1. Domů
  2. Ostatní
  3. Sladkosti, které se už nevyrábí: vzpomenete si na tyto 4?

Sladkosti, které se už nevyrábí: vzpomenete si na tyto 4?

V dětství jste je milovali, máte pocit, že ještě nedávno byly v obchodech a najednou jsou nenávratně pryč? O čem to mluvíme? O sladkostech, konkrétně o oplatkách s názvem Vlnky, o cigaretových žvýkačkách nebo o ovocném nápoji s názvem Tang.

Vlnky

Na Vlnky si určitě vzpomínáte. Spodní oplatku měly rovnou, poté následoval sladký krém a navrchu byla oplatka třikrát zvlněná. Typ náplně jste si mohli zvolit, k dostání byla vanilková náplň i náplň kakaová.

Z regálů Vlnky definitivně zmizely v roce 2011. Lidem se to sice nelíbilo, ale nedalo se nic dělat. Firma ukončení výroby odůvodnila nedostatečným zájmem zákazníků. Navíc k výrobě Vlnek byla potřeba speciální forma, která na výrobu jiných sladkostí nešla využít.

Cigaretové žvýkačky

Dát si do pusy cigaretovou žvýkačku a předstírat, že je to skutečná cigareta, byla legrace. Děti se tím dokázaly v minulosti bavit znova a znova. Dnes už se ale cigaretové žvýkačky nevyrábí.

Tang

Tang byl ovocný nápoj v prášku, ale málokteré dítě ho sypalo do vody. Mnohem zábavnější bylo sypat ho rovnou do úst, případně si ho dát na ruku a lízat ho. Nejoblíbenější příchutí byla příchuť mandarinková, ale koupit se dal i Tang pomerančový nebo broskvový.

Retro mejdlíčko

Mejdlíčko se prodávalo za socialismu a popravdě řečeno, moc dobré nebylo. Chutnalo trochu jako přeslazený prací prostředek. Nebylo bohužel ani zdravé. Mejdlíčka se vyráběla tak, že se povařil bramborový škrob společně s kyselinou sírovou nebo kyselinou solnou. Nakonec se cukrovinka obarvila, aby měla žlutou, růžovou nebo bílou barvu. Na Moravě se mejdlíčkům říkalo kačení mýdlo.

Sladkosti, které se vyráběly kdysi a vyrábějí se i dnes:

Existují sladkosti, které znali už naši rodiče a budou je pravděpodobně znát i naše děti. Jaké to jsou?

  • LIPO bonbóny
  • sojová tyčinka
  • žvýkačky Pedro
  • jedlý papír
  • Kočičí jazýčky
Článek aktualizován 20. 9. 2023