1. Domů
  2. Recenze produktů
  3. Recenze počítačové hry Anno 1800

Recenze počítačové hry Anno 1800

Pravověrní fanoušci série Anno se konečně dočkali. Světlo světa spatřil další titul Anno, opatřený letopočtem 1800, což tak trochu odkazuje na dobu, ve kterém se nyní ocitneme. Po několika hodinách hraní musím konstatovat, že mne hra jakožto dlouholetého fanouška série vůbec nezklamala, ba právě naopak. Pozitivní zprávou je, že lákavým titulem může být i pro hráče, kteří žádný díl série doposud neokusili.

Anno 1800

Bavlnu? Vzhůru do Nového světa

Pokud si pamatujete legendární Anno 1404, ve kterém se při klasické volné hře odehrával veškerý děj na jediné herní mapě, v novince očekávejte mnohem velkolepější pojetí. Připraveno pro Vás totiž bude hned několik světů (map), které budete moci postupně objevovat prostřednictvím dobrodružných expedic. Při těch bude hrát důležitou roli jak zásobování plavidel, tak i morálka posádky, získané dovednosti či dokonce prachobyčejné štěstí.

Expedice tedy vždy přinesou určitý risk, avšak jiná cesta k objevování nových krajin neexistuje. Ve Starém světě, kde nás hra uvitá na startu, totiž mnoho z plodit nutných pro výrobu cenných potřeb vyšších občanů jednoduše nevypěstujeme kvůli chybějící úrodnosti.

Herní principy a zpracování

S potěchou musíme konstatovat, že vývojáři si se hrou dali skutečně záležet. Většina herních principů byla zachována, avšak k tomu byly připojeno plno dalších, které ze hry činí opravdu jedinečný herní prožitek.

Velmi snadno se u hry zaseknete na dlouhé hodiny, na což vás sama pravidelně upozorňuje. Tvůrci hry věděli, proč tuto hlášku do hry přidat. Již při prvním hraní jsme se nedokázali odpoutat ani po šesti hodinách intenzivní zábavy. Anno 1800 je jednoduše zcela návyková hra.

Přestože jsme nevyzkoušeli veškeré herní mechanismy (hra je opravdu neskutečně komplexní), oproti předchozím dílům série máme pocit jakési vyšší komplexnosti a ucelenosti titulu. Vše jednoduše funguje jak má, a přitom je řízení a ovládání hry velmi intuitivní.

Grafické zpracování je, jak se dá předpokládat, velmi líbivé a příjemné. Dobrou zprávou je, že Anno 1800 bez problémů rozjedou i starší počítače, doporučuje se ovšem předem ověřit minimální či doporučené hardwarové požadavky. Celkový vizuál hry se každopádně jednoznačně povedl.

Vše je podkresleno velmi příjemnou hudbou, která ani po několika hodinách hraní neomrzí. Jediným šrámem na kráse bylo z našeho pohledu občasné drobné zaseknutí hry při hraní na slabším PC, kdy hra fungovala bezproblémově do chvíle, kdy se měla objevit nějaká graficky náročnější akce.

Mohlo by vás také zajímat: Tipy na nejlepší online hry

Zhodnocení hry

Anno 1800 bychom doporučili nejen milovníkům série Anno, ale také všem nadšeným hráčům ekonomických strategií. Počítejte ovšem s tím, že u hry strávíte dlouhé hodiny a i když zvítězíte, nedá Vám to a založíte další svět. Anno 1800 se zkrátka jen tak neomrzí.

Článek aktualizován 15. 11. 2022