1. Domů
  2. Zahrada
  3. Druhy tújí

Druhy tújí

Zeravy, známější u nás pod názvem túje, patří mezi nejčastěji vysazované jehličnany u nás. Oblíbené jsou zejména pro svůj zajímavý vzhled, rychlý růst, optimální výšku a skutečnost, že zůstávají zelené po celý rok. I z toho důvodu se jedná o základní prvek živých plotů a okrasných zahrad. Věděli jste však, že existuje hned několik druhů těchto stromků? V následujícím článku si je představíme a seznámíme vás s jejich zvláštnosti.

Stručné shrnutí:

Zerav západní
– výška až 20 metrů, hustá koruna, ploché větve, velké množstvé různých druhů vhodné jako základ záhonů nebo živého plotu, velmi odolné vůči mrazu i větru.

Zerav obrovský – výška až 60 metrů, připomínají spíše vzrostlé stromy, větve více vzdáleny od sebe a postupně se zužují směrem nahoru, nejčastěji tvoří základ živých plotů.

Druhy tújí

Botanici v současné době odlišují celkem pět samostatných druhů zeravů. Některé mají svůj původ v Severní Americe, jiné byste zase hledali v Asii. Liší se od sebe zejména výškou, rychlostí růstu a zbarvením. Zatímco některé připomínají spíše vzrostlejší keře, jiné mohou svými 60 metry zastínit i největší budovy ve městě. U nás se setkáte se dvěma druhy, které doporučují zahradníci, a které se dále dělí do několika poddruhů:

  • Zerav západní,
  • Zerav obrovský.

Vzhledem k tomu, že se od sebe túje poměrně výrazně liší, věnujeme každému druhu samostatnou podkapitolu.

Zerav západní

Zerav západní se přirozeně vyskytuje zejména v Severní Americe. Dorůstá výšky až 20 metrů, má hustou kuželovitou korunu s rovnoměrnými plochými větvemi. Listy jsou převážně šupinovité, kůra má červenohnědou barvu. V našich podmínkách se s tímto druhem setkáte nejčastěji na zahradách u rodinných domů, kde tvoří nedílnou součást okrasných záhonů nebo živých plotů. 

V následující tabulce naleznete seznam nejvýznamnějších poddruhů zeravu západního s uvedením jejich charakteristických znaků:

PoddruhMaximální výška (v metrech)BarvaTvar
GoldZlatožlutá, v zimním období tmavšíKužel
BrabantZelenáKužel
Malonaya15 Tmavě zelenáÚzký kužel
GlobeŽluto-zelená, na jaře žlutáKoule
HolmstrupZelenáÚzký kužel
Smaragd10 TmavozelenáKužel s větvemi blízko u sebe
Sunkist6Zlatožlutá, v zimě tmavšíKužel s hustými větvemi

Při návštěvě zahradnictví jistě narazíte i na dlouhou řadu dalších druhů, které ovšem nebývají tak časté. Obecně však můžete od tújí očekávat rychlý růst a odolnost vůči mrazu i silnému větru. 

Zerav obrovský

Jak už název napovídá, zerav obrovský dosahuje výšky až 60 metrů. Jejich kmen může být široký až 6 metrů. Tito obři rostou zejména v Severní Americe, jejich opravdovým rájem je Kanada. U nás se ovšem úspěšně pěstují také, i když pouze jejich menší a praktičtější poddruhy. Jednotlivé větve jsou vzdáleny od sebe a zužují se směrem vzhůru. Oblíbené jsou zejména jako základ živých plotů.

I zde nabízíme přehled nejčastějších poddruhů, kterých je na rozdíl od túje západní mnohem méně a více se od sebe liší:

PoddruhMaximální výška (v metrech)BarvaTvar
Atroviens30ZelenáMohutný strom, větve rostou směrem nahoru
Gerderland7ZelenáKužel s hustými větvemi
4ever Goldy5ŽlutáKužel
Whipcord1,2ZelenáKoule 

Jaké druhy palem zvolit do bytu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022