1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Nike nejdražší boty – které to jsou?

Nike nejdražší boty – které to jsou?

Společnost Nike patří k nejoblíbenějším výrobcům tenisek na světě. Není divu, její kousky v sobě snoubí vysokou kvalitu materiálu, poctivé šití, pohodlnost a prověřený design. Zkrátka ideál. Málokdo ovšem ví, že značka stojí i za řadou limitovaných edic, které doslova vstoupily do historie a dodnes dovedou vyrazit dech svou cenou. Důvodem je skutečnost, že jsou vyráběny jen v omezeném počtu párů a na jejich tvorbě spolupracují se značkou významné osobnosti. Ty nejdražší kousky se v aukcích prodávají i za statisíce dolarů…

Stručné shrnutí:

Nike a drahá obuv – značka Nike nabízí dva oddělené sortimenty, masově vyráběné tenisky nabízející obstojnou kvalitu za rozumnou cenu a sběratelské kousky navrhované společně s významnými osobnostmi sportovního, kulturního života, které jsou k dispozici jen v omezeném množství a pouze při splnění specifických podmínek, jejich cenovka často šplhá v aukcích do výšin.

Nejdražší boty Nike – společně s partnerskou značkou Air Jordan vytvořila Nike 9 z 10 nejdražších tenisek v historii, prvenství drží Nike Moon Shoes navržené zakladatelem značky Billem Bowermanem pro kvalifikaci na Olympijské hry v roce 1972, dochoval se jediný kus z 12 a v roce 2019 jej vydražil sběratel Miles Nadal za 437 500 dolarů.

Jaká je správná velikost bot podle délky chodidla jsme detailně sepsali v našem článku.

Jaké jsou nejdražší boty Nike se dočtete níže v článku.

Nike a drahá obuv

Mnoho lidí si značku Nike spojuje s pohodlnými teniskami za dobrou cenu. Zkrátka výroba pro masy, která si nehraje na žádný velký luxus. Opak je ovšem pravdou a značka za svou dlouhou historii zaznamenala několik fenomenálních úspěchů se svými kolekcemi. Díky spolupráci s předními světovými návrháři a celebritami ze světa umění, módy a sportu se některé kousky staly vyhledávanými artikly na předních aukcích. 

Produkce Nike se dělí do dvou poměrně rozsáhlých větví. První z nich představuje klasická sériová výroba obuvi. Zde je kladen důraz na vysokou kvalitu za rozumnou cenovku a za nejluxusnější pár bot nezaplatíte více než 3 500 korun. Druhá část produkce potom spočívá v prodeji speciálních limitovaných edicí, které vznikají jako společné dílo obuvnické firmy a některé z osobností nejen uměleckého nebo sportovního světa, ale i se zástupci subkultur.

Cenovka těchto unikátních kousků potom dosahuje i více než 500 000 Kč. Často je lze zakoupit pouze v průběhu několika minut ve stanoveném termínu. Některé jsou zase určeny pouze majitelům speciálních poukázek nebo voucherů pro významné zákazníky. Prakticky všechny potom můžete pořídit na aukcích cenných předmětů, jenže zde je již jejich cenovka ještě o několik nul bohatší.

Nejdražší boty Nike

Nike je dlouhodobě zdaleka nejúspěšnější obuvnická firma, pokud jde o počet modelů, které se prodaly v aukci za pořádnou částku. Jestliže do výčtu započítáme i značku Air Jordan, která je výsledkem kooperace Nike a fenomenálního basketbalisty Michaela Jordana, obsadí celkem 9 míst z 10. Opravu úctyhodný počin na to, že existuje poměrně silná konkurence v podobě Adidasu, Pumy a dalších známých a oblíbených koncernů.

Historicky nejdražším kouskem přímo značky Nike se staly legendární tenisky Moon Shoe, které navrhl spoluzakladatel značky a sportovní trenér Bill Bowerman pro kvalifikaci na Olympijské hry v roce 1972. Celkem vzniklo pouze 12 párů těchto unikátních tenisek, které Bowerman ručně ušil a na výrobu podrážky poprvé použil tzv. vaflovací techniku. Do dnešní doby se zachoval jediný pár, který nemohl uniknout pozornosti miliardářů.

A tak se stalo, že si Moon Shoe vyhlédl v roce 2019 v dražbě legendární síně Sotheby’s sběratel Miles Nadal, který za ně zaplatil 437 500 dolarů. Učinil tak z páru nejdražší boty Nike v historii. V následující tabulce nabízíme přehled 10 nejdražších tenisek světa, kde jednoznačně dominuje dvojice Nike a Air Jordan. Dražší jsou jen lodičky Marilyn Monroe a modely vykládané zlatem, diamanty a dalšími drahými kovy:

Model Cena (v USD)
Solid Gold OVO x Air Jordan2 000 000 
Nike Moon Shoe437 500
Converse Fastbreak190 373
Air Jordan 12104 000
Air Jordan 12 OVO (Drake Edition)100 000 
Air Jordan Silver Shoes60 000 
Nike So Cal Air Force 1 Supreme Max50 000
Nike Air Mag Back to Future 2016 43 190
Air Jordan 4 Eminem32 000
Macklemore x Air Jordan 6 Cactus25 000
Článek aktualizován 2. 10. 2022