1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Alkohol tester – výpočet a čtení hodnot

Alkohol tester – výpočet a čtení hodnot

Na žádné správné zábavě alkohol zkrátka nemůže chybět. O to důležitější je ovšem řádná kontrola jeho hladiny těsně před odjezdem. Řízení pod vlivem totiž může způsobit katastrofu nejen vám a vašemu okolí, ale i úplně cizím lidem. Nehledě na to, že za něj hrozí pěkně mastná pokuta. Proto se vyplatí pořídit s alkohol tester, ideálně polovodičový, který hodnoty odečítá poměrně rychle a přesně. Letmým dýchnutím okamžitě zjistíte, zda se můžete vydat na odjezd, nebo raději ještě chvilku počkat.

Stručné shrnutí:

Jak funguje alkohol tester – nejlevnější modely vyhodnocují množství alkoholu prostřednictvím senzorické analýzy plynu, pokročilejší polovodičové testery pracují na principu zvyšování napětí na elektrodách, nejmodernější přístroje potom využívají palivové články, které k elektrodám vpouštějí jen přísně stanovené množství vzduchu a analyzují vytvořené napětí, nejpřesnější je měření v aktivním módu, kdy je vzduch vdechovaný přes náustek, pasivní vdechování přímo do tyčinky pomůže pouze zhodnotit, zda je alkohol v dechu obsažen, u osob v bezvědomí je zapotřebí využít nasávací mód, kdy tester samotný aktivně nasává výpary.

Čtení hodnot alkohol testeru
– množství alkoholu v krvi se po několika sekundách od provedení vdechu zobrazí na displeji v promilích (‰), do 0,2 ‰  je vše v pořádku, od 0,3 do 1 ‰ se jedná o přestupek, za který hrozí odebrání řidičského oprávnění a vysoká pokuta, nad 1 ‰ je chování řidiče klasifikováno jako trestný čin.

Jak alkohol tester funguje se dočtete níže v článku.

Jak funguje alkohol tester?

Orientační zjištění hladiny alkoholu v krvi se čas od času asi hodí každému. Vždycky je lepší se otestovat a zjistit, že je potřeba ještě chvilku počkat, než když to za vás udělají policisté. Nejlevnější je využití některé z internetových kalkulaček. Stačí zadat pohlaví, hmotnost, čas vypití poslední sklenky alkoholu a přesně nacvakat druh a množství zkonzumovaných tekutin. Výsledek máte k dispozici okamžitě a můžete se podle něj do jisté míry řídit.

U kalkulaček však počítejte s výraznou odchylkou. Každý organismus pracuje jinak a není v silách žádného algoritmu tuto skutečnost započítat. Alkohol testery jsou dnes navíc dobře dostupné, levné a dostatečně účinné, že představují mnohem lepší variantu. Tyto praktické krabičky pracují na principu analýzy vydechovaného vzduchu. Stačí krátce dýchnout do náustku a během několika minut se na displeji zobrazí množství alkoholu v krvi.

Důležité je také zvolit správný mód měření. Zdaleka nejpřesnějším je aktivní měření, kdy musí dotyčný přímo vdechnout vzduch do přístroje. Analyzuje se hlubokoplicní vzduch, který není možné ošálit žvýkačkou nebo mentolovými bonbony. Při pasivním měření se nefouká přes náustek, ale napřímo. Jedná se o rychlejší měření, které ovšem detekuje pouze přítomnost alkoholu, nikoliv jeho množství. Nasávací mód bývá využíván u osob v bezvědomí.

Typ alkohol testeruPrincip fungováníVýhodyNevýhody
PlynovýPlynový senzor vyhodnocuje jednotlivé složky vzduchu a zjišťuje hladinu alkoholuNízká cena, snadné použití, rychlé vyhodnoceníVýrazná nepřesnost
PolovodičovýProměňuje vzduch na elektrické napětí, výpary se dostanou do kontaktu s elektrodou a zvyšují vodivostNižší cena, snadné ovládání, vyšší přesnost než plynové testeryVyšší odchylka při měření, riziko ovlivnění okolním prostředím
ElektrochemickýVybaven palivovým článkem, který spaluje alkohol a generuje elektrické napětíVýrazná přesnost, vhodný pro certifikované měření, možnost archivace uložených výsledků, kompatibilita s počítačem Vysoká pořizovací cena

Čtení hodnot alkohol testeru

Pro zjištění hladiny alkoholu v krvi stačí po vdechnutí chvilku vyčkat. Výsledek se automaticky zobrazí na displeji. Základní měrnou jednotkou je promile (‰). Současná právní úprava počítá s hranicí 0,2 ‰ nad níž se již jedná o přestupek nebo trestný čin. Definována je zejména z toho důvodu, že se počítá s možnou odchylkou alkohol testerů, které mohou i požití určitých potravin nebo léků vyhodnotit jako konzumaci alkoholu.

Pokud se na displeji objeví hodnota vyšší než 0,3 ‰, rozhodně nesedejte za volant. Mezi 0,3 a 1 ‰ se totiž dopouštíte přestupku, za který hrozí vysoká pokuta a samozřejmě i odebrání řidičského průkazu. Řízení s hladinou alkoholu v krvi nad 1 ‰ je již klasifikováno jako trestný čin, za který můžete jít před soud. I proto se vyplatí vzít s sebou na večírek či oslavu alkohol tester a před odjezdem se otestovat, můžete se vyhnout velkým problémům.

Článek aktualizován 23. 7. 2022