1. Domů
  2. Zahrada
  3. Druhy seker

Druhy seker

Sekera je jedním z pracovních nástrojů, které lidstvo provázejí takřka od nepaměti. V průběhu staletí se zdokonalovaly pouze výrobní materiály, charakteristický tvar zůstává stále stejný. S ohledem na určení je možné rozlišit několik základních druhů seker. Důkladně vás s nimi seznámíme na následujících řádcích. 

Stručné shrnutí:

Univerzální sekery
– nejširší skupina s bohatými možnostmi využití, délka topůrka do 70 cm, hmotnost do 2 kilogramů.

Tesařské sekery – protažené ostří a vykrojené topůrko pro snadnější úchop, určeny pro profesionální tesaře, kteří vykonávají jemnější práce.

Štípací sekery – určeny ke štípání dřeva a třísek, velké množství různých modelů od drobných až po obouruční. 

Kempingové sekery – nejmenší sekery pro přípravu dřeva na podpal, délka topůrka do 40 cm, hmotnost do 1 kilogramu.

Kalač – největší obouruční sekery pro zpracování mohutných kusů dřeva.

Druhy seker

Sekera je skutečně univerzální nástroj, která nachází využití ve stavebnictví, dřevařství, ale také při péči o zahradu nebo během kempování. Není proto divu, že se v průběhu let vyvinulo hned několik druhů tohoto nástroje. V obchodech tedy můžete nalézt následující typy seker:

  • Univerzální,
  • Tesařské,
  • Štípací,
  • Kempingové,
  • Kalače,

Vzhledem k tomu, že se od sebe v mnoha směrech liší, věnujeme popisu každého z nich samostatnou kapitolu.

Typ sekeryUrčeníMaximální délka topůrka (v cm)Maximální hmotnost(v kg)
UniverzálníPříprava dřeva na podpal, osekání větví, kácení drobných stromků70 2
TesařskéJemné tesařské práce501
ŠtípacíŠtípání dřevěných polen, třísek903
KempingováPříprava dříví na táborák401
KalačZpracování nejmohutnějších kusů dřeva905

Univerzální sekera

Jak již jejich označení napovídá, jedná se o sekery, které by neměly chybět ve výbavě žádného majitele rodinného domku ani profesionálního řemeslníka. Právě tento typ je nejblíže klasickému pojetí sekery, jak jej známe již od pravěku. Jedná se o nástroj, se kterým snadno nasekáte dřevo pro rozdělání ohně nebo porazíte menší stromky. Rozměr topůrka se pohybuje mezi 45 a 70 cm, hmotnost obvykle nepřesahuje 2 kilogramy.

Buďte však připraveni na skutečnost, že právě univerzálnost sekery je i její největší slabinou. Drobné větvičky s ní nezpracujete tak snadno jako s kempingovou variantou a v případě velkých kusů dřeva zase nestačí na sekeru štípací.

Tesařská sekera

Jestliže se prací se dřevem živíte na profesionální úrovni, nesmí tesařská sekera rozhodně chybět ve vaší výbavě. Poznáte jí jednoduše podle ostří prodlouženému do tzv. brady a vykrojenému topůrku, díky kterému můžete sekeru uchopit hned nad ostřím. Hodí se zejména pro jemnější tesařská práce. Délka topůrka dosahuje 50 cm, hmotnost sekery bývá do 1 kilogramu. Do kácení stromů nebo osekávání větví se s ní však skutečně nepouštějte.

Štípací sekera

I u štípací sekery její označení jasně naznačuje, k čemu bude sloužit – ano, ke štípání dřeva. Vyznačuje se větší a masivnější klínovitou hlavou, která je tvarována tak, aby snadno procházela dřevěnými špalky. Na trhu naleznete jak menší modely s velikostí topůrka do 45 cm a hmotností 1,5 kilogramů, tak i masivnější obouruční kousky. Vybírejte vždy s ohledem na druh a rozměry zpracovávaných kusů dřeva.

Kempingová sekera

Vydáváte se kempovat? V tom případě budete potřebovat vždy nachystat nějaké to dříví na večerní oheň. S tím vám nejlépe pomůže kempingová sekera, která je navržena s ohledem na snadnou přenosnost a nízkou hmotnost. Topůrko mívá délku do 40 centimetrů a hmotnost nepřesahuje hranici 1 kilogramu. Štípání drobných polínek nebo osekávání větví snad nikdy nebylo pohodlnější.

Kalač

Poslední skupinu seker představují kalače – jedná se o jednoznačně ty největší modely v nabídce. Standardně bývají obouruční, délka topůrka může činit i 70 cm a hmotnost nad 3 kilogramy také není žádnou výjimkou. Ostří je zploštělé tak, abyste do něj mohli v případě potřeby ještě udeřit kladivem a zpracovat i masivní kusy dřeva. Kalače se hodí zejména majitelům lesů a polností, stejně jako profesionálním dřevařům.

Článek aktualizován 8. 2. 2022