažéry dle redakce Arecenze.cz:

PořadíNázevOceněníCena
1Tacx NEO BikeVítěz srovnání66 800Kč
2Elite Direto XR TVíttěz cena-výkon23 400Kč
3Elite Novo ForcePro nenáročné4 500Kč
Nejlepší cyklotrenažéry dle srovnání

Další nejlepší cyklotrenažéry

Cyklotrenažéry umožňují dosahovat podobných výkonů jako klasická kola, jsou proto určené pro pravidelný trénink náročnějších amatérských i profesionálních sportovců. Samozřejmě, že si na své přijdou i začátečníci a méně nároční jezdci, měli by však dobře zvážit, zda jsou ochotni zaplatit částku přesahující 8 000 Kč. S největší pravděpodobností totiž plně nevyužijí všechny možnosti trenažéru. 

Typ trenažéruKomu je určenVýhodyNevýhody
RotopedMéně náročným jezdcůmNízká cena, drobnější rozměry, menší hmotnostNižší intenzita cvičení, omezené možnosti nastavení zátěže, nevhodný pro vyšší sportovce 
CyklotrenažérNáročným sportovcůmIntenzita cvičení podobná jízdě na kole, vhodný pro jezdce všech postav, široké možnosti nastavení zátěže, stabilní konstrukce, delší životnostVyšší cena, nevhodné pro začátečníky a nenáročné jezdce
Článek aktualizován 28. 5. 2022