Znak sušičky

Piktogramy jsou dnes nedílnou součástí všech kusů oblečení. Pomáhají nám zorientovat se v tom, jakým způsobem se vlastně o daný kousek starat, aby dlouho vydržel a vypadal stejně, jako když jsme jej kupovali. Znak sušičky – čtverec s kruhem uprostřed – patří mezi ně. Bubnové sušičky lze v posledních letech využít mnohem častěji než dříve, protože technologie sušení je již velice šetrná. Stále se však při prvním praní vyplatí jednotlivé obrázky detailně zkontrolovat a zajistit tak, že vše bude, jak má. 

Stručné shrnutí:

Symboly pro praní prádla a jejich význam – symboly udávají, jak s prádlem správně zacházet, aby dlouho vydrželo, vanička plná vody s číslem uprostřed udává teplotu praní, podtržení se týká šetrnosti při odstřeďování a ručního praní, trojúhelník symbolizuje bělení, kruh s písmenem P uprostřed možnosti chemického čištění, žehlička zase možnost žehlení, přeškrtnutý piktogram znamená, že nelze daný způsob využít.

Znak sušičky
– znakem sušičky je čtverec s kruhem uprostřed, podtržení poukazuje na nutnost využití šetrného programu, černé tečky uprostřed kruhu zase určují požadovanou teplotu.

Jaké jsou znaky sušičky se dočtete níže v článku.

Symboly pro praní prádla a jejich význam

Každý kus nového oblečení, který zakoupíte, má na štítku celou řadu symbolů. V poslední době jejich množství neustále roste tak, jak na trh přicházejí nové spotřebiče. Představují velmi důležitou informaci o tom, jak s prádlem zacházet, při jakých teplotách jej prát a zda je možné je sušit, žehlit, bělit a podobně. Pokud chcete, aby vaše oblečení sloužilo co nejdéle, měli byste při praní všechny pokyny respektovat.

Základním symbolem je vanička plná vody. Číslo uvnitř udává, na jakou teplotu je možné prádlo prát. Plné podtržení znamená, že praní musí být šetrné, přerušované zase zakazuje ruční ždímání. Dvojité podtržení pro změnu signalizuje, že je vhodné snížit množství vloženého prádla na pouhou ⅓ kapacity bubnu. Přeškrtnutý piktogram nám logicky signalizuje kousek, který nelze prát v pračce.

Obrázek žehličky povoluje nebo naopak zakazuje žehlení. Trojúhelník se týká bělení. Kruh s písmenem P uprostřed upozorňuje na možnost chemického čištění, pokud je podtržen, musíte postupovat velmi obezřetně. Čtverec s půlkruhem nahoře se týká sušení vyvěšením. Oproti tradičním představám existuje celá řada látek, kterým klasické sušení na šňůře nedělá příliš dobře a zásadním způsobem ovlivňuje jejich vlastnosti. 

Znaky sušení ze zdroje Arecenze.cz

Znak sušičky

Symbol bubnové sušičky je poměrně jednoduchý – čtverec s kruhem uprostřed. Celá řada variant tohoto piktogramu potom upravuje konkrétní péči o oděvy. V současné době je již možné většinu prádla do sušičky vložit, protože dnešní technologie jsou mnohem šetrnější. Vždy je však dobré si zkontrolovat, jaká verze obrázku se konkrétního kousku týká, abyste po vytažení nebyli překvapení.  

V následující tabulce nabízíme přehled jednotlivých symbolů týkajících se sušení v bubnové sušičce a jejich vysvětlení:

SymbolCo znamená?
Čtverec s kruhem uprostředSušit je možné běžným způsobem
Čtverec s kruhem a tečkou uprostředSušit je možné běžným způsobem při libovolné teplotě
Čtverec s kruhem a dvěma tečkami uprostředSušit je možné běžným způsobem při nízké teplotě
Čtverec s kruhem uprostřed, podtržený plnou čarouSušit je možné šetrným způsobem
Čtverec s kruhem uprostřed,podtržený dvěma plnými čaramiSušit je možné jen velmi šetrným způsobem
Čtverec s kruhem uprostřed přeškrtnutýNelze sušit v bubnové sušičce

Manuál všech volně prodávaných bubnových sušiček obsahuje přehled programů a zmínku o jejich šetrnosti. Vždy si tedy nejprve zjistěte podobu piktogramu na kusu oblečení a zjistěte v informacích od výrobce, který program bude nejvhodnější. Pokud si nejste jistě, zvolte vždy raději šetrnější přístup. Budete mít jistotu, že z bubnu nevytáhnete dětskou velikost. 

Článek aktualizován 31. 7. 2022