1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Kde se měří obvod pasu

Kde se měří obvod pasu

Měříte se v pase jen proto, abyste zjistili, zda vám padnou kalhoty vyhlédnuté na internetu? To není jediná situace, kdy můžete potřebovat znát své míry. Měření obvodu pasu je jednoduchou pomůckou, která nám dokonce dokáže odhalit, jak na tom zdravotně jsme. Proč se měřit a jak na to správně?

Stručné shrnutí:

Měření provádíme vždy v nejužším místě těla.

Měření provádíme kousek nad pupkem.

Měření provádíme v polovině vzdálenosti mezi dolním žebrem a horní hranou lopaty kosti kyčelní.

Jaké cviky s gumou na břicho jsou nejlepší jsme detailně rozebrali v našem článku.

Jak se správně měřit v pase

Pravidelné vážení i kontrola BMI vám mohou odpovědět na to, jestli potřebujete zhubnout. Mnohem více vypovídajícím faktorem je však právě měření v pase.

Obvod pasu u žen by neměl přesáhnout hodnotu 82 cm a u mužů bychom měli naměřit pod 97 cm. Vyšší hodnoty upozorňují na vyšší podíl břišního tuku, a tedy potenciální ohrožení cévními a srdečními chorobami.

Měřte se vestoje, měli byste být do půl těla svlečení. Při měření přes oblečení nebudou údaje přesné. Poslouží vám nejlépe obyčejný krejčovský metr. Ten nijak přehnaně neutahujte, škrtit vás jednoznačně nesmí, přikládejte jej k tělu volně. Nepokoušejte se ani „švindlovat“ zataženým břichem.

Pokud se vám nedaří se správně změřit, zkuste měření opakovat. Vycházejí-li vám stále odlišné hodnoty, doporučuje se prostě zopakovat měření třikrát a spočítat si průměr.

Kde se měřit v pase

Správně bychom měli měření provádět v polovině vzdálenosti mezi dolním žebrem a horní hranou lopaty kosti kyčelní. Jde tedy o nejužší místo trupu. Drobnou výhodu mají v tomto směru dámy, u nichž je vizuálně díky tvaru těla tato oblast poměrně dobře patrná.

Pokud si nebudete měřit obvod pasu z důvodů zdravotních, ale proto, že se třeba i po zhubnutí chcete odměnit něčím pěkným na sebe, měřit budete za stejných podmínek, opět míru budete zjišťovat v nejužším místě.

Někdy se můžete setkat i s vysvětlením, že pas se nachází prostě kousek nad pupkem. I to je pravdivé vysvětlení, ale měření orientované výhradně podle oblasti pupku může trochu zkreslovat, protože lidí s kratším trupem jej mají níže. Proto je lepší se řídit poučkou o dolním žebru a hraně lopaty kyčelní kosti.

Pro sportovce, kteří potřebují dostatek energie před náročným výkonem, je vhodnou volbu maltodextrin. Jestli je maltodextrin škodlivý pro tělo se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022