1. Domů
  2. Ostatní
  3. Horkovzduch symbol: jak ho v roce 2024 poznáte?

Horkovzduch symbol: jak ho v roce 2024 poznáte?

Na každé troubě najdete funkci horkovzduchu. A na většině z nich ji najdete hned v podobě několika symbolů. Vyznat se v nich nemusí být jednoduché. Naštěstí pro vás máme jednoduchý přehled, který vám s tím pomůže.

Pečení v troubě

Jak vypadají jednotlivé symboly?

Na každé troubě se mohou symboly lehce lišit, ale ve většině případů vypadají stejně. Horkovzduch symbol vždy vypadá jako vrtulka. Podle toho snadno poznáte, že se jedná o tento program. Na moderních troubách ho nenajdete jen jednou, ale můžete ho najít až v pěti provedeních. Podívejme se, jak vypadají jednotlivé symboly, abyste již nikdy nebyli při pečení zmatení.

SymbolCo to znamená
Vrtulka v kroužkuVentilátor na zadní stěně trouby, rovnoměrné teplo
Vrtulka v kroužku s linkou doleKombinace ventilátoru s dolním ohřevem
Vrtulka s linkou nahoře i doleSpodní a horní ohřev v kombinaci s ventilátorem
Vrtulka se šipkami nahořeNahrazuje funkci otočného rožně
Vrtulka v kroužku se šipkami nahořeGril kombinovaný se zadním ventilátorem

Tradiční horkovzduch

První tři možnosti představují více tradiční využití horkého vzduchu v troubě. Horkovzduch symbol najdete na každé troubě, protože urychluje pečení. A to je funkce, kterou chce využít hodně lidí. Můžete použít rovnoměrnou teplotu v celé troubě nebo Spojit ventilátor s dolním, horním nebo oběma ohřevy. Vždy ale musíte myslet na to, kde potřebujete větší množství horkého vzduchu. Spodní ohřev (linka dole) s ventilátorem je ideální na přípravu pokrmů, jako je:

  • pizza,
  • hranolky,
  • ovocné koláče.
Grilované kuře v troubě

Horký vzduch v kombinaci s grilem

Další možností je kombinace s grilem. Na troubě můžete použít samotný gril, ale v kombinaci s ventilátorem se najednou trouba promění na otočný rožeň. Pro větší kusy masa je to nejlepší možnost, jak získat hotové maso a křupavou kůži. Jakmile zapojíte i zadní ventilátor, teplý vzduch se rozloží rovnoměrně po celé troubě a maso se připraví mnohem rychleji. Jestli spěcháte a zároveň připravujete grilované maso, měli byste tuto funkci využít.

Článek aktualizován 26. 2. 2024