1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Foťák, který tiskne fotky

Foťák, který tiskne fotky

Klasické fotografie mají stále své nepopiratelné kouzlo. Navíc nehrozí, že vám zmizí po zničení disku či paměťové karty. A v dnešní si kvůli nim už nemusíte kupovat celou tiskárnu. Existuje i fotoaparát, který dokáže fotografie rovnou vytisknout.

Foťák, který tiskne fotky

Jak funguje foťák, který tiskne fotky

Tento typ fotoaparátu najdete v obchodech také pod názvem instantní fotoaparát nebo polaroid. Nabízí ho v současnosti především dva dominantní výrobci.

První společnost, která tyto typy přístrojů na trh přinesla, byla právě americká značka Polaroid. Ta je přivedla na svět už v roce 1947. Už se zdálo, že polaroidy v novém miléniu vytlačí moderní digitální fotografie, ale z instantních fotoaparátů se opět stal hit.

Značka Fujifilm tak na trh vyslala konkurenční Instax a stala se druhým silným hráčem. Čerstvým nováčkem, který se snaží konkurovat zavedeným značkám, je Canon, který na trh vypustil v roce 2019 značku Zoemini.

Tyto fotoaparáty fungují jednoduše: Mají v sobě v podstatě malou tiskárnu, která umožňuje si pořízené snímky rovnou přenést na papír.

Proč si koupit instantní fotoaparát

Instantní fotoaparáty si pořizují především milovníci původní analogové fotografie. Ta má své nepopiratelné kouzlo spočívající v tom, že dokáže zachytit jedinečný okamžik, který se už nebude opakovat.

Neznamená to však, že by u fotoaparátu nebylo možné snímky editovat. Například Instax SQ20 umí fotografii nejprve uložit, abyste si ji mohli upravit prostřednictvím filtrů. SD karta však nebývá, pozor, součástí balení. Přímo z fotoaparátu si ji můžete vytisknout poté.

Instantní fotografie také mají odlišné podání obrazu ve srovnání se snímky, které vyprodukují klasické fotoaparáty.

Kompaktní přístroje se proto hodí díky svým malým rozměrům jako ideální společník na letní festivaly, výlety nebo večírky, kde nechcete trávit čas složitou kompozicí a stylizováním fotek a je pro vás důležité si uchovat kouzlo fotografií, které nemusejí být technicky úplně dokonalé.

Instantní fotoaparáty ale oslovují i ty, kteří naopak nad fotografováním chtějí více přemýšlet. Foťák, který tiskne fotky, vám totiž zkrátka dá jen jeden pokus na dobrý výsledek.

Uplatnění nacházejí i tam, kde chcete něco výjimečného, polaroidy jsou proto ve velké míře i součástí současných svateb. Tištěné momentky jsou oblíbeným druhem zábavy hlavně mezi mladšími ročníky. K oblibě přispívá také stylový design přístrojů v mnoha barevných provedeních.

Jak vybrat ten pravý přístroj

Výsledná fotografie se v první řadě liší svým formátem. A to nejen u jednotlivých značek, ale i u konkrétních modelů.

Ať si vyberete kterýkoli z nich, počítejte s tím, že snímky jsou vždy poměrně malé. Nejběžnější je formát Mini odpovídající velikosti vizitky nebo platební karty. Úroveň detailů je proto pochopitelně někde jinde než u klasického snímku z fotoaparátu.

Důležitým parametrem je u přístrojů rychlost závěrky. Zjednodušeně řečeno, určuje, jak výrazně se na podobě snímku podepíše pohyb objektů. Pokud je závěrka kratší, k ovlivnění fotografie dochází méně. Pro běžné využití vám postačí expoziční čas do 1/100 s. Dynamické sekvence lépe zachytíte s expozicí 1/400 s.

Běžně všechny fotoaparáty disponují bleskem se základními režimy nebo možností tzv. multiexpozice. V duchu moderních trendů nechybí samospoušť nebo selfie zrcátko.

Jaký papír do fotoaparátu koupit

K fotoaparátu, který má snímky rovnou tisknout, potřebujete i papír. Papíry jsou zvláště odolné, nevadí jim například voda a jsou odolnější vůči mechanickému poškození. Před nákupem je nutné zkontrolovat, zda je vybraný typ papíru vhodný pro vaše zařízení.

Svou roli hraje poměr ceny a výkonu. Musíte počítat s tím, že pro fotoaparáty Instax je spotřební materiál citelně levnější, životnost výsledných fotografií je však kratší. Snímky začínají v řádu let blednout.

U fotoaparátů Polaroid však pro změnu nepotěší pomalejší proces vyvolávání fotografií. Pro představu, běžně se interval potřebný pro vytištění fotografie pohybuje mezi 5 a 15 minutami.

Článek aktualizován 12. 1. 2023