1. Domů
  2. Jídlo
  3. Druhy tatranského čaje

Druhy tatranského čaje

Experimentujete rádi s nejrůznějšími druhy likérů a alkoholických nápojů? V tom případě jste již jistě na tatranský čaj narazili. V současné době se vzhledem ke snaze o mezinárodní prosazení značky prodává pod označením Tatratea, receptura však zůstává stále stejná. V následujícím článku vás seznámíme s jednotlivými druhy tatranského čaje, jejich složením a specifickými vlastnostmi.

Stručné shrnutí:

Původ tatranského čaje
–  původní receptura z oblasti Tater je více než tisíc let stará, v roce 2003 ji Ján Semaňák uvedl do výroby pod názvem tatranský čaj, v současné době se prodává hned několik různých verzí nápoje ve třech řadách.

Druhy tatranského čaje – původní rozdělení čítá šest základních druhů podle obsahu alkoholu, nově byly uvedeny na trh také ovocné a bylinkové řady, více níže v tabulce.

Původ tatranského čaje

Tatranský čaj zůstával dlouhá tisíciletí regionální tradicí obyvatel slovenských velehor, kteří jej připravovali ze směsi horských bylinek, horké vody, lihu a medu. Teprve Ján Semaňák přišel v 90. letech s myšlenkou uvést jej na širší trh a založil firmu Karloff. V roce 2003 bylo vyrobeno 7 000 zkušebních lahví a po obrovském úspěchu započala o rok později sériová výroba. Na rozdíl od tradičních nápojů obsahuje Tatratea skutečný čaj. 

V současné době se značka rozšířila a produkty Tatratea naleznete nejen v celé Evropě, ale i v Severní Americe. I z tohoto důvodu byl název výrobku převeden do anglického jazyka. Ke klasickým čajovým variantám se v souladu s novým trendem přidávají i nejrůznější ovocné druhy a nejnověji i bylinné verze. 

Druhy tatranského čaje

Likérníci dnes rozlišují hned několik kategorizací tatarnského čaje. Asi nejčastěji využívají rozdělení do pěti druhů podle obsahu alkoholu:

Druh tatranského čajePodíl alkoholu
(v %)
Charakteristika
Tatratea 22 % Kokos22 bílý čaj a kokosový extrakt, nízký podíl alkoholové složky, bílá láhev, světle zlatý nápoj
Tatratea 32 % Citrus32 extrakt citronu a limetky, světle zelená láhev, jantarový nápoj 
Tatratea 42 % Broskev42 bílý a černý čaj a extrakt broskví, nejsladší chuť, láhev broskvové barvy, zlatožlutý nápoj
Tatratea 52 % Original52 původní verze nápoje z černého čaje a směsi vysokohorských bylin, láhev černá, nápoj jantarovo-mahagonový
Tatratea 62 % Lesní ovoce62 černý čaj s extrakty z lesních plodů, láhev fialová, nápoj červeně mahagonový
Tatratea 72 % Zbojnický72stejná receptura jako Original, méně cukru, vyšší podíl alkoholu, kovově stříbrná láhev

Výše uvedené rozdělení se týká první série výrobků, která dodnes na trhu jednoznačně dominuje. Ve většině obchodů se setkáte pouze s těmito lahvemi. Společnost však v návaznosti na měnící se trendy připravila také ovocnou sérii, ve které nechybí nápoje ochucené jablky, hruškami, višněmi, ibiškem, lučními květy nebo šípky a rakytníkem.

V doposud poslední, třetí, sérii se výrobce zaměřil opět na bylinky. Tentokrát receptury obohatil o více než 30 různých druhů bylin, které přispívají k nezaměnitelné chuti Tatratea. Bylinné likéry jsou navíc vyrobeny bez jakékoliv příměsi cukru. 

Kde koupit kurkumu jsme sepsali v samostatném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022