1. Domů
  2. Zahrada
  3. Vzory zámkové dlažby

Vzory zámkové dlažby

Budujete nový chodník nebo stání pro automobil před domem? S největší pravděpodobností se poohlédnete po vhodné zámkové dlažbě, která si získala velkou oblibu hlavně pro svou univerzálnost. Při návštěvě hobbymarketu a stavebnim se před vámi otevře obrovská nabídka různých tvarů a barev. V následujícím článku vás s nimi seznámíme a popíšeme jejich výhody a nevýhody.

Stručné shrnutí:

Tvary zámkové dlažby
– v současné době můžete zvolit zámkovou dlažbu ve tvaru obdélníku, kostky, kosti, vlnky nebo terčíku, liší od sebe zejména místem použití.

Barvy a vzory zámkových dlažeb – základní barvou je šedá, mezi další odstíny patří červená, písková a černá, k dispozici jsou i zámkové dlažby v podobě cihel nebo mramoru pro tvorbu okrasných chodníků.

Dostupné tvary zámkové dlažby

V současné době na trhu naleznete hned několik různých tvarových provedení zámkových dlažeb. Ačkoliv jsou vyrobeny na stejném principu a vyznačují se podobnými vlastnostmi, bývají používány rozdílně. Jedná se o následující pětici:

  • Obdélník
  • Kostka
  • Kost
  • Vlnka
  • Terčík

Popisu každého z uvedených tvarů věnujeme samostatnou podkapitolu. 

Typ zámkové dlažbyVýhodyNevýhody
ObdélníkSnadná pokládka a výměna poškozených kusů, vysoká odolnost proti působení horizontálních sil, bohaté možnosti tvorby obrazcůMéně elegantní, nutnost precizního vyměření plochy
KostkaSnadná pokládka a nejjednodušší výměna poškozených dlaždic, snadná tvorba vzorů a obrazcůMenší elegantnost 
Kost Nejvyšší pevnost zámků, vysoká odolnost vůči mechanickým silámNáročnější výměna, obtížnější pokládka dlaždic
VlnkaElegantní tvar, vhodné pro dekorativní chodníkyMenší vhodnost pro namáhané plochy, náročnější pokládka 
TerčíkElegantní tvar, snadná pokládka i oprava, bohaté barevné možnostiNevhodné pro namáhané plochy

Zámková dlažba obdélník

Obdélníkový tvar dlažby si svou oblibu udržuje napříč historickými epochami a výjimkou není ani současnost. Zámková dlažba ve tvaru obdélníku tvoří základ chodníků i veřejných prostor měst. Dobrou práci ale odvede i u rodinných domů, kde si můžete oproti veřejným prostranstvím více vyhrát s barvami a vzory. 

Mezi její hlavní výhody patří snadná pokládka a možnost vytvářet prostým posunutím jednotlivých dlaždic nejrůznější vzory. Při dodržení všech pravidel při pokládání a vhodném navázání jednotlivých kousků se vyznačuje značnou odolností vůči působení horizontálních sil. Díky tomu se s ní můžete často setkat na městských parkovištích. Významným pozitivem je i snadná výměna poškozeného kusu za nový. 

Zámková dlažba kostka

Kdo by si nechtěl vyhrát s kostkami? Nejjednodušší pravidelný tvar si oblíbili zejména majitelé novostaveb, kteří si často vyhrají s nejrůznějšími barevnými vzory. Díky naprosté pravidelnosti čtvercových dlaždic můžete pomocí rozdílných barev vytvořit na chodníku hotová umělecká díla. Navíc stejně jako obdélník i čtverec je velmi odolný vůči působení horizontálních sil. 

Pravidelnost skýtá ještě jednu obrovskou výhodu – dlaždice ve tvaru kostky se pokládají zdaleka nejsnadněji. A samozřejmostí je i snadná opravitelnost, kdy stačí jen vyjmout poškozenou dlaždici a do volného místa vsunout nový kus. Rozhodně se vám nestane, že byste kvůli jedné prasklině museli rozebrat půlku chodníku. 

Zámková dlažba kost

Při procházkách městem se asi nejčastěji setkáte se zámkovou dlažbou ve tvaru kosti. Tvoří přirozený základ valné většiny chodníků a dlážděných ulic. Svou roli sehrává ale i jako základní materiál pro automobilová stání, kde se o prvenství přetahuje s obdélníky.

Zámková dlažba ve tvaru kosti se pyšní nejpevnějšími zámky vůbec. Při kvalitně provedené pokládce vydrží vzdorovat i výraznému tlaku prakticky po neomezenou dobu. Problémem může snad být jen výměna poškozených kousků, jelikož velmi často vám nezbude než vyjmout hned několik kostí. 

Zámková dlažba vlnka

Dlažba ve tvaru vlnky již patří spíše mezi dekorativní kousky. Na první pohled zaujme svými jemnými liniemi, ačkoliv i zde naleznete odolné kousky vhodné pro automobilová stání. Plochy vytvořené prostřednictvím této dlažby působí velmi elegantně, zvláště pokud je umně využito různých barevných kombinací a vzorů. 

Svými vlastnostmi se vlnka velmi podobá klasickým obdélníkům. Bohužel se však musíte připravit na o něco málo náročnější pokládku, která je dána zejména atypickým tvarem jednotlivých dlaždic. Nejvíce se natrápíte s obrubníky, kdy se ve větší míře nevyhnete řezání. Výsledný dojem však za všechny ty útrapy stojí.

Zámková dlažba terčík

Druhou elegantní dlažbou je tzv. terčík, který je tvořen větším oblým dílem a menším čtvercovým. Podobně jako vlnka najde své uplatnění hlavně při tvorbě chodníků okolo domu. Oproti vlnkové dlažbě se mnohem snadněji pokládá a opravuje. I zde můžete využít bohatou paletu různých barevných provedení a vytvořit si tak vzor přesně podle svých představ. 

Barvy a vzory zámkových dlažeb

Základní barevnou variantou zámkových dlažeb je šedá. Setkáte se s ní doslova na každém rohu, na veřejných prostranstvích ji nejčastěji doplňuje ještě červený odstín. V nabídce však naleznete i další barevné vzory – pískovou, černou nebo dlažby s nejrůznějším zvrásněním. Vhodným zkombinováním jednotlivých variant potom můžete vytvořit nejrůznější barevné vzory, nebo dokonce obrazce. 

Některé dražší kousky svým provedením připomínají spíše cihly či mramor. Pozornost věnujte také povrchové úpravě. Na oko působí nejlépe hladké dlaždice, v zimních měsících však oceníte spíše protiskluzovou úpravu. U ní se však připravte na náročnější čištění a údržbu. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022