1. Domů
  2. Různé návody
  3. Jak funguje čtečka knih

Jak funguje čtečka knih

Není žádným tajemstvím, že obliba čteček elektronických knih v posledním desetiletí prudce vzrostla. Odhaduje se, že letos si elektronickou čtečku pořídí více než milion lidí. Jak tedy fungují? Tento článek pojednává o tom, co se děje uvnitř elektronické čtečky a proč tolik lidí rádo čte knihy v elektronické podobě. Sdílí také některé běžné mylné představy o těchto zařízeních.

Stručné shrnutí

Elektronické čtečky
mají elektronický inkoust. Bílé částice jsou pozitivní a černé částice jsou negativní. Kladné a záporné elektrody obklopují pigmentové balíčky, které se neustále přepólovávají a vytvářejí obraz, který na displeji vypadá jako ve všech odstínech šedé.

Výběr čtečky knih – vybírejte dle srovnávacího testu na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz.

Nejlepší čtečky knih podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnocení
1.PocketBook 632 Touch HD 33 700 Kč92,3 %
2.Amazon Kindle Paperwhite 43 200 Kč84,6 %
3.Onyx Boox Nova Air9 000 Kč94,0 %
4.Pocketbook 740 InkPad 3 Pro6 000 Kč84,8 %
Tabulka zobrazuje nejlepší čtečky knih dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší čtečky knih

Jak přesně elektronická čtečka knih funguje?

Elektronický displej je založen na fyzikálním jevu zvaném elektroforéza. Ten spočívá v pohybu částic s elektrickým nábojem v kapalném prostředí mezi dvěma vodivými deskami. V černobílých displejích jsou bílé částice nabité kladně, zatímco černé částice jsou nabité záporně. Kladné a záporné elektrody obklopují každý balíček pigmentu, přičemž elektrody se neustále přepólovávají, aby se pohybovaly podle naprogramování. Měnící se náboj posouvá balíčky pigmentů k sobě a vytváří tak na displeji obraz, který se zobrazuje ve všech odstínech šedé (nebo jejich nedostatku).

Proč používat čtečku elektronických knih místo tabletu nebo telefonu?

V porovnání s tablety nebo chytrými telefony jsou e-knihy obvykle levnější – někdy i výrazně! A mnohé z nich nabízejí výprodeje po celý rok.

Čtečky elektronických knih jsou obecně levnější než tablety nebo telefony. Pro většinu lidí představují mnohem jednodušší a pohodlnější čtení bez vysokých nákladů na tablet. Elektronické čtečky mohou na cestách uchovávat desítky (nebo dokonce stovky) knih najednou na jednom místě, zatímco v telefonu je místo pouze pro aplikace a další osobní informace. Výdrž baterie je u elektronických čteček také delší – některé, jako například Paperwhite, mají výdrž až osm týdnů na základě průměrného 30minutového čtení denně při vypnutém bezdrátovém připojení.

Výhody elektronických čteček

Mezi hlavní výhody elektronických čteček patří, že nabízejí čtenářům zcela nový způsob čtení. Máte okamžitý přístup k celé knihovně a je to lehčí než nosit těžké knihy v tašce nebo s sebou ve vlaku. Mezi dlouhodobé výhody patří úspora peněz (už nemusíte kupovat fyzické výtisky), šetrnost k životnímu prostředí (spotřebuje se méně papíru) a dokonce i lepší pocit ze sebe sama, když používáte zařízení místo toho, abyste hodiny drželi starou knihu u obličeje!

Nevýhody elektronických čteček

Čtečky elektronických knih mají i několik nevýhod. Hlavní nevýhodou je jejich vysoká cena, která se pohybuje od 2000 korun jen za samotné zařízení. Potřebujete také přístup k internetu, abyste si mohli knihy stáhnout, nebo je zakoupit prostřednictvím obchodu s elektronickými knihami, pokud chcete mít najednou fyzickou i digitální verzi, což může být také nákladné (i když tato nedávná technologie usnadnila čtení jako nikdy předtím). Další nevýhodou by mohla být výdrž baterie – ta se obvykle pohybuje v průměru kolem jednoho měsíce, než je třeba ji dobít, ale některé modely mají mnohem kratší výdrž, což znesnadňuje cestování bez napájení.

Jaká bude budoucnost elektronických knih?

Budoucnost elektronických knih je těžké předvídat. V roce 2015 Asociace amerických nakladatelů uvedla, že prodej elektronických knih se zastavil a meziročně neroste takovým tempem jako v roce 2012. Někteří lidé předpovídají, že by to mohlo svědčit o nadcházejícím poklesu popularity elektronických knih, protože čtenáři se možná budou vracet k fyzickým knihám kvůli nižším cenám a pohodlí (mít při cestování po ruce papírové knihy). Jiní se však domnívají, že jsme svědky pouze dočasného útlumu v trendu digitálního čtení, než dojde k dalšímu významnému pokroku, který znovu oživí zájem spotřebitelů – například technologie dotykových obrazovek nebo kompatibilita s více zařízeními.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že důležitou roli ve vývoji elektronických knih budou hrát náhlavní soupravy pro virtuální realitu. Čtení knih ve virtuální realitě může poskytnout pohlcující zážitek, který uživatele přiměje k většímu zapojení do obsahu.

Nedávným příkladem je kniha Julese Verna „Cesta do středu Země“, která byla před několika měsíci vydána pro uživatele Apple a majitele náhlavní VR soupravy Google Cardboard za 12,99 USD (19,99 USD na ostatních platformách). Toto vydání nabízí jen malý náhled na to, co nás možná čeká v budoucnosti čtenářské zábavy.“

Závěrečné shrnutí

Po přečtení tohoto příspěvku jste nyní lépe pochopili, co je to čtečka elektronických knih, jak funguje a proč ji lidé používají místo tabletů nebo telefonů. Víte také o výhodách a nevýhodách spojených s používáním čtečky elektronických knih. Nakonec jsme vám poskytli několik užitečných návrhů aplikací, které vám usnadní život při čtení knih na vašem novém zařízení. Teď už si jen stačí jedno z těchto zařízení vybrat. K tomu můžete použít například srovnání na portálu Arecenze.cz

Článek aktualizován 27. 6. 2023