1. Domů
  2. Kočárky
  3. Kdo kupuje kočárek? Tradice vs praxe

Kdo kupuje kočárek? Tradice vs praxe

Obsah článku

Nákup kočárku je jednou z milých povinností, která čeká nastávající rodiče. K těhotenství se ovšem váže mnoho pověr a mýtů, které mají kořeny v dávných dobách, kdy bylo riziko pro dítě i matku mnohem větší. Existuje podobná tradice i v oblasti nákupu kočárku, nebo předkové na tuto záležitost nemysleli? Odpověď na otázku se dozvíte na následujících řádcích.

Shrnutí článku:

Kdo kupuje kočárek – pro pořízení kočárku neplatí žádné obecné tradice, v některých rodinách jej kupuje otec nebo rodiče ženicha, jinde se společně domluví a nakupují celou výbavu, v poslední době přibývá rodin, kde kočárek pořizují samotní nastávající rodiče.

Pro pořízení kočárku neplatí žádné obecné tradice, vždy záleží na konkrétní rodině.

Kdo kupuje kočárek?

Vzhledem k tomu, že nákup kočárku v obchodě je záležitostí posledních dvou století, neváže se k němu žádná léty prověřená pověra. Někdy se mohou objevit určité rodové zvyky, které se přenášejí v rámci rodu, ale obecné tradice tuto záležitost vůbec neřeší. Asi nejčastěji se lze setkat se zvykem, podle kterého kočárek kupuje otec, případně oba rodiče ženicha – tatínka dítěte.

V praxi se také jednotlivé členové rodiny společně dohodnou, co nastávajícím rodičům pořídí. Kočárek totiž není jedinou součástí výbavy miminka a každý dar mladému páru pomůže. Nicméně v žádném případě nelze k této iniciativě ze strany prarodičů nebo dalších příbuzných přistupovat jako k povinnosti. Jedná se spíše o projev jejich dobré vůle a pochopení vůči situaci mladých rodičů. 

V posledních letech se potom stále více prosazuje názor, že by si měli kočárek i další výbavu pořídit sami budoucí rodiče. Mohou i tak zvolit styl, barvu a všechny další aspekty přesně podle svých představ. Mnozí mladí lidé navíc nechtějí být svým rodinným příslušníkům zavázáni, a tak se snaží o vše postarat svépomocí. I v tomto případě samozřejmě závisí na fungování konkrétní rodiny a jejích pravidel.  

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022