1. Domů
  2. Ostatní
  3. Co ovlivňuje cenu plynu?

Co ovlivňuje cenu plynu?

V poslední letech se cena plynu na burze i pro konečné odběratele rychle mění. Nejvýraznější byl nárůst cen v roce 2021, který se považuje za začátek energetické krize, jež se výrazně odrazila na rozpočtech všech odběratelů, a to jak v průmyslovém, komerčním či bytovém sektoru. Nyní se však již nějakou dobu mluví o tom, že plyn zlevňuje, tak proč naše faktury příliš neklesají?

Co patří mezi nejvýraznější příčiny energetické krize?

Za první příčinu energetické krize se považuje především znovunastartování ekonomiky po covidovém útlumu, protože dodavatelé se dostatečně nepředzásobili a poptávka výrazně převyšovala nabídku.

Jen o pár měsíc později pak tuto energetickou krizi prohloubil konflikt na Ukrajině. Stabilizace trhu a ustálení dodávek plynu se tak stalo během na dlouhou trať, na čemž nebyli ztratní jen obchodníci na burze, ale především koncoví odběratelé.

Proč cena plynu neklesá na původní úroveň?

Poslední dva roky se v médiích, ale i obchodních nabídkách skloňují pojmy jako zlevnění nebo pokles ceny plynu. Při takové mediální kampani by řada lidí očekávala, že se snížení cen pro spotřebitele projeví rychleji. Situace je však poněkud komplikovanější.

Nejprve je nutné si uvědomit, že situace na burze je pochopitelně po turbulentních změnách z posledních let nejistá, ačkoli tedy cena za 1 MWh klesla na 5.62 €, stále máte ve svých spotřebičích plyn, který obchodníci nakoupili za vyšší částku. Další skutečností pak je, že cenu zemního plynu pro koncového spotřebitele netvoří jen burzovní cena a přirážky distributorů, ale i další položky.

Konečná cena plynu se totiž dělí na složky regulované a neregulované. Regulovaná část je určena Energetickým regulačním úřadem a tato část ceny obsahuje poplatek za distribuci plynu do určité oblasti, dále pak poplatkem za operátora na trhu. Tato část ceny je různá dle místa, kam je plyn dodáván a může tvořit 15-35 % z finální ceny plynu.

Neregulovaná část ceny je pak tvořena účtovanou částkou za odebranou komoditu ve formě zemního plynu, kterou vám účtuje dodavatel. Právě tuto část ceny můžete ovlivnit výběrem vhodného dodavatele na základě obchodních nabídek.

Mezi aspekty, které ovlivňují cenu plynu pak patří i složka daňová, na kterou se často zapomíná, a to především v ohledu na DPH. To v letošním roce stouplo na 12 %.

Jaké jsou prognózy ohledně ceny plynu?

Podle všeho je teď ideální doba pro přechod k novému dodavateli nebo k fixování cen plynu, protože ceny jsou nyní skutečně velmi výhodné. Navíc nám v posledních letech ekonomika dokázala svou citlivost na náhlé změny v sociokulturní i socioekonomické rovině, a hlavně to, že některé změny jsou prostě bezprecedentní a nelze je predikovat. Podle řady predikcí předních odborníků i Českého regulačního úřadu však lze očekávat nárůst ceny této komodity, jež by však neměl již být tak citelný jako v letech 2021 a 2022. To by však znamenalo, že ideální doba pro vyžádání si cenových nabídek od předních českých distributorů je právě teď.

Na co si dát při výběru dodavatele pozor?

Ačkoli se může zdát, že v současné době jsou dodavatelé se svými ceníky mnohem otevřenější než před lety, je nutné si na některé věci dávat pozor.

Jedná se především o skutečnost, zda jsou ceníkové ceny s DPH nebo bez něj a zda se tak jedná o cenu konečnou. Dále by vás měly zajímat i podmínky podepsané smlouvy, z některých je v případě nespokojenosti velmi těžké se vyvázat a případně jsou účtovány nemalé pokuty.

Vhodné tedy je sice navštívit pobočku distributora, ale nenechat se zlomit na změnu dodavatele hned na první schůzce. Pokud vám dělá problém říci „ne“, když jste pod tlakem, nastudujte si v klidu ceníky a další podmínky doma, protože většina jich dnes je již online.

Článek aktualizován 17. 4. 2024