1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Kalibrace monitoru dechu

Kalibrace monitoru dechu

Syndrom náhlého úmrtí novorozence je bezesporu největším strašákem novopečených rodičů. Děti do jednoho roku věku bohužel občas přestanou dýchat ve spánku, což mívá katastrofální následky. I proto přinášejí monitory dechu rodičům opravdovou úlevu, protože mohou v klidu spát, aniž by museli miminko neustále chodit kontrolovat. V následujícím článku se podíváme, jakým způsobem probíhá kalibrace přístroje, aby byl efektivní.

Stručné shrnutí:

Kdy kalibrovat monitor dechu
– každé dva roky, během kterých se sníží přesnost senzoru, při nákupu z druhé ruky, při využití přístroje po delší pauze.

Kde kalibrovat monitor dechu – pouze v certifikovaném servisu.

Proč kalibrovat monitor dechu – aby byla zajištěna jeho vysoká účinnost a přesnost senzoru, pro omezení výskytu falešných alarmů.

Monitor dechu, nebo chůvička – monitor dechu sleduje výhradně dech novorozence, chůvička nabízí komplexní přehled o dění v dětském pokoji.

Kde vybírat nejlepší monitory dechu – Vybírejte dle srovnání, nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz.

Nejlepší monitory dechu podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnocení
1.Hisense Babysense 2 Pro3 500 Kč94,8 %
2.Jablotron Nanny BM 022 500 Kč86,4 %
3.Baby Control Digital monitor dechu BC 230i5 500 Kč91,5 %
4.Hisense Babysense 73 400 Kč90,6 %
5.Snuza monitor dechu Hero MD3 000 kč80,3 %
Tabulka zobrazuje nejlepší monitory dechu dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší monitory dechu

Kdy kalibrovat monitor dechu?

Jestliže jste pořídili nový model, nemusíte se o žádnou kalibraci starat. Monitor dechu je správně nastaven již od výrobce, stačí jej tedy pouze nainstalovat a pečlivě sledovat svou ratolest. Někteří výrobci kalibraci vůbec neumožňují a doporučují po dvou letech zcela vyměnit snímač. Jedná se zejména o starší a levnější modely, na kterých firmy touto cestou vydělávají.

Kalibraci byste měli zvážit tehdy, pokud jste monitor dechu zakoupili na bazaru. Nikdy si totiž nemůžete být jisti jeho skutečným stářím a stavem. Jestliže starší model začínáte používat po delší době, například díky narození dalšího dítěte, také si jej nechte pro jistotu prověřit. U takto důležitých pomůcek platí, že je lepší přijít několikrát zbytečně než něco zanedbat. 

Kde kalibrovat monitor dechu?

Zvažujete, že zkusíte snímač zkalibrovat sami? V tom případě vás zklameme, jelikož to není možné. Vždy navštivte certifikovaný servis výrobce, kde potřebný úkon provedou. Kromě 100% jistoty si tím zajistíte i čisté svědomí, že jste nic nezanedbali. Vyhněte se neznačkovým službám, které lákají na nízkou cenu. Ve většině případů nemají dostatek schopností ani zkušeností, aby zajistily bezproblémový provoz monitoru. 

Proč kalibrovat monitor dechu?

Snímače monitorů dechu jsou stavěny tak, aby fungovaly i po několika letech od pořízení. Bohužel se ovšem s přibývajícím časem snižuje jejich přesnost i citlivost. Ve větší míře se tak budete setkávat s falešnými alarmy, kdy vás zařízení upozorní na problémy s dechem, ale miminko přitom bude zcela v pořádku. Mnohem horší ovšem může být i opačný problém, kdy přístroj vyhodnotí zástavu dechu jako normální stav.

V případě kalibrace staršího kousku pořízeného na bazaru se vyhnete riziku, že nebude fungovat, jak by měl. Nikdy totiž nevíte, jak se k němu předcházející majitelé chovali. Obyčejný pád na zem totiž velmi negativně ovlivňuje životnost a funkčnost přístroje. 

Monitor dechu, nebo chůvička?

Někteří rodiče při návštěvě obchodu řeší, zda dát přednost monitoru dechu, nebo chůvičce. Obecně platí, že monitor dechu sleduje výhradně dýchání bez jakéhokoliv dalšího záznamu. Prostřednictvím chůvy můžete kromě toho sledovat také obraz a poslechnout si, co se v dětském pokojíčku vlastně děje. Hlavní rozdíl spočívá v cenovce jednotlivých přístrojů.

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Typ přístrojeVýhodyNevýhody
Monitor dechuNízká cena, účinná prevence syndromu náhlého úmrtí novorozence, hlasitá a rychlá signalizacePouze sledování dechu, riziko falešného alarmu
Dětská chůvičkaKomplexní přehled o dění v dětském pokoji, hlasitá signalizaceVyšší cena, méně účinné sledování dechu 

Dětské chůvičky vybírejte dle srovnávacího testu dětských chůviček na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz.

Článek aktualizován 31. 8. 2022